Gazete Vatan Logo

ABD’ye şeker Gebze fabrikasından gidecek

Kent’i alan ve First, Falım, Olips, Milka, Toblerone, Jacobs, Oreo gibi markaları olan Mondelez International, Gebze’de ürettiği şekerleri şekerlemenin vatanı ABD’ye ihraç edecek.

First, Falım, Kent, Jelibon, Milka, Toblerone ve Oreo gibi markalarıyla tanınan Mondelez International bu yılın ikinci yarısında şekerlemenin vatanı ABD’ye ihracata başlayacak. Uzun bir aradan sonra Gebze fabrikalarında ürettikleri şekerleri ABD’ye ihraç edeceklerini söyleyen Mondelez Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette, Türkiye’de yılda 2.5 milyar adet üretim yaptıklarını, bunun 1 milyar adedini ihraç ettiklerini vurguladı.

Türkiye’ye inanıyoruz

Geçen yıl 50 ülkeye 200 milyon liraya yakın ihracat yaptıklarını kaydeden Collette, “Gebze fabrikamız Mondelez dünyası içerisinde en gelişmiş, en modern fabrikalardan. İnovasyon yeteneği çok yüksek. Bu nedenle Mondelez, herhangi bir ülkede inovasyona dayalı bir ürün üreteceği zaman Gebze fabrikamız öne çıkıyor. Bu sayede Japonya’ya ürün ihraç edebiliyoruz. Bu yılın ortalarında da ABD pazarına önemli oranda şeker ihracatına başlayacağız. Zira Mondelez’in ABD’de pazara çıkaracağı yeni ürünü üretme yeteneği dünyada sadece Gebze fabrikamızda var” diye konuştu. Geçen yıl 600 milyon lira ciro yaptıklarını kaydeden Collette, “Türkiye, dinamik ve hızla büyüyen ekonomisiyle Mondelez’in küresel büyüme stratejilerinde önemli konuma sahip. Türkiye’ye odaklanmaya devam edeceğiz. Bu işe de Türkiye’ye de çok inanıyoruz. Her yıl pazar büyümesinin üzerinde büyüyoruz. Bu yıl da çift haneli büyüme hedefliyoruz. Yüzde 10’lar hatta yüzde 20’ler düzeyinde büyümeden söz ediyoruz” dedi.

En çok Falım sakız satılıyor

ANTOINE Collette’in verdiği bilgiye göre Mondelez’in Türkiye’de en çok satan markası Falım. Onu Kent ürünleri, First ve Milka izliyor.

Türkiye’de paketli şekerleme tüketimi kişi başına 700 gram. Dünyada bu rakam 1.7 kg. Çikolata tüketimi Türkiye’de kişi başına 1.9 kg iken dünya ortalaması 2.7 kg, AB ortalaması 10 kg. Hediyelik-ikramlık şekerin üçte biri Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tüketiliyor. Atıştırmalık ürün pazarı tüm kategoriler dahil 14.7 milyar TL büyüklüğe sahip. Sadece ambalajlı bisküvi, çikolata, şeker, sakız ve kahve pazarı ise 6.5 milyar TL büyüklüğe sahip.

Haberin Devamı