Gazete Vatan Logo

Paralel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Coğrafyada Paraleller Neye Denir?

Başta geometri olmak üzere aynı zamanda dünya coğrafi alanı üzerinden ele alındığında paralel kelimesi çok sık kullanılmaktadır. Yani hem eğitim açısından hem de bilim konusunda önemli yer taşır. Bu bağlamda yatay anlamda 2 doğrunun alt alta birbiriyle aynı yönü göstermesi doğrultusunda öne çıkan bir şekil olduğunu söylemek mümkün olur. Bu konuda kare veya dikdörtgen ile beraber paralelkenar gibi birçok farklı geometrik şekilde yer alır. Bu şekiller böylece farklı işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılmasına matematiksel açıdan imkan verir.

Paralel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Coğrafyada Paraleller Neye Denir?

Paralel Nedir?

Uzunlukları birbirine eşit olan ya da olmayan, doğru veya düzlemlerin, birbirlerine göre konumlarının tanımlanması paralel olarak ifade edilmektedir. Özellikle genelde yatay olarak iki doğrunun alt alta sıralanmış hali şeklinde anlatmak mümkündür.

Özellikle bu paralel çizgiler uç noktalarından bir araya getirildiğinde paralelkenar, kare veya dikdörtgen gibi yapılar oluşur. Aynı zamanda yine coğrafya üzerinden paraleller çıkar ve Dünya üzerinde çizilen sanal çizgiler üzerinden belli bir yapıyı anlatır. Bu sebepten dolayı bilim alanıyla beraber geometri üzerinden eğitim konusunda paralel önemli yer taşımaktadır.

Paralel Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan birçok özelliği ile beraber coğrafi açıdan paralel ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu durum geometrik açıdan da ele alınabilir ve anlatılabilir.

- İki doğrunun alt alta sıralanması üzerinden benzerlik yaratır.

- Birçok farklı geometrik şeklin oluşmasına imkan verir.

- Coğrafi açıdan her paralel aralığı bir enlem derecesidir.

- Bütün paralel dairelerin birbirine olan uzaklığı eşittir ve 111 km'dir.

Haberin Devamı

- Paraleller birbirine hiçbir şekilde kesmezler.

Bu şekilde yukarıda verilen farklı özellikleri ile birlikte hem geometrik açıdan hem de coğrafi konuda paralel özellikleri ifade edilebilir.

Coğrafyada Paraleller Neye Denir?

Coğrafyada paralel olarak geçtiği çizgiler paralel olarak ifade edilmektedir. Yarım küre ve Güney Yarım küreye eşit 2 parçaya bölerler. Genel olarak birbirlerine eşit uzaklıkta olan paraleller 111 kilometre olarak öne çıkar.

Diğer bir ismiyle enlem olarak bilinir ve dünyayı hayali açıdan yatay olarak kestiği çizgiler olarak değerlendirilir. Toplamda ise 180 tanedir ve her biri paralel şekilde Kuzey kutbundan Güney kutbuna kadar devam eder.

Coğrafyada Paraleller Ne İşe Yarar?

Özellikle ekvatora yatay olarak çizilen ve hayali bir çizgi olarak öne çıkan paraleller, aynı zamanda konum belirleme noktasında önemli yer taşır. Bu bağlamda haritalarda yön bulmak amaçlı değerlendirilirler. Bu konuda bir daire üzerinde yer alan tüm noktalar ekvatora eşit uzaklıkta bir yapıya sahiptir.

Haberin Devamı