Gazete Vatan Logo

Tatil planlarınızı çocuklarınızla birlikte yapın!

Çok sayıda öğrenci bugün karne alarak yarıyıl tatiline giriyor. Uzmanlar, 2 haftalık yarıyıl tatilinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair önerilerde bulundu.

Tatil planlarınızı çocuklarınızla birlikte yapın!

Gelişim Psikoloğu Dr. Duygu Taşfiliz, yarıyıl tatilinin öğrenciler için hem eksiklerini tamamlamak hem de ders dışı faaliyetlere zaman ayırabilmek adına önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Bunun nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin aslında herkes için geçerli tek bir yanıt olmadığını belirten Dr. Duygu Taşfiliz, “Ebeveynler, farklı yaş gruplarından öğrencilerin ihtiyaçları ve ilgilerini göz önünde bulundurarak bu zaman dilimini nasıl verimli geçirebileceklerini onlarla birlikte planlamalı” dedi.

“COÇUK, MUTLAKA KARAR VERME SÜRECİNİN BİR PARÇASI OLMALI”

Öncelikle, okulların tatile girmesinin aynı zamanda dönem içindeki faaliyetlerin de değerlendirilmesi demek olduğunu belirten Duygu Taşfiliz, “Ebeveynler bu noktada, çocuklarının dönem boyunca hangi alanlarda başarılı olduklarını ve hangi alanlarda zorlandıklarını kendileriyle tartışmalılar. Çocuklarını ne şekilde desteklemelerinin gerektiği üzerine düşünmeliler” diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu. Bu süreci, öncelikle çocukların ihtiyaçları doğrultusunda ve onların da katılımıyla birlikte planlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Yetişkinlerin, çoğu zaman çocuklar için en iyi olduğunu düşündükleri fikirleri uygulamaya çalıştıklarına dikkat çekerek, “Çocuğun, bu karar verme sürecinin bir parçası olması özellikle kişilik gelişimi sürecini olumlu yönde etkileyen önemli ve güçlü bir faktör” dedi. Çocukların kendilerini ifade etmelerine fırsat yaratmanın hem kendilerini değerlendirmeleri hem de istek ve arzularını dile getirmelerine olanak sağlamanın onların psikososyal gelişimini desteklediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

“DİNLENMELİ VE TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARMALI”

Okullar tatile girdiğinde öğrencilerin ilk düşündükleri çoğunlukla nasıl eğlenecekleri oluyor. Duygu Taşfiliz, “Elbette, çocuklar dinlenmeli ve hak ettikleri tatilin keyfini çıkarmalı. Aileler, çocukların önceliklerinin belirlenmesi ve planlanması konusunda onlara destek olmalı, aynı zamanda yaratıcı ve destekleyici aktiviteler sunmalılar.” dedi. Tatilin, dinlenme zamanı olsa da bu dönemlerin aynı zamanda öğrencilerin farklı beceriler kazanmaları ve gelişimlerinin fiziksel, bilişsel, psikososyal açılardan çok yönlü olarak desteklenmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Okul dönemi boyunca yeterli zaman ayırılamayan çeşitli etkinliklere zaman ayrılması gerekliliğine değinen Duygu Taşfiliz, bazı örnekler de verdi. “Bu etkinler, yemeğin hazırlanmasına yardım etmek, birlikte spor yapmak, birlikte kütüphaneye gidip kitap okumak gibi sadece normalde yapmadıkları basit şeyler de olabilir. Ancak yine de çocuklar için günlük hayattaki aktiviteler daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirilebilir. Bu noktada, öğrencilerin tatillerini faydalı bir şekilde geçirmeleri, yeni beceriler edinmeleri ve eğlenmeleri için birçok yol bulunabilir. Bu sayede, çocuklar hem yeni akademik dönemde hem de günlük hayatta onlar için faydalı olabilecek yeni şeyler öğrenebilirler.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“TATİLDE AİLECE YAPILACAK AKTİVİTELERE ÖNCELİK VERİN”

Tatilde ailece yapılabilecek etkinliklerin de çok önemli olduğunu anlatan Duygu Taşfiliz, çocukları oyalamak için sürekli etkinlikler oluşturmanın da çok doğru bir yaklaşım olmadığını hatırlattı. Bu zaman diliminde mümkün olduğunca birlikte vakit geçirmenin ebeynlerin ve çocukların birbirlerini daha iyi tanıması ve anlaması için iyi bir fırsat olarak görülmesi ve değerlendirmesinin de önemli olduğunu belirtti. Duygu Taşfiliz, evde birlikte yemek yapmanın bile birlikte paylaşılan zaman dilimi yaratmak için yeterli olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

“PANDEMİ ŞARTLARINA UYGUN YÖNLENDİRMELER YAPIN. ETKİNLİK İPTAL OLDUĞUNDA ÇOCUK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMASIN"

Pandemi koşulları da düşünüldüğünde bazı planların sekteye uğrayabileceğine dikkat çeken Duygu Taşfiliz, “Çocuklar, bu gibi durumlarda (örneğin bir gezi planı iptal olduğunda) hayal kırıklığı yaşayabilirler. Böyle durumlarda çocukların bu duygusunu ifade etmesine izin veren bir ortam yaratmak gerekir Onların nasıl hissetklerini dinlemek ve onaylamak, neden planlarda değişiklik yapılması gerektiğini açıklamak bu noktada çok önemli. Yetişkinlerin aldıkları kararların nedenini açıklaması, çocukların duyulduğunu ve hislerinin önemsendiğini bilmesi, olumsuz duygularının dengelenmesi için yardımcı olmakta ve duygusal gelişim için oldukça önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Duygu Taşfiliz, son olarak, aile ilişkilerinin yanı sıra çocuklar için mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmek ve akranlarıyla buluşmanın da hem fiziksel hem sosyal gelişim için önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Özellikle pandemi sürecinde evlerde ve ekran başında uzun süreler geçirmek zorunda kalan çocuk ve gençlere, pandemi önlemleri göz önünde bulundurularak mümkün olduğunca dışarıda yapabilecekleri aktivite olanakları sağlanması, onlar için ekstra destekleyici olacaktır” tavsiyelerinde bulundu.