Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarında büyük sürpriz! Kimse ne olduğunu anlamadan artacak

Altın fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Altın fiyatları üst üste rekor kırmasının ardından bir miktar düşüşe geçti. Son birkaç haftadır da altında dalgalı seyir sürüyor. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak, 'Kimse ne olduğunu anlamadan fiyatlar artacak" dedi.

Altın fiyatlarında büyük sürpriz! Kimse ne olduğunu anlamadan artacak

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Altın fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor. Üst üste rekorların gelmesinin ardında geri çekilen altın fiyatlarının yön arayışı devam ediyor. Dış piyasada ABD'den gelen veriler altını baskılarken iç piyasada bu etkiden nasibini alıyor. Peki önümüzdeki süreçte altın yatırımcısını neler bekliyor, altın fiyatlarına yatırım yapılır mı, bu fiyatlardan altın alınır mı, yıl sonu altın fiyatları hangi seviyede olacak? Piyasa ve altın fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk vatandaşlarının akıllarındaki soru işaretlerini giderdi. Yıldırımtürk altın fiyatlarıyla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak, "Kimse ne olduğunu anlamadan fiyatlar artacak" dedi. İşte altın fiyatlarıyla ilgili merak edilen tüm detaylar...

"GELEN VERİLER FED'İN ELİNİ RAHATLATTI"

Altın fiyatlarının neden düştüğüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altın fiyatlarını dış piyasa itibarıyla değerlendirdiğimizde altının olması gereken yerden biraz daha aşağıda olduğunu görüyoruz. Bizim beklentimiz ons altında 1985 dolar direncinin kırılması yönündeydi. Faiz baskısının etkili olduğu bir dönemi yaşadık. Artık faiz artırımının sonuna gelindiği bir döneme giriyoruz. Bu noktada ABD'den gelen veriler FED'in elini rahatlatmış durumda. Yani ağustos ayında toplantı yok, eylül ayındaki toplantıda da faiz artırımı gündemden düşmüş gibi görünüyor. Bu gelişmeler altın fiyatları üzerinde negatif bir etki yapıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

"ALTIN FİYATLARI BASKILANIYOR"

Dış piyasada altın fiyatlarının baskılandığına dikkat çeken Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu noktada ABD 10 yıllık tahvil faizlerinden çıkış başladı. Bu durum 'bir faiz baskısı oluşturdu' şeklinde algılanıyor. Artık faiz artışlarının düşürüleceği bir döneme giriyoruz. Fakat ABD ile Çin, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliklerin ve enflasyonun altın fiyatlarını etkilemesi beklentisi var. Bunun yanında da Kuzey Kore'nin dünyayı savaş ile tehdit etmesi konuları var. Bunların aslında hepsinin altın fiyatlarını etkilemesi gerekiyor. Ama bu konular şuanda fiyatlamaya girmiyor. Bu durumunda ben baskılanmış bir altın fiyatı oluşturulduğu kanaatindeyim. Bunun yanında dünya ticaretinde doların etkisinin düşmesi de altın fiyatlarını etkilemesi gerekiyor ama henüz bu durum da fiyatlanmış değil. Fakat bunun yayında Merkez Bankaları altın alımına devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

FİYATLAR BİRDEN YÜKSELECEK

Ons altın fiyatlarının kimse anlamadan birden yükseleceğinin altını çizen Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Dış piyasada eylül ayındaki FED toplantısı etkili olacak. Çünkü ondan sonraki toplantılar için faiz arttırılmama kararı çıkabilir. Bunlar hep altın fiyatlarını destekleyecekler gelişmeler. Bir anda bakacaksınız ki altın fiyatları fırlamış. Kimse ne olduğunu anlamayacak, her şey birden olacak. Yani önümüzdeki süreçte altın sürprizler yapabilir. İleriki dönemde çok kısa bir süre dış piyasada altının yeniden yükseleceğini söyleyebilirim." dedi.

Haberin Devamı

VATANDAŞ ALTIN ALIMINA DEVAM EDİYOR

İç piyasa hakkında da açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "İçeride son alınan tedbirler piyasaları bir miktar tedirgin etti. İthalatın düşürülmesi konusunda altına bir kota getirilmesi gündeme geldi. Kota getirileceği açıklandığı zaman altının iç piyasa fiyatı dış piyasa fiyatına göre kilogram/dolar bazında 250 dolar civarlarında seyrederken bir anda 1500 dolarlara çıktı. Fakat sınırlı kota olacağı belirtilmesinin ardından o civarlarda kaldı fiyatlar. Parantez açmak gerekirse; altın ithalatını oluşturan gerekçeler yüksek enflasyon olarak öne çıkıyor. Bu durumda vatandaş ise ister istemez elindeki parasını korumak adına altına yöneliyor. Önümüzdeki süreçte de dolarda gerçekleşecek olan yükselişle birlikte çarpan etkisiyle şuanda 1720 lira seviyesinde olan gram altın 1800 lira seviyesine kısa sürede çıkacaktır. Vatandaşta bu bilinçte olduğu için eski alışkanlıklarını sürdürerek parasının değerini altın alarak koruma yoluna başvuruyor. Bunun yanında yarım gram altın üretiminin durdurulması da şuan için piyasada altın alım talebini arttırmış durumda." diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTA VADELİ EKONOMİ PROGRAMI BEKLENİYOR

İç piyasada beklenen gelişmeler hakkında da bilgi veren Yıldırımtürk, "Borsa'ya ilgi artmış durumda. Yabancı yatırımcıların borsaya döndüğüyle ilgili duyumlar alıyoruz. Bunun yanında Orta Vadeli Ekonomi Programı eylül ayında açıklanacak. Orta Vadeli Ekonomi Programı dışında Türkiye'nin ikinci yüzyılı için 5 senelik bir kalkınma planı üzerinde çalıştığı da söyleniyor. Dolayısıyla piyasalar bu gelişmeleri bekliyor. Bunun yanında Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düzeltmesiyle ilgili bir beklenti var. Bu durum gerçekleşse bile piyasaların buna bir reaksiyon göstereceğini düşünmüyorum. Bu arada Kur Korumalı Mevduat Hesabı uygulaması devam ediyor. Döviz fiyatlarında yaşanan dalgalanma sebebiyle 'kur farkından dolayı paramı korurum' şeklinde düşünen vatandaşların ilgisi sürüyor." dedi.

YIL SONU REKOR GELİYOR 

Yıl sonu ons ve gram altın fiyatlarının hangi seviyede olacağıyla da ilgili çarpıcı bir tahminde bulunan Yıldırımtürk, "Ons bazında 1985 dolar geçilirse sene sonu itibarıyla 2350 dolar seviyelerinin görüleceğini düşünüyorum. Gram altında ise en iyimser tahminle sene sonu 2 bin liranın geçileceğini düşünüyorum"  şeklinde konuştu.