Gazete Vatan Logo

Algı kötüleşti siyasi istikrar gerekiyor

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye için algının kötüleştiğini, kısa zamanda güçlü hükümet kurulmasının gelişen ülkeler için sıkıntılı bir döneme girilirken şart olduğunu söyledi

Algı kötüleşti siyasi istikrar gerekiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Şimşek “Türkiye için algı kötüleşti, çok kısa zamanda güçlü bir hükümet gerekiyor. Gelişen ülkeler için sıkıntılı bir dönemde siyasi istikrar gerekir. Her durumda Türkiye’nin güçlü bir hükümete ihtiyacı var. Türkiye’nin dış kaynağa ihtiyacı var. Belirsizlik kaynak girişini durduruyor” dedi.

Emtia fırsatı kaçtı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Eğer siyasi istikrar devam etseydi, Türkiye düşen emtia fiyatlarından faydalanabilirdi. O nedenle ne olursa olsun, önümüzdeki seçimden sonra ümit ediyoruz ki milletimiz tek başına bize iktidar imkanı sağlar. Ama her halükarda Türkiye’nin güçlü bir hükümete ihtiyacı var” dedi.

İsminin AK Parti MKYK listelerinde yer almamasının, partinin ekonomi politikalarında değişiklik olarak algılandığına yönelik değerlendirmeye ilişkin Şimşek, “MKYK’da olmuşum olmamışım, bakan olmuşum olmamışım bunlar hiç önemli değil. Türkiye nispeten küçük, dışa açık, açık veren bir ekonomidir. Küresel ekonomiden yüzde 1 pay alıyoruz. Bölgemizde önemli bir aktörüz, büyük bir ekonomiyiz, G20 üyesiyiz ama nispeten küçük sayılırız. Dışa açık bir ekonomiyiz. Bir de dış açık veren bir ekonomiyiz. Bu durum ekonomi politikaları üzerine bir takım kısıtlar getiriyor. O çerçevede zaman zaman bakış açılarında farklılıklar yaşanabilir ama hepimizin derdi, bu ülkede büyümeyi yüksek ve sürdürülebilir patikaya oturturuz, bu ülkede nasıl daha çok istihdam sağlarız, bu ülkede finansal makro ekonomik istikrarı koruyarak refahı daha üst noktalara taşırız şeklinde. Bu çerçevede zaman zaman yaklaşım farklılıkları olabilir, ondan dolayı da sanki biz farklı düşünüyormuşuz gibi bir takım tartışmalar yaşanıyor. Bir ülkenin kalkınabilmesi için esas zenginlik beşeri sermayedir. Bunun yanında en önemli belirleyicilerden biri de kurumların kalitesi ve güvenilirliğidir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Cari açık düşünce taksit sınırı kalkar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartına yönelik taksit sınırlandırması uygulamasının esnetilmesi tartışmaları ile ilgili olarak, “Cari açık sorununun çözülmesiyle, tüketime, tasarrufa yönelik ilave tedbirlere zaten gerek kalmayacak” dedi. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu temel makro sorunlardan bir tanesinin cari açık olduğunu vurgulayan Şimşek, cari açığın tasarrufların düşük, tüketimin yüksek olması anlamına geldiğini belirtti. Söz konusu tüketimin de krediyle yapıldığına dikkati çeken Şimşek, bu kredinin bir kısmının da dış finansman kanallarından sağlandığına işaret etti. Tüketim olmadan üretim ve yatırım konusunda zorlanılacağını kaydeden Şimşek, şunları kaydetti: “Ekonomik büyümenin yeniden dengelenmesi süreci ki 2012’de bu konuda ciddi adımlar attık. Bu tedbir, makro ihtiyati bir tedbir. Makro ihtiyati çerçeve durumu idare etmeye yöneliktir. Durumu kalıcı bir şekilde çözmeye yönelik 25 yapısal dönüşüm programına dönüyoruz. Çünkü bin 300’e yakın mikro düzeyde reform hayata geçtiği zaman Türkiye’nin rekabet gücü, verimlilik, istihdam gibi hususlarda ülke çok hızlı mesafe kat edecek ve cari açık sorunu çözülecek. Cari açık sorununun çözülmesi ile birlikte tüketime, tasarrufa yönelik ilave tedbirlere zaten gerek kalmayacak.”

Haberin Devamı

Makro istikrarı bozmadan bazı vaatler olabilir

Haberin Devamı

Siyasi partilerin Kurban Bayramı sonrasında seçim beyannamelerini açıklayacakları hatırlatılarak, başta emekliler olmak üzere hangi toplum kesimlerine yönelik ne tür düzenlemeler yapılacağının sorulması üzerine Mehmet Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar çerçevesinde bazı adımlar attıklarını söyledi. Bu kapsamda memurlara yılda 1.200 lira ilave emekli maaşı verilmesi doğrultusunda toplu sözleşme sürecinde karar verildiğini ve uygulamaya konulduğunu dile getiren Mehmet Şimşek, daha önce tarım ve esnaf Bağ-Kurlu maaşlarına yıllık 2 maaşa denk gelen artışlar yapıldığını ifade etti. Şimşek, “Vatandaşımız, esas itibarıyla uzun vadeli, sürdürülebilir refah artışını kim sağlar? Kimin vizyonu, kimin programı buna uygundur? Bence, değerlendirmeyi o çerçevede yaptı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, 7 Haziran seçimleri sırasında da popülizm dozu yüksek programlara prim verilmediğinin altını çizerek, bu anlamda seçim dönemlerinde kamuoyu ile paylaşılan vaatlerin dozunun önemine işaret etti. Şimşek makro finansal istikrarı tehlikeye atmayacak şekilde bir takım vaatlerde bulunulabileceğini belirtti.