Gazete Vatan Logo

YKS 34 yaş üstü kadın kontenjanı kaç, 34 yaş üstü kadınlara hangi bölümler var? 34 yaş üstü kadınlara üniversite başvuru nasıl yapılır? 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan

YKS tercihleri başladı, 8 Ağustos’ta sona erecek. YKS tercih kılavuzuna göre adaylar tercihlerini kontenjan, taban puanı ve başarı sıralamaları göz önünde bulundurarak yapacak. 2023-YKS yerleştirme süreci için bu yıl üniversitelerdeki toplam 1 milyon 111 bin kontenjan açıklanmıştı. Bu yıl ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarla birlikte toplam 1 milyon 61 bin kontenjan bulunuyor. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaştı. Peki, YKS 34 yaş üstü kadın kontenjanı kaç, 34 yaş üstü kadınlara hangi bölümler var? 34 yaş üstü kadınlara üniversite başvuru nasıl yapılır? 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan detayları…

YKS 34 yaş üstü kadın kontenjanı kaç, 34 yaş üstü kadınlara hangi bölümler var? 34 yaş üstü kadınlara üniversite başvuru nasıl yapılır? 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan

YKS tercih kılavuzu yayımlandı. Tercihlerin başlamasıyla üniversitelerde 34 yaşını tamamlamış ve daha önce hiç üniversiteye gitmemiş kadın adaylar YKS 34 yaş üstü kadın kontenjanı ve başvuru ile ilgili detaylar ı sorgulamaya başladı.

34 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA KONTENJAN NE KADAR?

Bu yıl ilk defa 1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için (1 Ocak 1989 tarihi ve öncesi doğumlu adaylar) devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında "34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı ayrıldı. Bu kapsamda, bu yıl ilk kez daha önce üniversiteye gitme imkanı elde edememiş kadınlara yönelik uygulama kapsamında, 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, hafta sonu gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavına, 35 yaşın üzerinde 168 bin 7 kadın adayın başvurduğunu belirtti. Özvar, 1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan geçmişte hiç üniversite eğitimi almamış olanlar için üniversitelerde 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937si ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

“HEM ANNESİ HEM EVLADI HEYECANI PAYLAŞTI”

Özvar, bu uygulama ile Türkiye’de fırsat eşitliğine olumlu bir katkı verdiklerini vurgulayarak, “Bunun yanı sıra yükseköğretime erişmede belirli bir yaşın üstünde olan kadınlara kolaylık sağladık. Sınava katılan adaylara baktığımızda bazı örneklerde de görüldüğü gibi üniversite sınavına girişte hem evladı hem de annesi aynı tatlı heyecanı paylaşarak kader ortaklığı sergilemiş oldular. Üniversiteyi kazanmalarını ve sunduğumuz imkanlardan yararlanarak hayallerine kavuşmalarını diliyorum” ifadelerini kullandı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada ise 34 yaşını tamamlamış kadınlara ayrılan kontenjanın, toplumun genelinde daha kapsayıcı bir yükseköğretim anlayışının güçlenmesine katkı sunmasının hedeflendiği bildirildi.

34 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA HANGİ BÖLÜMLER VAR?

1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinin merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadınlar Kontenjanı” ayrıldı. Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadınların yararlanabilecek. Daha önce bir önlisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler.

Haberin Devamı

34 yaş üstü kadınlar puanlarına sıralamalarına uygun ön lisans ve lisans programı seçebilecek.