Gazete Vatan Logo

1.000 şirketten 3.300 kişi katıldı

"İkinci on yılımızda da yeniliklerle karşınızdayız..."

PERAKENDE Günleri 2011’in açılış töreninde konuşan Soysal Danışmanlık Genel Müdürü Suat Soysal, “İkinci on yılımızda da yeniliklerle karşınızdayız. Bu yıl Perakende Günleri’nde ilk defa konuşacak olan 15 yeni isim var” dedi. Soysal; “Perakende Günleri’nde sektörün tüm yelpazesi yer alıyor. İşleyeceğimiz konuların ortak noktası; genç kalmak, bugün ve gelecekte daha güçlü olmak. Bu yıl 11’incisini düzenlediğimiz Perakende Günleri’nde iki gün boyunca gelecek 10 yılda sektörü nelerin beklediğine ışık tutmaya çalışacağız” dedi. Soysal, sektörün birliğine önemli katkıda bulunan Perakende Günleri’ne bu yıl bin şirketten 3 bin 300 kişinin katıldığını da açıkladı.

Her yıl sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen ve sektörün mevcut durumu ve geleceği ile ilgili eğilimleri belirleyen Perakende Günleri ‘oylama’sına ilişkin sonuçların ilk bölümü de açıklandı. Oylama sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 39’u 2012 yılının perakende sektörü için 2011 yılından daha iyi geçecegini düşünüyor.

Perakende sektörünün önündeki en büyük engelin yetişmiş insan gücü eksikliği olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 69 iken, sürekli değişen ülke gündeminin sektörü etkilediğini düşünenlerin oranı yüzde 18. Sektör temsilcilerinin yüzde 45’i çalıştığı şirkette organizasyon şemasını, yüzde 33’i ise pazarlama çalışmalarını değiştirmek istiyor.

Perakende merkezleri Çin İstanbul ve Moskova olacak

Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, gelecek 10 yılda perakendede İstanbul, Moskova ve Çin’in en önemli merkezler olacağını söyledi. Turkmall olarak Çin’de Fiba Holding ile gerçekleştirdikleri Plaza Shenyang’ın 2012 yılında açılacağını anlatan Eyüboğlu, bu projenin Çinliler’e örnek olduğunu, plazanın Shenyang’dan sonra Çinliler’in en az 10 tane daha alışveriş merkezi yaptıklarını, Çin’de projelere devam edeceklerini söyledi. “Çin’de büyümek çok kolay” diyen Eyüboğlu, Türk perakendecilerini bu verimli pazarlara beklediklerini ifade etti.

Eyüboğlu, gelecek yıl Türkiye’de 9, Rusya’da 2 ve Balkanlar’da da 1 proje başlatacaklarını, bu projelerin toplam yatırım bedelinin 3 milyar dolar olacağını kaydetti.

Eyüboğlu, AVM cirolarına bakıldığında bir büyüme trendi olduğunu, 2009’da 21 milyar lira olan AVM cirolarının 2011’de 35 milyar liraya, 2012’de 42 milyar liraya, 2013’te de 49 milyar liraya ulaşacağını kaydetti. Eyüboğlu, bu artışların AVM’lerdeki işgücüne de yansıyacağını dile getirerek, “2012 sonuna kadar 500 bin kişiye iş verilmesi planlanıyor” dedi. Eyüboğlu, 2013’ün ilk çeyreğinde halka açılmayı planladıklarını da ifade ederek, “Yüzde 20-25 gibi bir payımızı halka arz edeceğiz. Daha küçük bir kısmını halka açıp, beklentilere uygun insanların para kazanacağı fiyatlarla hisselerimizi ulaşılabilir kılacağız. Türkiye’deki markaların franchise’nı alıp yurtdışında ortaklıklar da kuruyoruz. Gürcistan bu anlamda ilk olacak. Balkan ülkeleri ve Azerbaycan da hedef ülkeler arasında” diye konuştu.

Banka ve kredi kartı ‘One’ ile tek karta giriyor

Perakende Günleri 2011’de ‘Karanlığa ateş etmek’ başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Kunter Kutluay perakende sektörünün dünü ve geleceğini örneklerle anlattı. Kutlay, “Perakendeciler müşterilerini yakından takip etmeli, profilini en doğru şekilde belirlemeli ve müşterileri hakkında elde ettikleri bilgileri aksiyona dönüştürebilmeli. Başarının anahtarı sadık müşteri portföyü yaratmakta. Eğer sadık müşteri yaratmayı başaramıyorsanız karanlığa ateş ediyor olabilirsiniz” dedi.

Finansbank’ın yeni hizmetleriyle ilgili bilgi veren Kutluay, ‘Cardfinans One’ adlı yeni hizmetleriyle kredi kartı ve banka kartını aynı kartın içine koyacaklarını söyledi. Bu bir ürün olarak çıkarmayacaklarını, tüm kartlara bu özelliğin ekleneceğini anlatan Kutluay, “Finansbank son 4 yılda pazarın 2 katı büyüyor. Bu yılda ortalama 4 milyonun üzerinde banka kartı, 4 milyonun üzerinde de kredi kartı müşterimiz var. Yıl sonuna doğru bu hizmetimizi devreye alacağız. Avrupa’da ilklerden, Türkiye’de ise tek olacağız. Bu hizmetimiz, banka kartıyla da alışveriş yapılmasının önünü açacak.”

Haberin Devamı