Gazete Vatan Logo

13 aydır düşüyor

İhracat Aralık 2014’ten bu yana kesintisiz daralıyor. Ocak’ta ihracat yüzde 14.4 azalarak 9.2 milyar dolara indi. Rusya’ya ihracat 313 milyon dolardan 110 milyon dolara geriledi

13 aydır düşüyor

Türkiye’nin ihracatı 13 aydır kesintisiz geriliyor. İhracat 2016 yılına da ekside başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, jeopolitik gelişmeler ve parite etkisinin sürmesiyle Ocak’ta yüzde 14.4 azalarak 9.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat en son Aralık 2014’te artış göstermişti. Türkiye’nin 12 aylık ihracatı da yüzde 9.8 düşüşle 140.64 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya’ya yapılan ihracatta keskin düşüş dikkat çekti. İhracat üçte bire indi.

İş günü sayısı azdı

İhracattaki daralmayı değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ocak ayının iş günü sayısı geçtiğimiz yıla oranla 1 gün eksik gerçekleşti. İş günü sayısının eksikliğinin ihracata etkisi 368 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında parite ortalama 1.167 seviyesinde iken, bu yıl Ocak’ta 1.087 seviyesine geriledi. Dolayısıyla, Ocak’ta parite kaynaklı ihracat kaybı 371 milyon dolar oldu” açıklamasını yaptı.

İhracatta sektör bazında otomotivin uzun yıllardır süregelen öncülüğü Ocak’ta da değişmedi. Ocak’ta en fazla ihracatı 1.52 milyar dolar ile otomotiv yaptı. Otomotivi 1.34 milyar dolar ile hazırgiyim ve 1 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.

Haberin Devamı

Rusya’da keskin düşüş

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında Ocak ayında sert düşüş görüldü. Rusya’ya yapılan ihracat uçak krizi sonrası yaptırımların etkisinin net şekilde görülebileceği ilk dönem olan Ocak 2016’da 110 milyon dolara geriledi. Ocak 2015’te Rusya’ya ihracat 313.3 milyon dolar olmuştu. Geçen yıl Türkiye, Rusya’ya 3.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Rusya, Türkiye’nin 9’uncu büyük pazarı olmuştu. Ocak ayıyla birlikte Rusya, Yunanistan’ın bile gerisine düşerek 20’nci sıraya geriledi.

Tahran’a Türk ticaret merkezi

Mehmet Büyükekşi, ihracat verilerine dair yaptığı değerlendirmede yaptırımların kaldırılmasının ardından İran pazarında daha etkin ve güçlü yer alabilmek için Tahran’da Türk Ticaret Merkezi açılacağını belirtti. Büyükekşi, şunları kaydetti:

“İran’a yönelik 1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ve her yıl 125 Gümrük tarifesinin sıfırlanmasını sağlayan Tercihli Ticaret Anlaşması da ihracata ekstra ivme kazandıracak. Burada en kritik konu, yaptırımların kalkması ve TTA sonrasında yabancı firmaların, Orta Asya ülkelerine Türkiye ile el ele vererek açılacak olması. Tüm bu gelişmelerin, Türkiye ihracatına yüzde 8-10 arasında ek katkı yapacağını değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Türk-Rus TIR’lara geçiş izni yok

Rusya ve Türkiye arasındaki karayolu taşımacılığı durma noktasına geldi. İki ülke 2016’ya dair geçiş belgeleri üzerinde anlaşma sağlayamayınca, Türk ve Rus plakalı TIR’ların karşılıklı seferleri imkansız hale geldi. Rusya Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye Rus TIR’larının ülkeye girişini yasakladı. Geçen yıldan kalan geçiş belgelerini kullanma süresi 31 Ocak’ta dolduğu için dünden itibaren teorik olarak iki ülkeye ait TIR’lar birbirlerinin topraklarında yol alamayacak. Haberin Rus medyasında, “Türkiye, Rus plakalı TIR’ların topraklarına girişine izin vermiyor” başlığıyla duyurulması dikkat çekti.

Haberin Devamı