Gazete Vatan Logo

5 puanlık artışa 40 kuruşluk tepki

Dolar kuru 4.90’a giderken Merkez Bankası bir süre izlemiş, güvercin duruşu tepki çekmişti. 75 ve 300 baz puanlık iki artırım yapan Merkez, dün de şahin bir hamle yaptı. Merkez, 125 baz puanlık ekstra bir artırım daha yaparak toplamda 500 baz puana ulaştı. Dolar 4.90 ile gördüğü zirveden 4.50’lerin altına çekildi

5 puanlık artışa 40 kuruşluk tepki

Faiz artırımında geciktiği için eleştirilerin odağındaki kurum olan Merkez Bankası, daha önce yaptığı 75 ve 300 baz puanlık artırımlardan sonra dünkü olağan Para Politikası Kurulu toplantısında kimsenin beklemediği bir oranda 125 baz puanlık daha ilave sıkılaştırma yaparak adeta bağımsızlık şovu yaptı.

Merkez Bankası’nın beklentilerin de üzerinde, piyasalarda “güven tesisi” ve bankanın kredibiliteye ilişkin soru işaretlerine son verebilecek ilave 125 baz puanlık faiz artışının ardından TL, dolar karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazandı. Merkez Bankası’nın dün saat 14.00’de açıklayacağı karar öncesi 4.57’ler seviyesinde olan dolar kuru ile 5.4150’ler seviyesinde olan euro kuru, sürpriz sıkılaştırma sonrası hızlı düşüşe geçti. 125 baz puanlık kimsenin beklemediği orandaki faiz artırımı sonrası dolar kuru 4.45’leri, euro 5.27’leri test etti. Ancak daha sonra bu seviyelerden gelen alımlarla gün sonunda dolar/TL 4.49’da, euro/TL 5.31’ler seviyesinde kapandı. Normal şartlarda faiz artırım kararlarından olumsuz yönde etkilenmesi beklenen Borsa endeksi ‘Kurdaki gevşeme şirketlere derin nefes aldıracak’ düşüncesini satın alarak yüzde 2’ye yakın prim yaptı.

Haberin Devamı

Faiz artık % 17.75

Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 125 baz puan ile beklentilerin üzerinde artırarak yüzde 17.75’e yükseltti. TCMB Mayıs ayında 10 milyar dolarlık döviz likidite rahatlatıcı adım, 300 baz puan faiz artışı ve sadeleştirme adımına başlayacağını açıklamıştı.

Böylece bir kaç ay önce enflasyondaki yükseliş trendi ile birlikte piyasalarda siyasi nedenlerden dolayı faiz artımı yapıp yapamayacağı sorgulanan TCMB, 25 Nisan’dan bu yana 500 baz puan faiz artırmış oldu. Üstelik dünkü artırım hemen herkes için de sürpriz oldu. Piyasanın büyük bölümü faiz artışı beklemezken, ‘Faiz artırır’ diyenlerin ortalama beklentisi de 50 baz puan olmuştu. Sadece ABN Amro, “150 baz puanlık artış bekliyoruz” diyerek en iyi tahmini gerçekleştiren kurum olarak dikkat çekti.

Öte yandan bankanın alışılagelmişin dışında para politikasını terk ederek bugün itibarıyla sadece tek faizden fonlama sağlayacak olması da piyasadaki iyimseliği destekleyen bir başka unsur oldu.

Haberin Devamı

Kredibilitesi sorgulanmaz

Bankacılar piyasadaki iyimserliğin nedenini TCMB’nin beklentilerin üzerinde attığı adımla sağlanan “güven tesisi” ve 1 aydan kısa sürede gerçekleşen 425 baz puanlık faiz artışı ardından bankanın kredibilitesinin artık daha az sorgulanacağı öngörüsü olduğunu belirtti. Şekerbank Başekonomisti Gülay Girgin, “Beklentilerin ötesinde bir faiz artışı oldu ki bu kuru 4.58’den 4.45’e kadar çekti. TCMB son bir ayda 425 baz puan faiz artışı yapmış oldu. Bu anlamda bankaya yönelik kredibilitenin artık sorgulanmayacağını düşünüyorum” dedi. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “TCMB beklentilerin üzerinde bir faiz artışı ile enflasyonla mücadele için kararlı sıkı duruşunu koruyacağını net bir şekilde gösterdi. Bu bağlamda son sadeleştirme adımı sonrasında artan güvenin pekişmesi sağlandı. Güven ortamın sağlanmasının piyasa üzerindeki etkisinin faiz artışı kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Son faiz artışı ile birlikte Türkiye yüzde 5.1’lik reel faiz ile emsalleri arasında en yüksek para politikası faizini veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek: Büyümeyi dış talep destekleyecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 125 baz puanlık faiz artışını değerlendirdi.

Politika setinin güçlendirilmeye devam edeceğini dile getiren Şimşek, enflasyon ve cari açığın yılın ikinci yarısında düşüş trendine gireceğini söyledi. “Yapısal reformlarla ekonomimizin şoklara karşı direncini artırıyoruz” diyen Şimşek, “Dış talep büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecek” ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de “Merkez Bankası’nın almış olduğu kararı, Türkiye’de gerçek anlamda faizlerin, para maliyetinin yatırım yapılabilir seviyelere düşmesini sağlayacak, enflasyonla köklü mücadele anlamında adımlar olarak gördüğümüz sürece desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı