Gazete Vatan Logo

2.5 günde şirket kurulacak

Mevzuat oyunlarına ‘pes’ diyen ve yatırımcıların bürokrasi illetinden kurtarılacağını açıklayan Maliye Bakanı, şirket kuruluşunu 8 günden 2.5 güne indirdiklerini söyledi

2.5 günde şirket kurulacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapacakları düzenlemelerle yatırımcının önündeki bütün engeli kaldıracaklarını belirterek, “Benim de içinden geldiğim bürokrasi denilen illetten de kurtulacağız” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) 2015 yılı Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri törenine katılan Ağbal, “Siyasetçi olarak yatırımla ilgili ne kadar güzel şeyler yapmak istesek de bu ‘mevzuat’ hazretleri, öyle oyunlar var ki içinde, bu kadar yıl işin içinde olan birisi olarak söylüyorum ‘pes’ diyorum. Kanunda bu kadar açık bir şekilde yapılan bir düzenlemeyi ve yönetmeliği de nasıl vatandaşın elinden alıyorsunuz buna şaşırmamak elde değil. Bürokrasinin bakış açısını dönüştürmek son derece önemli” şeklinde konuştu.

43 sıra yükseleceğiz

Ağbal, daha fazla yatırım için daha fazla şirket kurulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Gümrük ve Ticaret Bakanımızla, TOBB Başkanımızla bir araya geldik. Bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da alınan karar çerçevesinde kapsamlı bir çalışma yaptık. (Şirket kuruluşlarında) ‘Bütün maliyetleri aşağı çekelim, gün sayılarını aşağıya indirelim’ diye uzun süreli bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı tamamen bitirdik. Bu çalışmayla şu andaki mevcut mevzuata göre şirket kurmak istediğinizde bu 8 gün alıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle bazı bürokrasiyi kaldırdık, bunu 2.5 güne indirdik. Bugün artık Türkiye’de şirket kurmak istediğinizde 2.5 günde şirket kurabileceksiniz. Eğer bu yasal düzenlemeleri hayata geçirebilirsek Türkiye 57’inci sıradan 14’üncü sıraya gelecek, Dünya Rekabet Endeksi’nde şirket kuruluş maliyetleri açısından 43 sıra ileriye gideceğiz.”

Haberin Devamı

Kıran kırana pazarlık

Çalışma süresince kıran kırana pazarlık yaptıklarını belirten Ağbal, “Maliye olarak elinizi taşın altına koyun’ dediler. Biz ilk kuruluş yılında defter tasdik harçlarını almayacağız. TOBB’a döndüm dedim ki ‘Sizin de bir şeylerden vazgeçmeniz lazım. Bunlar üyeniz, müşterinin ayağı alışsın’. Onlar da ‘Ticaret sicili gazetesi ilan ücretlerini yüzde 25 aşağıya çekiyoruz’ dediler. Oturduk konuştuk, 1.000 liradan 300 liraya çektik” dedi.

Haberin Devamı