Gazete Vatan Logo

13 bin ek istihdamla şekerlerini satacaklar

Esnaf ve bayramlık şeker ile çikolata üreticileri Ramazan Bayramı hazırlıklarını tamamladı. Kent ve Şölen toplamda 13 bin ek istihdamla 70 bin noktada ürünlerini tüketiciyle buluşturacak. Ayrıca Kent, 250 pazarda tezgah açarak satış yapacak.

13 bin ek istihdamla şekerlerini satacaklar

Ramazan Bayramı yaklaşırken bayram şekeri ve ikramlık pazarı da hareketlendi. 500 milyonluk pazarın 300 milyon TL’sini oluşturan bayram şekeri pazarı bu yıl da büyümesini sürdürüyor. Yıllık hızlı tüketim harcamalarının yüzde 10’u Ramazan ayında gerçekleşiyor. Tüketim yüzde 41 artıyor. Gıda harcaması alışveriş listesinin başında yer alıyor. Ramazan’ın son haftası ikramlık şeker ve çikolata alınırken, Türkiye’de 1 hane, 1 yılda ortalama 2.1 kilogram bayram şekeri tüketiyor. Türkiye’nin bayram şekeri üreticisi iki önemli marka da hazırlıklarını tamamladı. Bayram şekeri kategorisinde lider olan Kent markasıyla birlikte birçok markayı bünyesinde barındıran Mondelez International Türkiye, bu bayram için yaklaşık 12 bin tonluk üretim gerçekleştirdi. Şirket, 20 bin satış noktasında 2 hafta süreyle 6 bin 500 ekstra satış elemanı istihdam ederek şekerlerini satacak. Şölen de sahada aktif olarak çalışacak 6 bin 500 kişi ile toplamda 50 bin noktada ürünlerini müşterileriyle buluşturacak.

250 pazarda tezgah açacak
26 milyar dolarlık cirosunun yüzde 33’ünü şeker kategorisinden sağladıklarını belirten Mondelez Türkiye’nin Genel Müdürü İhsan Karagöz, toplam cironun yüzde 14’ünün günlük, yüzde 19’unun da bayram şekerinden oluştuğunu söyledi. Kent markası için bayramların önemine değinen Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayram şekeri pazarı dev ve zorlu bir pazar. Ramazan ve Kurban bayramlarında 1 yıl boyunca satılan şeker kadar hediyelik ve ikramlık şeker satışı gerçekleşiyor. Biz bayram şekerleri üretimine 6 ay önceden başlıyoruz. Bu bayram için Gebze’deki üretim tesisimizde yaklaşık 12 bin tonluk üretim gerçekleştirdik. Bu üretimin yüzde 20’si İstanbul içinde tüketilirken, geriye kalan büyük kısım da Anadolu’da tüketiliyor. Bayram döneminde 20 bin satış noktasında 2 hafta süreyle 6 bin 500 ekstra satış elemanı istihdam ediyoruz. Ekipler üniversite öğrencileri ya da yeni mezunlardan oluşuyor. 2 haftalık dönemde yıllık şeker ciromuz kadar ciro elde ediyoruz.”
Yüzde 10 zamlandı
Geçtiğimiz yıl 100 pazarda 9.5 milyon adetlik şeker satışı yapan Kent, bu yıl Türkiye genelinde 250 pazarda stant açacak. Böylece satışlarını 4 kat attırmayı planladıklarını belirten Mondelez Türkiye Sakız ve Şeker Kategori Lideri Doğuş Kezer, “7-13 Haziran tarihleri arasında stantlarımızı açacağız. Ayrıca Tofy Böğürtlen’i ve yeni logomuzu da ilk defa tüketicilerin beğenisine sunacağız” dedi. Karagöz, bayram şekerde bu yıl sadece yüzde 10 zam yaptıklarını belirterek, “Ekonomik koşullarda aslında bunu bir başarı olarak görüyoruz. Şubat’tan beridir zam yapmadık” diye konuştu.
Pazar % 20 büyür
Şölen CEO’su Elif Çoban, ikramlık çikolata pazarının geçtiğimiz yıl yüzde 6 büyürken, Şölen’in yüzde 10 büyüme elde ettiğini, dökme şekerde pazarın yüzde 14 büyürken Şölen’in yüzde 24 büyüdüğünü söyledi. 2018’de ikramlık çikolata ve şekerde toplamda yüzde 20 seviyesinde bir büyüme hedeflediklerini ifade eden Çoban, “Şölen’in Türkiye’deki satışlarının yüzde 24’ünü ikramlık çikolata ve şeker satışları oluşturuyor. İkramlık çikolatada yüzde 35’lik pazar payı ile liderliğimizi koruyoruz” dedi. Bayram dönemlerinde ciddi bir istihdam yarattıkları hakkında da bilgi veren Çoban, bu yıl bayramda 50 bin noktada aktif olarak çalışacak yeni eleman sayılarının 6 bin 500 kişi olduğunu söyledi.
Kartlı alışverişte 5 milyar TL rekoru
Geçen yıl Ramazan Bayramı’nın Arife günü 24 Haziran’da yaklaşık 1.8 milyar TL ile kartlı alışveriş rekoru kırıldığını belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2017’de 4 günlük bayram döneminde kartlarla 4.1 milyar TL’lik ödeme gerçekleştirildi. Ödemelerin yüzde 21’i marketlere, yüzde 14’ü giyim, yüzde 8’i yemek sektörüne yapıldı. Markalar hazırlıklarını yaptılar. Çikolata ve şekerlemelerle çocuk giyim ve restoran cirolarında geçen yıla göre en az yüzde 25 artış bekliyoruz. Biz okulların kapandığı 9 Haziran’dan itibaren bayram ve tatil alışverişi ile perakende sektöründe ciddi bir canlanma olacağını öngörüyoruz. Arife gününe denk gelen 14 Haziran Perşembe günü kartlı alışverişte yeni bir rekor bizim için sürpriz olmayacak” dedi. Yüzde 25 artışla toplam 5 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor.
Esnaf 11 milyar TL’lik alışveriş bekliyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de 300’ü aşkın sektörün Ramazan Bayramı’na hazır olduğunu, bayram cirosunun bu yıl 10-11 milyar liraya çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bayramda şekerleme tatlı sektöründe 1.5 milyar liranın üzerinde, giyim sektöründe 7-8 milyar liralık ciro öngördüklerine işaret eden Palandöken, 200 bini aşkın vatandaşın memleketlerine tatile gideceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Palandöken, korsan satıcılara karşı uyarıda bulunarak, şunları kaydetti: “Alışverişin yoğunlaştığı her dönemde olduğu gibi yine merdiven altı sahte ürünler satan tatlıcı, baklavacılar ve fason giysi satanlar olacaktır. Vatandaşımızın daha ucuz olsun diye onları tercih etmemesi gerekiyor. Son dönemdeki dalgalanmalar, dolar ve kur artışı fiyatlara mecburen yansıyor. Fiyatlar ne kadar artarsa artsın, esnafımızda her keseye uygun ve her çeşit giyim, gıda ürünü var. Hem esnafın emeğini hem vatandaşın sağlığını çalan merdiven altı satıcılara karşı uyanık olunmalı.”

Haberin Devamı