Gazete Vatan Logo

Okullarda çocuklara hayvan sevgisi aşılanabilir mi?

Çocukların büyük kısmının hayvanlarla iyi anlaştığı ve evcil hayvan sahibi olmak istediği bilinen bir gerçek. Çocukların doğuştan gelen bu hayvan sevgilerini kaybetmemelerini sağlamak ve onları daha merhametli insanlar haline getirmek; hatta bunu okullarda sağlamak mümkün olabilir.

ABD'de her yıl yapılan Ulusal Evcil Hayvan Haftası'nda (7-13 Mayıs) veteriner hekimler, veterinerlik teknisyenleri, okul grupları ve topluluklar, çocuklar için hafta boyunca çeşitli eğlenceli ve bilgilendirici etkinlikler düzenliyor.

Tüm dünyada kutlanan 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, ülkemizde de kutlanıyor. Bu koruma gününü okullara ve özellikle alt yaş gruplarına indirgeyerek; ABD'deki gibi bir 'hayvanlar haftası' haline getirerek çocuklara, küçüklüklerinden itibaren hayvan sevgisi aşılanabilir. Peki sınıflarda evcil hayvanlarla ilgili neler yapılabilir?

Evcil Hayvanlar Hakkında Konuşun

Öğrencileri eğer varsa sahip oldukları evcil hayvanlarla ilgili konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Hayvanlarının isimlerini, en çok hangi yönünü sevdiğini, yaptığı komik hareketleri anlatmalarını isteyebilirsiniz. Evcil hayvanı olmayan öğrencilere de hangi evcil hayvana sahip olmayı istediğini, koymak istediği ismi sorabilirsiniz.

İster evcil, ister sokak hayvanı olsun tüm hayvanları buna dahil edin.

Evcil Hayvan Dergileri Oluşturun

Haberin Devamı

Öğrencilerden sevdikleri hayvanların resmini çizmelerini ve hayvanlarda sevdikleri özellikleri yazmalarını isteyin.

El işi, iş eğitimi gibi derslerde de öğrencilere kartondan veya kağıttan hayvan yapmayı öğretebilirsiniz.

Yaratıcı Yazarlık Yaptırın

Çocuklara hayvanlarla ilgili hikayeler yazdırın. Fikir edinmeleri için onlara örnek hikayeler anlatabilirsiniz. Hikayeyi sıfırdan yazmaları ya da bir kısmı verilen hikayeyi tamamlamalarını isteyebilirsiniz.

Oyunlar Oynayın

Öğrencilere alışılmadık ve değişik bir hayvanın özelliklerini söylemeye başlayın. Onlar bilemedikçe daha çok ipucu verin ve biri bilene kadar bunu devam ettirin. Bu oyun, değişik hayvanları tanımalarını ve rekabet ederek eğlenmelerini sağlayacaktır. Bu gibi birçok oyun üretebilirsiniz.