Gazete Vatan Logo

Araba alacak herkesi ilgilendiriyor! Yeni yılda fiyatlar artacak mı?

Araba alacak herkesi ilgilendiriyor. Yeni yılda araba fiyatları artacak mı, düşecek mi? sorusu cevabını buldu. Uzman isimlerden otomobil piyasasıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce, fiyatları etkileyen 3 parametre olduğunu vurgulayıp yeni yılda araba piyasasının geleceğiyle ilgili konuştu.

Araba alacak herkesi ilgilendiriyor! Yeni yılda fiyatlar artacak mı?

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Otomobil piyasasının beklediği ÖTV matrah düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Düzenlemeye göre, otomobillerde ÖTV matrah limiti artırılmıştı. 1600 CC altı araçlarda alt limit 184 bin TL olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahlarının yeniden tespiti hakkında ekli kararın yürürlüğe konulmasına mezkur kanunun 12'inci maddesi gereğince karar verilmiştir" ifadeleri yer almıştı.

Kararla, motor silindir hacmi 1600 CC altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltilmişti. Matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarılmıştı. Kararla elektrikli araçların ÖTV matrah limitleri de değişti. Buna göre, motor gücü 50 kilowaatı geçip, motor silindir hacmi 1800 CC'yi geçmeyen araçlarda matrah alt limiti 130 bin liradan 228 bin liraya yükseltilmişti. Matrah üst limiti ise 170 bin liradan 350 bine çıkarılmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni ÖTV matrah oranları şu şekilde sıralandı:

Silindir hacmi 1600 CM3'ü geçmeyenler;ÖTV matrahı 184.000 TL'yi aşmayanlar:Yüzde 45 vergi oranı ÖTV matrahı 184.000 TL'yi aşıp 220.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 50 vergi oranı

ÖTV matrahı 220.000 TL'yi aşıp 250.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 60 vergi oranı

ÖTV matrahı 250.000 TL'yi aşıp 280.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 70 vergi oranı

Diğerleri: Yüzde 80 vergi oranı Silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler

Haberin Devamı

Elektrikli motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenler
ÖTV matrahı 228.000 TL'yi aşmayanlar : Yüzde 45 vergi oranı

ÖTV matrahı 228.000 TL'yi aşıp, 350.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 50 vergi oranı

"ARABA FİYATLARINI BELİRLEYEN 3 PARAMETRE VAR"

ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce, fiyatların yeni yılda hangi seviyede olacağıyla ilgili açıklamalarda bulunarak araba fiyatlarını etkileyen 3 parametre olduğunu ifade etti. Erce, "Araba fiyatlarının ne olacağını 3 parametre belirliyor. Bunlardan birinci kur hareketleri. Kurlar artarsa araç fiyatları artıyor. Özellikle euro kuru araba fiyatlarının belirlenmesinde etkili oluyor. İkincisi ise yeni modellerde üreticilerin yapacakları zamlar olarak ortaya çıkıyor. Her sene geçişinde yeni modellerde yeni özellikler eklendiği için ve dünyada var olan enflasyon sebebiyle üreticiler bu yüzden bir miktar zam yapıyorlar yeni modellere. Üçüncü parametre ise, matrah düzenlemesi çok yetersiz kaldığı ve istenilen seviyede olmadığı için ÖTV kademesi de yukarı çıkacak. Yani yüzde 50 seviyesinde olan ÖTV yüzde 60'a, yüzde 60 olan yüzde 70'e çıkmış olacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 "ARABA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YOK AMA..."

Araba fiyatlarında düşüş beklemediğini ifade eden Erce, "Yeni özellikler ve dünyada var olan enflasyon sebebiyle zam yapılacağını söylemiştik. Fakat döviz kurunda bir düşüş gerçekleşirse o zaman araç fiyatlarının düşmesinden bahsedebiliriz. ÖTV oranında bir düşüş olursa ki şu an için öyle bir beklenti yok fiyatlar geri çekilebilir. Ama dediğimiz gibi kurlar ve ÖTV kademeleri aynı seviyede kalsa bile yeni yılda araba üreticileri yeni modellerine ekledikleri özellikler sebebiyle araba fiyatları artacaktır." şeklinde konuştu.

ARABA FİYATLARI NASIL DÜŞER?

Araba fiyatlarının düşmesi için neler yapılmasıyla ilgili bilgi veren Erce, "Burada döviz kurları çok önemli bir parametre olarak öne çıkıyor. Araba fiyatlarının düşüp veya artmasıyla ilgili kurlar belirleyici olacaktır. Onun dışında ÖTV'de bir matrah düzenlemesi önümüzdeki dönemde fiyatları aşağıya çekme için gözden geçirilebilir. Çünkü şuanda yapılan matrah güncellemesi piyasa beklentilerini karşılamadı." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"İKİNCİ ELDE HAREKETLENME SÖZ KONUSU"

Araba satıcısı Umutcan Ergül ise ikinci el araba piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Yeni yılın gelmesiyle birlikte ikinci el araba piyasasında bir hareketlenme söz konusu. Yeni yılda fiyatların artacağı gerekçesiyle vatandaşlar araba pazarlarına akın etti. Araba pazarlarında yoğunluk olmasına rağmen alış ve satış işlemi pek gerçekleşmiyor. Vatandaşlar özellikle ikinci el fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayet ediyor. Bu sebeple araba almak veya satmak yerine otomobil pazarlarında fiyat soruşturması yapıyor." şeklinde konuştu.

"İKİNCİ EL ARABADA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR"

Ergül, "Yeni yılda araba fiyatlarında düşüş beklemiyorum. Yeni yılda fiyatların biraz daha yukarı çıkmasını öngörüyorum. Bu durumun otomobil piyasanda durgunluk yaşatacağını bekliyorum." dedi.

Haberin Devamı