Gazete Vatan Logo

Ziştovi Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ziştovi Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan barış antlaşması Ziştovi Antlaşması olarak bilinmektedir. 1791 yılında gerçekleşen bu antlaşma, Aynı zamanda Osman Rus çerçevesi kapsamında yapılan savaşın da sona ermesine olanak vermiştir. Avusturya arşı döktüğü o dönem kutsal Roma-Germen imparatorluğuna bağlıydı. O yüzden antlaşma içerisinde kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da bulunduğunu söylemek mümkündür. Hem önemi hem de anlaşma içerisindeki maddeleri ile beraber dönemin önemli antlaşmaları arasında gelir.

Ziştovi Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ziştovi Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Ziştovi Antlaşması Özeti ve Önemi 

Kısaca Zişovi Antlaşması Kutsal Roma-Cermen imparatorluğuna bağlı olarak Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılmış bir barış antlaşmasıdır. Aynı zamanda 4 Ağustos 1791 yılında gerçekleştiğini söylemek mümkündür.

1787-1792 yılında gerçekleşen Osmanlı Rus savaşının ardından, 1787-1791 yılında yapılan Osmanlı Avusturya Savaşı ile bu çatışmalar sona ermiştir. Yani Osmanlı Avusturya arasında yapılan savaş ile birlikte gerçekleşen bu barış antlaşması, Osmanlı Rus arasındaki savaşı da bitirmiştir.

Özellikle Avusturya'nın savaş esnasında aldığı toprakları geri vermesi ile birlikte önemli bir yer alır. Bu bağlamda Orşova ve Unno taraflarında yer alan küçük bir Arazi ise Avusturya'ya bırakıldı. Aynı zamanda bu savaş ile birlikte Avusturya, Rusya'ya açıktan ya da gizli şekilde herhangi bir yardımda bulunmayacağına dair garanti vermiştir.

Bu yönler ile dönemin en önemli antlaşmaları içerisinde yer aldığını söylemek mümkündür. Özellikle de Osmanlı Rus Savaşı ile birlikte Osmanlı Avusturya gibi iki savaşı birden bitirme özelliğine sahip bir antlaşmadır.

Haberin Devamı

Ziştovi Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Genel olarak bu antlaşmanın tarihine bakıldığında 4 Ağustos 1791 yılında gerçekleştiğini söylemek gerekir. Kutsal Roma-Cermen imparatorluğuna bağlı olarak öne çıkan Avusturya Arşıdüklüğü ile Osmanlı arasında yapılan bir antlaşmadır. Her iki tarafında lehine olacak maddeler barındıran bir antlaşma olduğunu eklemek gerekir. Ancak özellikle Osmanlı İmparatorluğu tarafından lehine maddeler yer alır.

- Belgrad başta olmak üzere Avusturya işgal ettiği bütün topraklardan çekilecek. Bu bölgeleri Osmanlı Devleti'ne teslim edecek.

- Unni ile Orsova Nehri çevresindeki bazı bölgeler Avusturya'ya bırakılacak.

- Dinyester ırmağı Avusturya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında bir sınır olarak çizilecek.

- Avusturya bu antlaşma ile beraber Rusya'ya gizli ya da açıktan herhangi bir şekilde yardımda bulunmayacak.

- Yapılan barış antlaşması ile birlikte her iki ülke adına ticari imtiyazlar devam edecek.

Haberin Devamı

Bu şekilde önemli antlaşmaları üzerinden 1791 yılında yapılan en önemli Barış Antlaşması olarak öne çıkıyor.

Ziştovi Antlaşması Hangi Ülkeler Arasında Yapılmıştır?

Yaklaşık olarak 5 yıl kadar süren Büyük bir savaş olması ile beraber, bu savaş Avusturya Arşidüklüğü ve Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Sonunda ise 4 Ağustos 1791 yılında Zişovi Barış Antlaşması gerçekleşmiştir. Özellikle de o dönem Avusturya Arşıdüklüğü kutsal Roma Germen imparatorluğuna bağlıydı. O yüzden yapılan antlaşma aynı zamanda 3 taraf üzerinden gerçekleşmiştir.