Gazete Vatan Logo

26/2 Trafik cezası kodu nedir? 26/2 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? İşte çakar takmanın cezası!

Trafikte araç kullananların mevzuata aykırı bir şekilde ışık kullanması ceza nedenidir. Çakar lamba cezası olarak da bilinen 26/2 Trafik cezası kodu pek çok sürücüye kesiliyor. Peki, çakar lamba cezası ne kadar? 26/2 Trafik cezası kodu nedir? 26/2 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? Araçlara takılan ışıkların cezası var mı? İşte detaylar…

26/2 Trafik cezası kodu nedir? 26/2 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? İşte çakar takmanın cezası!

26/2 trafik cezası mevzuata aykırı bir şekilde ışık kullanmak şeklinde de bilinen bir trafik cezası maddesidir. Kısacası, çakar lamba cezası olarak da tanımlanır. 26’ya 2 2019 yılında 1002 lirayken yapılan 226 liralık bir zamla birlikte 26/2 2020 yılında ise, 1228 TL trafik cezası olarak biliniyor. Ehliyet ceza puanı bulunmaz.

 26/2 TRAFİK CEZASI KODU NEDİR?

Teknolojinin günlük yaşamımıza etkisi tartışılmaz bir gerçektir. 26’ya 2 trafik cezası sorgulama işlemi, hatta ceza tebliğ edilmemiş olsa da ödeme imkanınız bulunuyor. Özellikle de son zamanda popüler olarak bilinen 26 2 beyanlı trafik cezası ödeme işleminin nasıl yapıldığı merak ediliyor. E-Devlet aracılığı ile plaka sorgulaması gerçekleştiren kişiler araçlarına 26/2 trafik cezası yazıldığını görüyor. 26/2 Trafik cezası kodunun ihlal edilmesi halinde şu maddeyle karşılaşılır:

“Mevzuatta gösterilen ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanmak”

26/2 CEZASI NE KADAR?

2022 yılında yayınlanmış olan Trafik İdari Para Cezası Rehberi'ne göre, 26/2 Trafik cezası için 1823 TL ceza kesilmesi gerekir. İlk 15 gün ya da 1 ay içinde ödeme yapıldığı zaman %25 indirimli olacak şekilde 1.367,25 TL olarak tahsil edilir.

Haberin Devamı

26/2 TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Özellikle de son zamanlarda görsel ve yazılı basında sık sık gündem olan çakar lamba konusu ile ilgili gerçekleştirilen denetimler iyice arttı. Kolluk görevlilerine ait olan resmi araçlar dışında çakar lamba kullanımı da yasaklanmıştır. Buna uymayan kişilere ise, 26/2 ceza maddesi gereğince çakar lamba cezası yazılabilir.

Bazen arkadaş çevresinde dikkat etmek için bazen de yoğun şehir trafiğinde kendinize bir yol açabilmek için kullandığınız bu ışıklar ise, sizin başınızı bazen derde sokabilir. Çakar lamba bisiklet için kullanılabilir. Çünkü bisikletlerde genellikle herhangi bir ışık donanımı bulunmadığı için özellikle de bisiklet sürücüleri kendilerini fark belli etmek için kullanabilir hatta kullanması gerekir.

Çakar lamba motoru ya da çakar lamba devresi olarak da bilinen sürücülerin dikkatini dağıtacak bir şekilde kullanmamak gerekiyor. Bu çakarlar, ışığı yere vuracak ve sizin varlığınızı diğer kişilere gösterecek bir şekilde uyarı mahiyetinde kullanılması gerekir.

Haberin Devamı

26-2 itiraz işlemlerine başlamadan hemen önce çakar lamba için itiraz dilekçesi doldurmak gerekir. Eğer arabanızda mevzuata aykırı bir ışık donanımı varsa ceza yazılabilir. Aracınızın plakasına 26/2 trafik cezasının uygulandığı tarih ve saatte, aracınızın farklı bir yerde bulunduğunu belgeleyebilirseniz 26’ya 2 cezasının sehven yazıldığını da iddia edebilirsiniz.