Gazete Vatan Logo

YÖKDİL başvuruları ne zaman? YÖKDİL ne zaman yapılacak? Tarih belli oldu!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) tarihi ve başvuruları merak ediliyor. Peki, YÖKDİL başvuruları ne zaman? YÖKDİL başvuruları başladı mı? YÖKDİL ne zaman yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi...

YÖKDİL başvuruları ne zaman? YÖKDİL ne zaman yapılacak? Tarih belli oldu!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2020 YÖKDİL/2), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda yapılıyor. YÖKDİL sınavına hazırlanan adaylar YÖKDİL başvuruları ne zaman? YÖKDİL başvuruları başladı mı? YÖKDİL ne zaman yapılacak? sorularını araştırıyor. İşte ÖSYM Sınav Takvimi YÖKDİL başvuru ve sınav tarihine ilişkin detaylar...

Lisanüstü eğitim ve doçentlik ile akademik yükselmelerde önemli bir rol oynayan YÖKDİL sınavı için adaylar heyecanla bekliyor. YÖKDİL sınavı Yükseköğretim Kurulu ve kurumları ile geçerliliği kendi mevzuatlarında kabul edilmiş olan diğer kurum ve kuruluşlar tarafından aranan yabancı dil koşulunun sağlandığını belgelendirmek amacıyla uygulanıyor.

YÖKDİL NE ZAMAN? YÖKDİL BAŞVURULARI NE ZAMAN?

YÖKDİL'in 2020 yılı ilk sınavı mart ayında uygulandı. Sonbahar dönemindeki ikinci YÖKDİL sınavı corona virüs nedeniyle ertelendi. İlk yayınlanan kılavuza göre 13 Eylül tarihinde yapılması planlanan YÖKDİL sınavı 13 Aralık 2020'de uygulanacak. YÖKDİL başvuruları ise 21 Ekim - 2 Kasım tarihlerinde alınacak. ÖSYM'nin yeni sınav takvimine göre YÖKDİL geç başvuru tarihi ise 9 Kasım 2020 olarak belirlendi. Sınavın sonuçları ise 14 Ocak 2021'de açıklanacak.

Haberin Devamı

YÖKDİL HANGİ DİLLERDE YAPILACAK?

YÖKDİL sınavı 13 Aralık Eylül 2020 tarihinde; İngilizcede Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde sadece Sosyal Bilimler alanında yapılacak. YÖKDİL sınavı genel olarak saat 10.15’de başlayor. ve 3 saat (180 dakika) sürüyor.

YÖKDİL SINAVI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

YÖKDİL sınav sonuçları; Yükseköğretim Kurulu ve Kurumları ile geçerliliği kendi mevzuatlarında kabul edilmiş olan diğer kurum ve kuruluşları tarafından aranan yabancı dil koşulunun sağlandığını belgelendirmek amacıyla kullanılabilecek. YÖKDİL sınav sonuçları sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl süreyle geçerlidir.

Sınavda, çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler kullanılacak. Sınav, sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama sorularından oluşuyor. Sınavda soru sayısı 80, sınav süresi 180 dakika olarak uygulanıyor. YÖKDİL kılavuzunda yer alan bilgilere göre, ingilizce sınavında kullanılan kaynaklar ABD, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelere aittir. Bu sınavda İngiliz İngilizcesine ait dil alışkanlıkları izlenmekle birlikte Amerikan İngilizcesi kullanımının daha yaygın olduğu durumlarda adaylara bir dezavantaj oluşturmaması için yaygın olan kullanım tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

YÖKDİL PUANI HESAPLAMA

Cevap kâğıtları, ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecek. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden sınav puanları hesaplanacak.

Haberin Devamı