Gazete Vatan Logo

250 milyar $’lık davet!

Dev projeler için Türkiye’ye çağırıldılar

Ekonomi yönetimi, 5 trilyon dolarlık fonu yöneten 200 yatırımcıyı 2023’te bitecek dev projeler için Türkiye’ye çağırdı.

Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’e kadar başta ulaştırma ve enerji olmak üzere 250 milyar doları bulacak altyapı projeleri, İngiltere’de vitrine çıktı. Ünlü&Co. sponsorluğunda Başbakanlık Yatırım Ajansı tarafından düzenlenen ‘Invest in Turkey’s Infrastructure-Türkiye’nin Altyapısına Yatırım’ konferansı, dün Londra’da gerçekleştirildi.

Fon büyüklüğü 5 trilyon doları bulan 200 kadar uluslararası yatırımcı ve fon temsilcisini bir araya getiren konferansta 3. havalimanı başta olmak üzere Kanal İstanbul, hızlı tren, 3. Köprü, İzmit otoyolu gibi Türkiye’nin en büyük altyapı projeleri tanıtıldı.

3. havalimanı gözde

Konferansın açılışında konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünya çalkantılı bir dönemden geçerken, Türkiye’nin eğitim, enerji, inşaat, savunma, sağlık ve ulaştırma alanında önemli yatırım fırsatları barındırdığını söyledi. Aycı, “Uluslararası yatırımcıların özellikle; İstanbul 3. Havalimanı, Çanakkale Boğazı köprü geçişi, İzmir-Ankara, İstanbul-Bilecik gibi hızlı tren hattı, İzmir ve Derince Limanları gibi birçok limanın özelleştirilmesi ve 400 milyar dolar yatırım değeri olan kentsel dönüşüm projelerine ilgisi sıcak. Türkiye ’deki özelleştirme çalışmalarının toplam büyüklüğü geçtiğimiz dokuz yıl boyunca yaklaşık 50 milyar ABD dolarına ulaşmış olmasına rağmen; kısmen özelleştirilmiş olan altyapı ve enerji üretimi gibi birçok başka alan hâlen özelleştirme çalışmalarına açık” diye konuştu.

‘100 milyar $ kapıda’

Ünlü&Co. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ise bu konferansın Türkiye’deki yatırım fırsatlarının yabancı yatırımcılar nezdinde bilinirliğinin artırılmasına destek olacağını söyledi.

Ünlü, önümüzdeki 10 yılda ekonominin altyapı ve tüketim sektörleri etrafında yoğunlaşacağını belirterek, “100 milyar dolarlar seviyesinde yatırım kapıda bekliyor” dedi.

İŞTE GÖRÜCÜYE ÇIKAN DEV PROJELER

- 3. Havalimanı
- 3. Köprü
- Kanal İstanul
- Enerji projeleri
- Çanakkale Boğazı Köprü Gecişi
- İzmir, Ankara, İstanbul Bilecik hızlı tren hattı
- İzmir ve Derince limanları
- Marmaray Projesi
- Avrasya Otoyol Tüneli
- Kayseri Sağlık Kompleksi

Köprüler bu yıl halka açılır

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, köprü ve otoyol özelleştirmesinde şirketleşme ve halka arzın bu yıl gerçekleşebileceğini söyledi. İstanbul 1.ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için düzenlenen ihalede en iyi teklifi 5.72 milyar dolar ile Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad-Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim ortak girişim grubu verirken, bu teklif özelleştirme tarihinin en büyük ikinci teklifi olmuştu. Ancak Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca (ÖYK) yapılan değerlendirme ve alınan karar ile özelleştirme iptal edilmişti.

Yıldırım: Köprüler para basıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son 10 yıda ulaşım ulaşım alanında 142 milyar TL yatırım yapıldığını söyledi. Konuşmasında, “Güneşin doğduğu ülkeye doğru yönelin” sözleriyle uluslararası yatırımcıları Türkiye ’ye davet eden Yıldırım, “Eskiden İpek yolu Doğu’dan Batı’ya giderdi. Şimdi Batı’dan Doğu’ya döndü. İster Doğu’dan Batı’ya, isterse Batı’dan Doğu’ya dönsün. tek geçeceği ülke Türkiye. Güneşin doğudğu yere, dünyanın merkezine yatırım yapmayı hepinizi davet ediyorum” ifadesini kullandı.

10 yılda enerji ve ulaştırmada 250 milyar dolarlık yatırım yapılacağına işaret eden Yıldırım, köprü ve otoyol özelleştirmesinde bundan sonraki tek yolun halka arz olduğunu söyledi. Yıldırım, halka arz büyüklüğünün yatırımcı ilgisini azaltmayacağını vurgulayarak, “Otoyollar ve köprüler para basıyor” dedi.

Haberin Devamı