Gazete Vatan Logo

‘4-5 milyar dolar’ sosyal tarifeyle cepte kalır

Türkiye’de 41 milyon 516 bin 213 elektrik abonesi bulunduğunu, bunların 31 milyon 383 bin 551’nin serbest tüketici olmayan meskenlerden oluştuğunu belirten Uzenergy’nin Başkanı Hüseyin Uzun, “Meskenlere sosyal tarife uygulanırsa hem elektrikte zam baskısı kalkacak hem de 4-5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak” dedi

‘4-5 milyar dolar’ sosyal tarifeyle cepte kalır

Tecde Grup bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de aktif olarak hizmet veren 150 elektrik tedarik şirketinden biri olan Uzenergy, iş ortaklarına elektrik tüketimi konusunda danışmanlık hizmeti de vererek faturalarda fiyat avantajı sağlıyor. Uzenergy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun, meskenlere yönelik sosyal tarife uygulanması halinde hem elektrikte zam baskısının ortadan kalkacağını hem tasarrufun sağlanacağını söyledi.

Türkiye’de toplam 41 milyon 516 bin 213 elektrik abonesi bulunduğunu, bunların da 31 milyon 383 bin 551’nin serbest tüketici kapsamında olmayan meskenlerden oluştuğunu kaydeden Uzun, “Üretimde tüm girdiler dolarda. Dolayısıyla dolardaki artış vatandaşa yansıtılmasın diye ciddi kısıtlama yapılıyor. Meskenlere sosyal tarife uygulanırsa tarife ve fatura tutarları düşecek, tasarruf sağlanacak. Bu şekilde 20 milyar dolar olan meskenlerdeki yıllık tüketim de 15-16 milyar dolara düşebilir” dedi.

Sosyal tarifenin serbest tüketici limitlerine ulaşmayan mesken aboneleri için çok büyük gereksinim haline geldiğini yineleyen Uzun, şöyle konuştu: “Meskende serbest tüketici limiti olan aylık 82 TL ve altı fatura ödeyen kullanıcılar için sosyal tarife tanımlanması enerjideki serbestleşme sürecini daha sağlıklı yapıya ulaştıracaktır. Ayrıca piyasayı genişletmek için limitleri düşürmeye değil daha farklı projelere odaklanacak fırsatlar doğacaktır.”

Haberin Devamı

Maliyet ile tarife fiyatı çok yaklaştı

MÜŞTERİ portföylerinin ağırlıklı olarak sanayi kuruluşları ve yüksek enerji tüketim hacmine sahip kurumsal firmalardan oluştuğunu anlatan Hüseyin Uzun, “Yıllık 250 milyon kilovatsaat tüketim kapasitemiz var. Enerji verimliliğinin toplumun ve sanayi kuruluşlarının gündeminde ön sıralarda gelmesi gerektiği artık şüphe götürmemektedir. Bu nedenle olarak sanayi kuruluşlarına enerji danışmanlığı hizmeti de veriyoruz” dedi. Sektörde maliyetlerle tarife fiyatının birbirine çok yaklaştığını da kaydeden Uzun, “6 aydır sektörde tüm şirketler zarar ediyor. Düzenleme yapılmazsa sektör çok zorlanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 44.4’ü sanayiciye

HÜSEYİN Uzun, elektrik tüketiminin dağılımına ilişkin şu bilgileri verdi: “Mesken kullanıcıları toplam tüketimin sadece yüzde 23.8’lik miktarına denk gelmektedir. Tüketimin en yüksek olduğu abone grubu sanayi kuruluşları. 61 bine yakın sanayi abonesi aylık üretilen elektriğin yüzde 44.4’ünü tüketiyor ve sanayi abonelerinin yüzde 51’lik gibi yüksek bir dilimi serbest tüketici hakkından faydalanıyor. Aydınlatmada yüzde 3, meskende yüzde 7, tarımsal sulamada yüzde 9 ve ticarethane işletmelerinde yüzde 19’luk bir dilim serbest tüketici haklarından faydalanmaktadır.”