Gazete Vatan Logo

Sosyodrama nedir? Psikodrama nedir? Sosyodrama ve Psikodrama arasındaki farklar nelerdir?

Toplumla kişisel ve sosyal olarak yeniden bağlantı kurmak, deneyimlerini paylaşmak için geliştirilen sosyodrama toplumsal ve toplumdaki kişilerin hikayeleriyle bağ kurmayı sağlayan etkinliklerdendir. Peki, Sosyodrama nedir? Psikodrama nedir? Sosyodrama ve Psikodrama arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar…

Sosyodrama nedir? Psikodrama nedir? Sosyodrama ve Psikodrama arasındaki farklar nelerdir?

İnsanlara kaderleri üzerinde özgürlük ve güç sağlamanın bir yolu olarak öneren Jacob Levy Moreno tarafından yaratılan sosyodramanın ne olduğu, sosyodrama ve psikodrama arasındaki farklar pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Sosyodrama nedir? Psikodrama nedir? Sosyodrama ve Psikodrama arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar…

SOSYODRAMA NEDİR?

Sosyodrama, Sosyal bilimci Jacob L. Moreno tarafından psikoloji için psikodramada yarattığı teknikleri kullanarak sosyolojik ilgi alanlarını keşfetmek için geliştirildi. Sosyodrama, grup veya toplu ilişkilerdeki sorunları incelemek ve çözmek amacıyla birkaç kişinin atanmış rolleri canlandırdığı dramatik bir oyundur. Sosyodrama, toplu travma ve güncel olaylara, toplumsal sorunlara ve parçalanmaya, önyargıya, kişilerarası gerilime ve adalete ve rehabilitasyona uygulanabilir.

PSİKODRAMA NEDİR?

Jacob L. Moreno tarafından yirminci yüz yılın başlarında geliştirilen psikodrama, bireyi ruhsal sıkıntıya sokan problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu şeklinde, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.

Haberin Devamı

SOSYODRAMA İLE PSİKODRAMA ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Psikodramada, derinliğine bir uzmanlık gerekirken, sosyodrama, sınıf öğretmenleri tarafından da yürütülebilir. Psokodramada odaklanılan konu birey ve bireyin kişisel sorunlarıdır. Sosyodramada ise asıl konu gruptur.

Psikodramada birey sahnededir ve bireyin sorunlarına odaklanılarak onun kişisel bir boşalma yaşaması amaçlanır. Sosyodramada ise sahnede olan gruptur, sosyal sorunlara odaklanılır ve sosyal bir boşalma temel amaç haline gelir. Sosyodramada grup belli bir sayıyla sınırlandırılmamakta ve sadece üyelerinin aynı kültüre bağlı olmaları koşulu aranmaktadır.