Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altında peş peşe tahminler! Altın için yeni rekor açıklaması! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altın fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Altın fiyatlarıyla ilgili uzmanlardan peş peşe tahminlerde bulunuldu. Altın fiyatları için yeni rekor için tarih verildi. Öte yandan bugüne 1852 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda hafif gerileyerek 1849 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1847 dolar, en yüksek ise 1858 dolar seviyeleri görüldü. Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki hareketlere paralel bir seyir izliyor. Salı günü 899 liradan yönünü yukarı çeviren gram altın çarşamba günü 915 liraya kadar yükseldikten sonra 911 liradan kapandı. Bugüne 911 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda hafif primli bir seyir izleyerek 913 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 909 lira, en yüksek ise 913 lira seviyeleri görüldü. Peki altın fiyatları daha yükselecek mi? Altın fiyatlarında düşüş durdu mu? Altın fiyatları ne zaman alım fırsatı verir? İşte altın fiyatlarıyla ilgili son dakika tüm gelişmeler...

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altında peş peşe tahminler! Altın için yeni rekor açıklaması! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Altın yatırımcılarının gözü kulağı geçtiğimiz gün açıklanan ABD enflasyon rakamlarındaydı. ABD’de tüketici fiyatları 40 yılın zirvesinden döndü. Kritik gelişme sonrası ons altın hareketli bir seyir izledi. Peki bugün altın fiyatlarında son durum ne? İşte detaylar...

Para ve emtia piyasalarında gözler ABD enflasyonundaydı. ABD’de tüketici fiyatları nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.3 oranında arttı. Piyasa beklentisi ise yükselişin yüzde 8.1 oranında olacağı yönündeydi.

ABD’DE ENFLASYON ZİRVEDEN DÖNDÜ

ABD’de tüketici fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 8.5 oranında artarak 40 yılın zirvesine çıkmıştı. Böylelikle nisan ayında tüketici fiyatları 40 yılın zirvesinden dönmüş oldu.

ABD ENFLASYONU SONRASI ONS ALTIN HAREKETLENDİ

Geçtiğimiz güne 1838 dolardan başlayan ons altın ABD’de enflasyonun rekordan dönmesinin ardından kısa süre içerisinde düşüşe geçerek 1835 dolar seviyesine indi. Dip seviyeyi gördükten sonra tekrardan yükselişe geçen ons altın 1858 dolara ulaşarak gün içi zirvesine çıktı. Ons altın çarşamba gününü 1852 dolardan tamamladı.

Haberin Devamı

Bugüne 1852 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda hafif gerileyerek 1849 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1847 dolar, en yüksek ise 1858 dolar seviyeleri görüldü.

ENFLASYONDAKİ SEYİR FED’İN POLİTİKASINI ETKİLİYOR

ABD Merkez Bankası (Fed) yükselen enflasyona karşın mart ayında politika faizini 25 baz puan yükselterek 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti. Fed nisan ayında da 22 yıl aranın ardından 50 baz puanlık faiz artırımı yaparak politika faizini yüzde 1’e çıkarmıştı.

Enflasyondaki seyir Fed’in para politikası üzerinde büyük rol oynuyor. Geçtiğimiz haftalarda Fed Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki toplantılarda Fed üyelerinin 75 baz puanlık bir faiz artışını tartışmadığını söylemişti. Nisan ayında enflasyon rekor seviyeden dönmeseydi Fed sonraki toplantılarda enflasyonu dizginleyebilmek için daha agresif bir faiz artışına gidebilirdi.

GRAM ALTIN 3 GÜNDÜR YÜKSELİYOR

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki hareketlere paralel bir seyir izliyor. Salı günü 899 liradan yönünü yukarı çeviren gram altın çarşamba günü 915 liraya kadar yükseldikten sonra 911 liradan kapandı.

Haberin Devamı

Bugüne 911 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda hafif primli bir seyir izleyerek 913 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 909 lira, en yüksek ise 913 lira seviyeleri görüldü.

YATIRIMCIYI MUTSUZ EDECEK

WGC analisti Perlaky, altın yatırımcılarına mühim uyarılarda bulundu. Yaklaşık 20 senenin en yüksek rakamlarına ulaşan ABD dolarına ilgi edilmesi gerekliliğini ve doların kıymetli metal üstünde büyük bir tesire sahip olacağını belirtti. Perlaky'e göre, tarihsel olarak kuvvetli bir dolar ile altın arasındaki negatif korelasyonun devam ettiğini ve bunun istikbal süreçteki ters rüzgarlarla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Tüm bu ilerlemeler karşısında altının göstereceği tepkinin, güçlenen doların arkasındaki itici güçlerden etkilenebileceği vurgulanarak, merkez bankalarının faiz artırması ve getirilerin yükselmesi nedeniyle doların gücünü koruması durumunda altın fiyatlarının olumsuz etkileneceğini belirterek, jeopolitik gerilimlerin devam etmesi durumunda altın fiyatlarının daha da yükselebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

ALTIN 1000 LİRAYI BULACAK

İslam Memiş, piyasada 900 TL'nin altında gram altın olmadığını, yalnızca rakamsal olarak bir düşüşün gerçekleştiğini belirtti. Kapalıçarşı fiyatlarına bakıldığında gram altının 914 - 915 TL'ye satıldığına ilgi çekerek, bankalarda da makas aralığı nedeniyle 900 TL altında satışın olası olmadığını belirtti.

Altın fiyatlarındaki bu durumun kripto paraları ve emtiaları da etkilediğine işaret eden Memiş, dolar ve altın fiyatlarının ekranlarda daha düşük rakamlarda görünse de satış fiyatının bunun çok üstünde olduğunu söyledi. Memiş, piyasada 910 TL olarak görünen gram altının gerçekten 933 lira olduğunu, döviz ve emtialar amacıyla Nisan ayında bu sebeple final yapıldığını söylüyor. Gram altının beklendiği kadar yükselmediğinin altını çizerek ons altının temmuz ayında 1200 dolar, sene bağlamında ise 1450 dolara yükseleceği tahminini koruduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

DİĞER UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler, devam eden jeopolitik tehlikeler ve Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerinin enflasyonist baskılara dair kaygıları artırmasının yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede başarısız olabileceği ve daha şahin politikaların gerekebileceği beklentisi ile altının ons fiyatının gerilediğini bildirdi.

Pandemi döneminin parlayan yatırım aracı olan altın fiyatları rekor getirisi ile yatırımcılarının yüzünü güldürmüştü. Korona virüs aşısının bulunması ile düşüşe geride bıraktığımız altın fiyatları, ekonomide yaşanan dalgalanma, küresel enflasyon kasırgası ile destek bularak yönünü tekrardan yukarı çevirirken bu seferde önüne FED'in faiz artışı seti çekilmişti.

Altında yaşanan yukarıya ve aşağı yönlü hareketlenmeler devam eder iken elinde altını olanlar kadar altın yatırımı gerçekleştirmek isteyenler ve altın borcu olanlarda eksprlerin yorumu fiyat ön görülerini yakından takip ediyordu. Citibank doğrultusundan yayımlanan altın fiyatları ön görü raporu bu amaçla büyük yankı uyandırdı.

Citibank stratejistleri doğrultusundan hazırlanan altın pazarı analiz raporu ile Mart ayında görülen artışın sonrasında Mayıs ayında ılımlı bir yumuşama beklentisi meydana konuldu. 2022 sene sonu ons altın fiyatı tahmini 1910 dolar olarak ilan edildi.

2023 yılında altın fiyatlarında düşüş eğilimi beklediklerini bildiren Citibank ekonomistlerinin altın fiyatı tahmini ise 1.725 dolar olarak ilan edildi. Yani Citibank önümüzdeki yıl altın fiyatlarında düşüş beklediklerini açıkladılar.

Çeyrek altın alış fiyatı: 1.499,00 TL'den satılıyor

Çeyrek altın satış fiyatı: 1.518,00 TL'den satılıyor

Cumhuriyet altını alış fiyatı: 5 bin 981,00 TL'den satılıyor

Cumhuriyet altını satış fiyatı: 6 bin 051,00 TL'den satılıyor

22 ayar bilezik alış fiyatı: 840,63 TL'den satılıyor

22 ayar bilezik satış fiyatı: 847,56 TL'den satılıyor

22 ayar altın alış fiyatı: 835,53 TL'den satılıyor

22 ayar altın satış fiyatı: 864,78 TL'den satılıyor

Kapalı çarşı ziynet 2,5 alış fiyatı : 14 bin 746,18 TL'den satılıyor

Kapalı çarşı ziynet 2,5 satış fiyatı : 14 bin 984,66 TL'den satılıyor

Kapalı çarşı ziynet 5'i alış fiyatı: 29 bin 930,02 TL'den satılıyor

Kapalı çarşı ziynet 5'i satış fiyatı: 30 bin 519,46 TL'den satılıyor

ONS altın alış fiyatı: 1.849,55 dolar

ONS altın satış fiyatı: 1.849,96 dolar

Yarım altın alış fiyatı: 2 bin 996,00 TL'den satılıyor

Yarım altın satış fiyatı: 3 bin 037,00 TL'den satılıyor

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ