Gazete Vatan Logo

200 milyar TL’lik arıza!

Merkez Bankası’ndaki arıza nedeniyle dün bankalardan EFT işlemi yapılamadı

Merkez Bankası’nın EFT sisteminde yaşanan teknik arıza dün bankacılık sistemini durdurdu. Bankalarda gün boyu tek kuruşluk EFT işlemi gerçekleştirilemedi. Ayın ilk günleri ve Cuma günü olması nedeniyle 200 milyar TL’lik para transferinin yapılamadığı tahmin ediliyor

Merkez Bankası’ndaki arıza nedeniyle dün bankacılık sistemi tam anlamıyla durdu. EFT sistemindeki arıza nedeniyle bir bankadan başka bir bankaya para transferi anlamına gelen EFT işlemi gerçekleştirilemedi.

Özellik ay başı olması ve genelde EFT işlemlerinin Cuma gününe bırakılması dün yaklaşık 200 milyar TL’lik bir paranın transfer edilememesine neden oldu. Saat 09.30’da bile EFT talimatı veren hiç kimse para transferi işlemini yapamadı. Sektördeki tüm bankaları etkileyen arıza yoğun çabalara rağmen günboyu giderilemedi.

EFT sisteminde yaşanan arıza nedeniyle Merkez Bankası, döviz alım ihalesinde bankaların tekliflerini telefon aracılığıyla almak zorunda kaldı.

EFT talimatı alan bankalar, bu talimatı Merkez Bankası’ndaki EFT Merkezi’ne iletiyor ve para transferleri bu işlem sonrasında gerçekleştiriliyor.

Telefonlar kilitlendi

Gün boyu yaşanan EFT sorunu nedeniyle bankaların telefonları da kilitlendi. Çok sayıda banka müşterisi, bankaları telefonla soru yağmuruna tutarken hepsinin aldığı yanıt aynı oldu: “Sorunun kaynağı Merkez Bankası. Bizim şu aşamada yapacak hiçbirşeyimiz yok.”

Senedimi ödeyemedim kara listeye girer miyim?

Sabah 09:30’da transfer yaptım, saat 16:30’da para ne çıkarttığım hesapta ne de alıcı hesapta yok. Akşam 17:00’de bankanın kasaları kapandığında benim senetlerimin ödemesi ne olacak? Ben bu senetleri ödemeyince hakkımda açılacak olası hacizden sonra Merkez Bankası beni kara listeye almayacak mı? Yaşanan sorunun sorumlusu vatandaş değil.

Merkez Bankası açıklama bile yapmadı

Sabah 9.39’da şekilde yüklü miktarda EFT yaptık. Hesaplar kendi hesabımız ve halen ulaşmadı. Her iki bankayı da kaç kez aramamıza rağmen hiçbir bilgi alamadık. Artık son olarak her ikisi de Merkez Bankası EFT bölümünde yaşanan sıkıntı yüzünden dedi. Milyonlarca insan bunu beklerken, Merkez Bankası’ndan gün boyu tek bir açıklama gelmedi.

Haberin Devamı