Gazete Vatan Logo

Araba fiyatlarında yeni yıl öncesi flaş gelişme! Son uyarı yapıldı, kritik detay

Araba almak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. Yeni yıl öncesi ve sonrası araba piyasasıyla ilgili tüm bilinmeyenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel anlattı. Peki araba fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Yeni yılda araba almak isteyenleri neler bekliyor? ÖTV ile ilgili yeni yılda bir değişiklik olacak mı? 6+6 sisteminde son durum ne? İşte sıfır ve ikinci el araba almak isteyen milyonları kapsayan tüm detaylar...

Araba fiyatlarında yeni yıl öncesi flaş gelişme! Son uyarı yapıldı, kritik detay

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Yeni yıl öncesi araba almak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar bir bir ortaya çıktı. ÖTV'den sıfır ve ikinci el araba fiyatlarındaki son duruma kadar merak edilen soruların cevabını İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel verdi. Peki yeni yıl ve yeni yıl sonrası araba almak isteyen vatandaşları neler bekliyor? İşte tüm merak edilenler...


YENİ YIL ÖNCESİ ARABA FİYATLARINA ZAM GELDİ

2023 yılı öncesi araba piyasasını değerlendiren İMAS Başkanı Ertemel, otomobil fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekti. Araba piyasasıyla ilgili son durumu aktaran Ertemel, "ÖTV matrah güncellemesi kararının açıklanmasının ardından ötelenen araç satın alma planları tekrar hayata geçirildi. Bu sebeple bir süredir piyasa hareketlenmiş durumda. Talep arttığından dolayı fiyatlarda yüzde 5 civarı bir artış söz konusu." şeklinde konuştu.



ÖTV İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN DETAY

ÖTV matrah güncellemesiyle merak edilenleri aktaran Ertemel, "ÖTV matrah güncellemesi satış fiyatı 595.000 TL’ye kadar olan araçları kapsayarak, bu araçlarda ortalama %11 indirim sağladı." dedi. Ertemel sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Haberin Devamı

"İndirim olan araçların neredeyse tamamı ülkemizde üretilen otomobiller olmasına rağmen, üretim maliyetleri ve satış fiyatları dövize endeksli durumda. Yıl içinde kur oranlarının sürekli artmasından dolayı araç fiyatları da arttığından ÖTV matrah güncellemesi her sene bir ya da iki kere zaruri ihtiyaç haline geliyor. Bu durum piyasada indirim beklentisi ve belirsizlik yaratarak satış adetlerinin düşmesine vesile oluyor.  Bizim sektör temsilcileri olarak bu konuda beklentimiz; mevcut imkanlar dahilinde ÖTV indirimine gidilemiyorsa, sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek, müşterek akılla oluşturacağı ve sürekli güncellemeye ihtiyaç duyulmayacak daha sürdürülebilir ÖTV sisteminin hayata geçirilmesidir."

YENİ SİSTEM BELİRSİZLİK YARATTI

İkinci el araba piyasasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ertemel, 6+6 sistemi hakkında konuştu. Ertemel, "Hali hazırda satış adetlerinin oldukça durağan olduğu bir dönemde yayımlanan yönetmelik belirsizlik yarattığından piyasada ki durağan süreci daha da derinleştirmişti. Bunun yanında 6+6 yasası maalesef ikinci el otomobil ticareti ile uğraşan meslektaşlarımızın ticaret alanını daraltan bir yönetmelik oldu.Yasal ve kayıt altında ticaret yapan tacirlerin 6 ay ilk tescil ve 6 bin km ye kadar olan araçları satmasını engelleyen yönetmelik, bu araçların sektörümüzün en büyük sorunlarından olan “kayıt dışı ticaret” yapan kişilere yönelmesine vesile olduğu gibi stoğunda bu araçlardan olan meslektaşlarımız araçlarını satamadıklarından dolayı bu anlamda mali olarak da zorluk yaşamaktadır. Yetkililerimize bu konu ile ilgili görüşlerimizi bildirmiş bulunmaktayız." dedi.

Haberin Devamı

ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Araba almak isteyen vatandaşlara önerilerde bulunan Ertemel, fiyatların düşmeyeceğine dikkat çekti. Mevcut fiyatlarına vatandaşlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ertemel, "Pandemi ile başlayan, Rusya-Ukrayna savaşı ile derinleşerek tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon ortamının yanı sıra, ülkemizde ki ÖTV oranları, Kur baskısı ve ekonomik şartlar da göz önünde bulundurulduğunda yakın gelecekte otomobil fiyatlarında düşüş olmayacağını düşünüyoruz. Hatta yeni yıl ile beraber kur oranlarında artış olması halinde fiyatlarda tekrar yükseliş yaşanacaktır. Bu sebeple otomobil almayı düşünen vatandaşlarımızın ÖTV matrah güncellemesi sonrası oluşan mevcut fiyatlardan yararlanarak bu dönemi değerlendirmelerini öneririz." şeklinde konuştu.

KAMPANYALAR VAR AMA...

Son olarak 2023'ün gelmesiyle birlikte 2022 çıkışlı arabalarda bir indirim olup olmayacağı ile ilgili açıklamalarda bulunan Ertemel, "Sıfır otomobilde yaşanan arz sıkıntısı ve sürekli artan fiyatlar nedeniyle benzer kampanyalar araç fiyatlarında da yapılmasına rağmen ağırlıklı olarak finansman alanında yapılıyor. %0 faizli finansman imkanları, takas desteği ve araç fiyatlarında belirli ıskontolar yapılmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı