Gazete Vatan Logo

Alacaklı ilk kez konuştu

CHP’nin kart borcunu silen seçim vaadine tepki gösteren DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Biz o zaman mevduatın faizini nasıl ödeyeceğiz. Bu nasıl bir sistem?” derken, CHP’li Böke, öneriyi bankaların yaptığını söyledi

Alacaklı ilk kez konuştu

Türkiye’de tutarı 15.3 milyar liraya, sayısı 1 milyon kişiye ulaşan batık kredi kartı ve kredi borçlusu tablosuna ilişkin seçim vaadi, CHP ile DenizBank’ı karşı karşıya getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin Iğdır Belediye Meydanı’nda düzenlenen mitinginde yaptığı konuşmada, borç batağındaki vatandaşların bankalara faiz borçlarının en az yüzde 80’ini sileceği vaadi, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’i isyan ettirdi. Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde vaadi gündeme getiren Hakan Ateş, isim vermeden şunları söyledi:

“Şöyle reklamlara şahit oluyoruz: ‘Ödemeyin kardeşim. (Kredi kartı faiz borçları) Yüzde 80’ini sileceğiz’. Seçim öncesi, çok spekülatif bir konu ama bu konuya gireceğim. Biz o zaman mevduatın faizini nasıl ödeyeceğiz? Bu nasıl bir sistem? Bankaların faiz gelir ve giderlerine kimse bakmıyor mu? Biz komisyon ödüyoruz. Kaynakların akılcı dağılımına aracılık ederek, kaynak fazlası ile kaynak eksiğini buluşturan bir kurumuz. Bu hâlâ anlaşılmadı mı? Paranın zaman değerini herkesin çözmesi gerekli.”

Haberin Devamı

CHP’den anında yanıt

Bankacılık sisteminde 8 ayda batık durumda 15.3 milyar liralık kredi kartı ve kredi borcu bulunuyor. Bu tutarın 7 milyar lirasını kart borcu oluşturuyor. 8 aylık dönemde yasal takibe giren borçlu sayısı da 957 bin kişi ile 1 milyona dayandı.

Hakan Ateş’e CHP’den yanıt gecikmedi. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, bu projeyi kendilerine bankaların önerdiğini söyledi. Selin Sayek Böke, şöyle devam etti:

“Gönül isterdi ki Türkiye gerçek bir demokrasi olsun ve kimse siyasi risklerden dolayı tehdit edilmeyeceğinin garantisini hissetsin ki ben de konuştuğumuz bankaların ismini verebileyim ama mümkün değil. Ben bugün burada herhangi bir bankanın ismini zikretsem yarın onların vergi denetimine tabi olacağı ile ilgili tereddüt olmadığına eminim. Bu projeyi bize öneren zaten bankacılar. Birden fazla banka var.”

Kredi kartı kârlılığı sıfır bile değil

Bankacılık zirvesinin moderatörlüğünü yapan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de kredi kartlarından alınan faiz ve komisyona ilişkin bir soru üzerine, sektörde bazı bankaların kredi kartlarından zarar ettiğini, sektörün toplam kredi kartı kârlılığının sıfır bile olmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ne demişti?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim vaadinde şunları söylemişti:

“5 milyon vatandaş borç batağında. 1 milyon 220 bin vatandaş için ceza verildi. Bir kısmı cezaevine girdi, bazıları sırada bekliyor. Bu vatandaşların faiz borçlarının en az yüzde 80’ini sileceğim. Bankalar, kredi kartları ve tüketici kredilerinden 19 milyar lira alacaklı. Bankalar bu alacağını, varlık yönetimi şirketlerine 2.8 milyar liraya satıyorlar. Bankalar Birliği ile görüşeceğim. Madem 19 milyar lira alacağını 2 milyar liraya satıyorsun, bana sat arkadaş. Bunu dünya yapıyor, Romanya yapıyor. Biz de yaparız.”