Gazete Vatan Logo

Altın ithalatı rekora koşuyor!

Altın ithalatı iki kat artarak 251.4 tona ulaştı..

Altın ithalatı rekora koşuyor!

Yılın ilk 10 ayında yapılan altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artarak 251.4 tona ulaştı. Kasım ve Aralık’ta 18 ton altın daha ithal edersek 2013 bu alanda rekor yılı olacak.

Türkiye’nin altın ithalatı Ekim ayında altın fiyatındaki düşüş ve talepteki artışa bağlı olarak bir önceki aya göre yüzde 230 artışla 15.98 tona yükseldi. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı geçen yılın Ekim ayında 3.7 ton, bu yılın Eylül ayında ise 4.84 ton olmuştu. Geçen yılın ilk 10 ayında 112.97 ton olan altın ithalatı bu yılın ilk 10 ayında 251.4 tona yükseldi. Yılın geri kalan 2 ayında toplam 18 tonluk ithalat yapılması halinde 2013 en fazla altın ithalatı yapılan yıl olarak tarihe geçecek.



Asya’da talep artıyor

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatları düştükçe talebin arttığını ve bunun da ithalata yansıdığını belirterek, “Bu yıl yüksek ithalat oldu. Bunun bir kısmı yılın başında İran’la ilgiliydi ama şu anda daha ziyade iç talep ve ihracatla ilgili. Finansal krizin yoğun olduğu zamanda Türkiye’de yastık altından çok altın piyasaya geldi ve bunun büyük kısmı ihraç edildi. Altın fiyatları düştükçe daha önce satılan altınlar yerine konuyor. Bundan sonra da fiyatlar düştükçe altın talepli olmaya devam edecektir. Fiyatların düşmesiyle dış piyasada da özelikle Ortadoğu ve Asya’dan talep artışı da olabiliyor” dedi.

Fiyatı dövizle düşüyor

İçeride kur gerilerken dış piyasada altının da gerilemesi halinde içeride altın fiyatının daha düşük olduğuna dolayısıyla alımların arttığına dikkat çeken Yıldırımtürk, “Ekim’de dolar/TL 2 seviyesinin altına gerilerken, altının ons fiyatı çok daha fazla düştü. Dolayısıyla da TL bazında altın fiyatı geriledi. Daha önce satılanların yerine koyma eğilimi de söz konusu” dedi.

Altın ithalatı Nisan’da sert artışla 45.5 ton ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Eylül’de düğün sezonunun bitmesi ve üretim talebinin azalmasıyla bu yılın en düşük seviyesi olan 4.8 tona gerilemişti.

Spot altının ons fiyatı 15 Ekim’de en son Temmuz ayında gördüğü 1.251 dolar seviyesine geriledi. Altın dün 1.310 dolar seviyelerinden işlem gördü.

Altın fiyatları düşünce vatandaş alıma geçti

ING Bank tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel belirsizlik nedeniyle tasarruf oranlarının arttığı Türkiye’de vadeli hesap faizlerdeki yükseliş nedeniyle en çok tercih edilen tasarruf aracı olmayı sürdürüyor. Ancak bireysel emeklilik gibi diğer araçlara yönelik ilginin etkisiyle tercih edilme oranı geriliyor.

Güvenli liman

ING Bank’ın açıkladığı “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması” 2013 üçüncü çeyrek sonuçlarına göre; altın, güvenli liman olarak görülmesi ve yeniden yükseleceği beklentisiyle fiyatlardaki düşüşe rağmen talep görmeyi sürdürürken devam ederken, vadeli hesap yüzde 32 ile en fazla tercih edilen tasarruf aracı olarak öne çıkıyor. Ancak, vadeli hesabın tercih edilme oranında, diğerlerine yönelik artan talebe bağlı gerileme gözleniyor.

Vadeli geriliyor

Tercih edilme oranı üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 46’dan yüzde 32’ye gerileyen TL vadeli mevduatı, Türk halkının ilk tercihi olmayı sürdürürken; bunu yastık altı nakit ve bireysel emeklilik sigortaları izliyor. Bireysel emeklilik/hayat sigortalarına olan talep, uygulanmakta olan devlet teşvikinin katkısıyla, ikinci çeyreğe göre 5 puanlık artışla yüzde 16’ya yükselirken; iki yıldır yapılan araştırma tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor.

Haberin Devamı