Gazete Vatan Logo

2022 Kasım ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir? İşte kira artış oranı hesaplama ve kira zammı yasal sınırı!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Kasım ayı ile birlikte TÜİK ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Gözler enflasyon açıklamalarına çevrilirken kasım ayı itibariyle kira sözleşmesini yenileyecek kiracı ve ev sahipleri de kira artış oranının ne olacağını araştırıyor. Peki, 2022 Kasım ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı yasal olarak ne kadardır? İşte detaylar…

2022 Kasım ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir? İşte kira artış oranı hesaplama ve kira zammı yasal sınırı!

2022 Kasım ayı kira artış oranı kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar ve ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Gözler TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, kira artışının enflasyon oranın da mı yapılacağı merak ediliyor. Peki, Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır? Kira artış oranı yasal olarak ne kadardır? Yüzde 25 kira artışı ne zamana kadar geçerli? İşte detaylar…

TÜİK tarafından belirlenen 2022 Ekim enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gözler kira hesaplamalarında olacak. Kira sözleşmesi yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar için oran normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyor. Enflasyona bağlı olarak kira oranlarının yüksek olması nedeniyle bu oran bu oran konutlar için sabit tutuldu. Kira artış oranın hesaplamalarında enflasyon oranı, bir sonraki ayın kira artış miktarı belirlemede etkendi. Ancak yılbaşından bu yana önüne geçilemez bir noktaya gelen ev kiralarında yeni bir düzenlemeye gidildi. Hem kiracıların haklarını korumak hem de konut sahipleri tarafından yapılan haksız zammın önüne geçmek için 'sabit oran' getirilmesine karar verildi. Ancak, işyerleri için ise bu oran geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Geçtiğimiz aylarda fahiş kira fiyatlarının önüne geçmek amacıyla kira artış oranının yüzde 25'e sabitlenmesine karar verilmişti. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

Bu ay sözleşme yenileyen işyeri kiracıları için geçerli olan TÜFE oranı ise 3 Kasım Perşembe günü, Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli olacak.

KİRA ZAMMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Konut kiraları için mevcut kiraya yapılacak zammı yüzde 25 orana göre hesaplama şu şekilde yapılacak:

Mevcut kira tutarı ile 25'i çarpıp, sonrasında çıkan tutarı 100'e bölün. Elde ettiğiniz meblağ kira artış miktarınız olacaktır. Bu miktarı, var olan kiranız ile toplayarak zamlı kiranızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Örnek konut kirası hesaplama: 1.000 TL

Kira artış oranı: % 25

Ekim ayı kira artış tutarı: 250

Ekim ayı kira artış oranı dahil zamlı kira tutarı: 1.250