Gazete Vatan Logo

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri Nelerdir? Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri'nin Özellikleri...

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk Edebiyatı için çok değerli isimlerin başında gelir. Onun vermiş olduğu eserlerin halen çok sevildiğini ve sıkça okunduğunu söylemek mümkündür. Özellikle yazmış olduğu Yaban romanı çok önemli eserler arasında yer almaktadır. Eserde bir aydının kendini ve diğer aydınları eleştirisi vardır. Bunun yanında Yakup Kadri'nin çocukluğunun ilk yılları Kahire'de geçmiştir. 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri Nelerdir? Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri'nin Özellikleri...

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kahire doğumlu olan yazar ve gazetecidir. Ayrıca Türk romancılar arasında çok önemli bir konumda olduğunu söylemek mümkündür. Yazar 27 Mart 1889'da doğmuştur. Ölümü ise 13 Aralık 1974 olarak bilinir.

Yakup Kadri'nin ailesi, o 6 yaşındayken Manisa'ya yerleşir. Bundan dolayı ünlü yazarın çocukluk yıllarının bir dönemi burada geçmiş. 1903 yılında ise İzmir'e giderler. Ölümü ise Ankara'da gerçekleşir. 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri Nelerdir? 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun roman, hatıra, hikaye ve daha birçok türden eserleri vardır.

Eserlerinden en önemlileri ise şöyledir;

Roman 

- Kiralık Konak / 1922

- Nur Baba / 1922

- Sodom ve Gomore / 1928

- Yaban / 1932

- Bir Sürgün / 1937

Öykü 

- Rahmet / 1923

- Milli Savaş Hikayeleri / 1947

Tiyatro 

- Sağanak / 1929

Anı 

- Vatan Yolunda / 1958

- Politikada 45 Yıl / 1968 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserlerinin Özellikleri

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, eserlerinde genellikle geçmişe atıfta bulunur. Özellikle savaş dönemlerinde gördüğü olayların çoğunu eserlerine konu etmiştir. Romantizm, mistisizm, naturalizm ve daha birçok anlayışı eserlerine yansıtmıştır. Yani belirli bir kalıba bağlı olmadığı görülür. 

Haberin Devamı

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Sanatı ve Kişiliği

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, büyüdüğü ortamdan dolayı Mısır'ın egzotik havasını çok iyi gözlemlemiştir. Burada Batı ve Doğu sanatçılarının çoğunu okuma şansı bulmuştur. 1909 tarihine gelindiğinde ise Fecr-i Ati topluluğu içerisinde yer almıştır. Bu onun ilk kez bir edebiyat topluluğu içerisinde yer almasıdır.

1912 Balkan Harbi sonrasında ise gördüğü düşman işgali ve yaşanan olaylardan sonra sanatta toplumsal unsurlara yönelmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından romantizme ve mistisizme yöneldiği görülür. İlerleyen süreçte ise naturalizm anlayışına sahip olmuştur. Yani geniş bir bilgi birikimine sahip bir yazar olduğunu söyleyebiliriz.