Gazete Vatan Logo

16 milyar dolar cirolu bir tüketici ürünleri devi doğuyor

16 milyar dolar cirolu bir  tüketici ürünleri devi doğuyor

Newell Rubbermaid, yine ABD merkezli Jarden Corporation’ı satın alarak iki şirketin marka portföylerini aynı çatı altında birleştirdi. Sharpie, Paper Mate, Parker, Dymo, rOtring, Graco, Aprica, Baby Jogger, Irwin, Rubbermaid gibi markaların sahibi olan Newell Rubbermaid ile yine tüketici ürünlerinde her biri kendi alanlarında lider vasıflı 120 markası bulunan Jarden, yıllık 16 milyar dolar ciroya sahip dev bir firma yaratacak. Yeni oluşan şirket faaliyetlerini Newell Brands adı ile devam ettirecek.

Graco, Aprica, Baby Jogger Calphalon, Rubbermaid, Sharpie, Paper Mate, Dymo, Waterman, rOtring, Parker, Irwin, Lenox gibi lider markaları bünyesinde bulunduran ve ürünleri 100'ün üzerinde ülkede tüketicilerle buluşan Newell Rubbermaid, Jarden Corporation’ı satın alarak marka portföylerini aynı çatı altında birleştirdi. İki dev, yıllık 16 milyar dolar ciroya sahip dev bir firma yaratmak üzere anlaşmaya vardı. Newell Rubbermaid, Jarden’ın tedavüldeki tüm hisse senetlerini ve dönüştürülebilir borçlarını almak için yaklaşık olarak 15.4 milyar dolarlık bir ödeme yapacak. Birleşme sonrası oluşacak yeni şirketin ismi Newell Brands olarak değişecek. Şirketin lideri Newell Rubbermaid’in mevcut İcra Başkanı Micheal Polk olacak ve şirketin mevcut icra kurulu görevine devam ederken, kurulun üye sayısı arttırılarak Jarden’ın kurucusu Martin Franklin kurulda yer alacak. Martin Franklin anlaşmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Jarden 15 yıldır benim bebeğim gibi oldu. Eğer yönetime ve birleşmenin sunacağı olanaklara inanmasaydım, firmayı Newell Rubbermaid’e satmamın imkânı yoktu. Hissedarlarımız adına aldığım kararlarda duygusal davranmamaya çalışıyorum" dedi.

Yukarıdaki gelişmelerin ardından, aynı hafta içerisinde yapılan bir duyuru ile yeni yapılanma sonrasında Newell Brands adını alacak olan Newell Rubbermaid’in Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi Direktörlüğüne 1 Ocak 2016’dan itibaren halen Newell Rubbermaid’in Türkiye Genel Müdürlüğü görevini sürdüren Alp Erekul’un getirileceği açıklandı. Erekul’a bağlanan bölgede 74 ülke bulunuyor. Alp Erekul, Newell Brands’ın mevcut markalarının bölgede başarılı sonuçlar alması için çalışmalarını sürdürürken yeni markaların bölgesindeki pazarlarda büyüme stratejilerini şekillendirecek.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Alp Erekul. “Son 1 yıl içerisinde satın aldığımız Baby Jogger, Bubba, Contigo ve Elmers markalarının ardından yaptığımız 5’inci ve en büyük satın alma işlemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Jarden Corporation’ın satın alınması sonrasında bünyemize katılacak olan 120 değişik markanın her biri kendi faaliyet alanlarında birer lider. Ardı ardına gerçekleşen dev satın alma faaliyetleri Newell Rubbermaid’in son yıllarda gerçekleştirdiği yapısal değişim ve yönetişimin başarısının sonucudur. Son 5 yıl içerisinde “Büyüme Oyun Planı” sloganı altında adım adım hayata geçirdiğimiz planlı stratejik dönüşüm verimliliğimizi arttırırken, elde ettiğimiz tasarruflarımızı yeniden işimize yatırarak büyümemize ivme kazandırdık. İcra kurulu başkanımızın yaptığı açıklamalarda da dile getirdiği gibi, bünyemize katılacak yeni markalarla mevcut markalarımızın paylaştığı çok sayıda ortak faaliyet alanları, global pazarlar, satış kanalları ve ortak müşteriler mevcut. Portföyümüze katılacak bazı markalar ise bize yepyeni kanallar açacak. Hem dikey hem de yatay büyüme fırsatları büyük bir sinerji yaratırken, yönetim ile faaliyet giderlerinde büyük tasarruflara olanak sağlayacak ve sürdürülebilir rekabette gücümüze güç katacak” diye konuştu.

2016’nın ikinci yarısına kadar yeni alınan markaların entegrasyon çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Erekul, sözlerine şöyle devam etti: “Bu çalışmalar sürerken bir yandan da merkezde tüm markaları kapsayacak, ortak strateji geliştirme süreci işleyecek. Ortadadoğu , Afrika ve Türkiye sorumlusu olarak ben ve diğer bölgelerden sorumlu direktör arkadaşlarım kendi bölgelerimizle ilgili yeni markaları da kapsayacak çalışmalar yaparak merkezde geliştirilecek strateji çalışmalarına katkıda bulunacağız. 2016 ikinci yarısında sonuçlanması hedeflenen bu süreç tamamlanıncaya kadar iki şirket adeta birleşmemiş gibi, mevcut yapıları ile yoluna devam edecek. Böylece her iki şirketin de ortaya koyduğu 2016 yılı hedefleri değişim ve dönüşüm sürecinden etkilenmeyecek. Son beş yıldaki stratejik dönüşüm ve yeniden yapılandırma sürecinde rol almak şüphesizki profesyonel yetkinliklerime yepyeni tecrübeler kattı. Sürecin böylesine somut sonuçlarını görebilmek hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Önümüze açılan yeni ufuklar bize ihtiyacımız olacak enerji ve motivasyonu sağlarken edineceğimiz yeni tecrübelerle yetkinliklerimizi zenginleştirmek için sabırsızlanıyoruz. ”

Haberin Devamı