Gazete Vatan Logo

Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman Meclis'e gelecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda neler var?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'e geliyor! Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıkladı! Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyecek. Bakan Özer, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada eğitimde pek çok yeniliğin ve öğretmenlere destekleri de içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi ile Türkiye eğitim tarihinde öğretmenlerin, ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacağını dile getirdi. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman Meclis'e gelecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda neler var? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne getirecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği!

Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman Meclis'e gelecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda neler var?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıkladı! Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyecek Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin TBMM'ye geleceğini açıkladı. Kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanunu olacak teklif öğretmenlere pek çok desteği içeriyor. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman Meclis'e gelecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda neler var? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne getirecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği!

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Öğretmenlerimizin özlük haklarını artırmayı, mali ve sosyal imkanlarını artırmayı, çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedefleyen öğretmenlik mesleğine özgü bir kanun.

Öğretmenlere mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları sağlayacak. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayacak. Adaylık, uzman öğretmenlik başöğretmenlik alanlarında hakları, görevler, sorumluklar netleşecek. Öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavı kalkıp, öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanacak. Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik getirilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE GETİRECEK?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, inşallah bu ay içinde TBMM'ye gelecek" dedi.

Özer, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2022 yılı bütçesine ilişkin konuşmasında, okul öncesi eğitime erişimi yaygınlaştırma, okullar arası imkan farklılıklarını azaltma, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini bütüncül bir yaklaşımla destekleme ve mesleki eğitimi güçlendirmenin, öncelik verdikleri alanlar olduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU'NDA NELER VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hazırlıkları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yakın bir zamanda TBMM'ne sunulacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Özer, düzenlemeyle Türkiye eğitim tarihinde öğretmenlerin, ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacağını dile getirdi.

Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenliğin, bir kariyer mesleği olarak tanımlanabileceğini, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının, gelişim temelli bir sistem içinde tanımlanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Kariyer sistemindeki avantajları nedeniyle öğretmenlerin, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yönelimlerinin de önemli oranda artacağına işaret eden Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, inşallah bu ay içinde TBMM'ye gelecek. TBMM'de değerlendirilme sürecinde desteğinize olan inancımız tamdır. Sizlerin de destekleriyle bu bağlamda önemli bir eksikliği daha gidermiş olacağız. Bu süreçte destek ve katkılarınız için şimdiden tüm öğretmenlerimiz adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Türkiye'nin ekonomik kalkınması ve genç işsizliğin azaltılmasındaki en önemli katkıyı sağlayacak olan mesleki eğitimin, öncelik verdikleri en önemli alanlardan olduğunu vurgulayan Özer, "Mesleki eğitimin güçlendirilmesinde attığımız en önemli adım, iş dünyasının temsilcilerini eğitim süreçlerinin tamamına dahil etmektir. Artık sektör temsilcileriyle birlikte müfredatı güncelliyor, öğrencilerimizin işletmelerde beceri eğitimlerini ve öğretmenlerimizin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlıyoruz. Tüm mesleki eğitim müfredatını güncelledik ve ulusal meslek standartlarıyla uyumlu hale getirdik. Attığımız bu sistematik adımlar, öğrencilerin mesleki eğitime yönelimlerini de artırdı" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Özer, mesleki eğitim, BİLSEM'ler ve liselerde, 2021'in on ayında toplam 3 bin 806 fikri mülkiyet ürün tescil başvurusunda bulunduklarını, bu başvurulardan 1441 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini alarak önemli bir kazanım elde ettiklerini sözlerine ekledi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ

Düzenleme sayesinde öğretmenlerin tarihte ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili şunları söylemişti:

"Bu çalışma, öğretmenlerimizin mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları da sağlayacaktır. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştiriyoruz. Aynı şekilde, öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine, öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak, adaylarımıza destek olacağız.

Haberin Devamı