Gazete Vatan Logo

2005 bütçesi 153 milyar oldu, 28 yıl önceye döndü

2004 yılında 149.9 katrilyon TL olan bütçe, 2005 yılında Yeni Türk Lirası ile ifade edilecek ve 153.6 milyar lira olacak. Hazine gelecek yıl faiz ödemesine 60 milyar lira harcayacak

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), gelecek yıl sonu itibarıyla TÜFE'nin yüzde 8, deflatörün yüzde 10.1, büyümenin ise yüzde 5 olacağını öngördü. Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) 2005 Yık Programı ve Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, 2005 yılında da mali disiplini sürdürmek, borçların sürdürülebilirliğini sağlayacak faiz dışı fazla vermek, AB'ye üyelik yönünde ortaya konulan politikaların hayata geçirilmesi yönünde devam eden çalışmaları hızlandırarak zamanında sonuçlandırmak, başlatılmış bulunan yapısal reformları kararlılıkla gerçekleştirmek öncelik olacak.

Memura 2005'te yüzde 8 zam var
Hazırlıkları başlatılan 2005 yık konsolide bütçesine göre personel ödenek tavam bu yılın başlangıç ödeneğine göre yüzde 8 oranında artırılarak 30 milyar 844 milyon YTL olarak belirlendi. Bu memur maaşlarının gelecek yıl en fazla yüzde 8 oranında zamlanabileceğini gösteriyor. Bütçe başlangıç ödeneklerinin 2004 yık için yüzde 10.1 olarak hedeflenen 2003 yılı ortalama enflasyonundan daha düşük oranda yüzde 1.8 artmasında faiz ödemelerindeki azalışın yara sıra personel ödeneklerinin ortalama enflasyondan düşük artırılması belirleyici oldu.

Kamu çakşanları için SSK ve Emekli Sandığı'na ödenecek devlet primi miktarı bu yılki ödeneğe göre yüzde 8 artırılarak 3 milyar 918 milyon YTL olarak öngörüldü.

Bu yıl 66 milyar 50 milyon YTL ödenek ayrılan bütçeden yapılacak iç ve dış borç faiz ödemelerinin ise gelecek yıl yüzde 8.6 oranında azalarak 60 milyar 402 milyon YTL olacağı öngörüldü. Faiz ödemelerinin toplam bütçe ödenekleri içerisindeki payı yüzde 43.8'den yüzde 39.3'e kadar geriliyor.

2005 bütçesinden mal ve hizmet alımlarına 13 milyar 346 milyar YTL'ye kadar ödenek ayrılması öngörülüyor. Mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödenek tutarı bu yılın başlangıç ödeneğine göre yüzde 10 oranında artırılıyor. 2004 yık bütçesinde mal ve hizmet alımları için ayrılan ödenek 12 milyar 132 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.

2005 yık bütçe ödenek tavam en fazla artırılan kalem ise sermaye giderleri (yatırım harcamaları) oldu. Son yıllarda bütçe faiz dışı fazla hedefini tutturabilmek için sürekli azaltılan ve kesintiye uğrayan yatırım harcamaları ödeneğinin yüzde 16.8 oranında artırılarak 8 milyar 506 milyon YTL'ye çıkarılması öngörüldü.

Bu nedenle yatırım harcamalarının başlangıç ödenekleri içerisindeki payı yüzde 4.8'den yüzde 5.5'e çıkacak. Yatırım ödeneklerinin 3 milyar 199 milyon YTL'si genel bütçek, 5 milyar 387 milyon YTL'si ise katma bütçek kuruluşlar için ayrılıyor. Bu kapsamda genel bütçek kuruluşların yatırım ödenekleri yüzde 10, katma bütçelilerin ödenekleri ise yüzde 21.1 oranında artırılıyor.

Transferler yüzde 10 artacak
Sosyal güvenlik kuruluşları, tarımsal destekleme ve benzeri ödemelerin yer aldığı cari transferler kalemi ise yüzde 10 oranında artırılarak 30 milyar 210 milyon YTL olarak belirlendi. Bu kapsamda Çakşma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi içerisinde yer alan SSK ve Bağ-Kur'a yapılacak transferlerin de 11 milyar YTL'den 12 milyar YTL'ye çıkacağı öngörülüyor. Tarımsal destekleme için de 3.5 milyar YTL ayrılması hedefleniyor.

2005 bütçesinde hedef yoksulluk ve yolsuzluk
2005 mali yılı bütçe çağrısı yayımlandı. Çağrıda "yoksulluğun ve yolsuzluğun giderilmesi" hedeflendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "Bütçe Çağrısı" başlığı ile Resmi Gazete'de dün yayımlanan genelgede FDF (Faiz Dışı Fazla)'nın devam edeceği belirtildi. Genelgede Yüksek Planlama Kurulu tarafından bekrlenen ödenek tavanlarına uyulması istenirken, hizmet mükerrerkğinin önlenmesi için bunun önemli olduğu vurgulandı. Genelgede söz konusu tavanların değişebileceğine de işaret edildi.

YPK tarafından açıklanan 2005 hedefleri IMF'nin olmayacağı 2005 yıknda programın kararlılıkla uygulanacağını göstermesi açısından olumlu bulundu. Yol gösterici olan dünkü hedefler doğrultusunda 2005 yılının yüzde 7'lik büyüme ile geçilebileceğine dair tahminler yapılıyor.

Yapı Kredi Baş Ekonomisti Ahmet Çimenoğlu, "Kalkınma sürecinin sosyal boyutunu da dikkate alan ve sürdürülebilir bir büyüme ortamı yaratmaya yönelik bu hedefler, programın aynı kararlılıkla devam ettirileceğini gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı