Gazete Vatan Logo

100 yılı devirdi, sıra yurt dışı büyümede

1917’de bir lostra salonu olarak yola çıkan İnci Deri, Türkiye’nin 100 yaşındaki ilk moda perakende markası oldu. Şimdi hedef yurt dışında 5 yılda 40 mağaza açmak

100 yılı devirdi, sıra yurt dışı büyümede

İnci Deri, bu yıl 100’üncü yılını kutluyor. 1917 yılında küçük bir lostra salonundan yola çıkan şirketin bugün bir moda markasına dönüştüğünü söyleyen İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, hedeflerinin global bir marka olduğunu vurguladı.

800 çalışana ulaştı

2016’yı 800 çalışan, 220 milyon TL ciro ve 1.8 milyon satış adediyle kapattıklarını, bu yıl 280 milyon TL ciro planladıklarını kaydeden Kızıltaş, şöyle devam etti: “Yatırımlarımızı verimlilik esasına göre şekillendiriyoruz. Perakende sektöründe 2017 için yüzde 7 bir büyüme bekleniyor. Şartlar bu şekilde devam ederse biz İnci Deri oranın üzerinde bir büyüme rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Turquality’ye başvurumuz yakın zaman önce onaylandı. Turquality’den alacağımız destekle yurtdışı yatırımlarımızı da artıracak. Şu anda yurt dışında 5 mağazamız var. 2 yılda 20, 5 yılda 40 mağaza hedefimiz var. İran ile bayilik görüşmelerimiz devam ediyor. Bu rakamlara tek başına İran’da bile ulaşabiliriz. Fas ve Tunus odaklı olarak Kuzey Afrika’yı araştırıyoruz. Körfez ve Türki Cumhuriyetler de hedeflerimiz arasında.”

Haberin Devamı

2 günde 1 yıllık satış!

Online kanalda yüzde 100 büyüdüklerini anlatan Kızıltaş, “Online mağazanın cirodaki payı yüzde 2, hedefimiz yüzde 5.5 yapmak. Satışlar çok iyi gidiyor. 5 yıl önce 1 yılda yaptığımız satışı şimdi 1 haftasonu kampanyasında yapıyoruz” dedi.

Fiyatlara zam yapılmadı

Sektörle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ali Murat Kızıltaş, kurlar ve maliyetlerdeki artışların henüz fiyatlara yansımadığını vurguladı. Kızıltaş, “Hammaddenin yüzde 40-50’si dövize endeksli ancak fiyatlara yansıma olmadı. Asıl etkisi 2018 kışında görülecek. Şu anda en ciddi problem ise terör korkusu ve soğuk hava yüzünden alışveriş merkezlerindeki kapı girişlerinde yaşanan ve yüzde 30’u bulan düşüş” diye konuştu.

İsteyene ayakkabı tasarlayacak

ALİ Murat Kızıltaş, 100’üncü yaşlarını 3 projeyle kutlayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Deri ceketlerimizi satışa sunduk. Gamze Saraçoğlu, en ikonik modellerimizi 100’üncü Yıl Koleksiyonu olarak yorumladı. Ayrıca İnci Atölye’de müşterilerimize% 30 fiyat farkıyla hayallerindeki ayakkabıyı tasarlama fırsatı sunacağız.”

Haberin Devamı