Gazete Vatan Logo

Öğrencileri yakından ilgilendiriyor! Staj krizi çözülüyor! E-Devlet üzerinden yapılacak

Öğrencilerin staj krizi çözülüyor. Pandeminin ardından öğrencilerin staj yeri bulabilmesi iyice zorlaştı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, bu krizi çözebilmek için yoğun mesai harcıyor. Ofis Başkanı Doç. Dr. Salim Atay "Teklifler hızla gönderilmeye devam ediyor, https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresinden takip edip onaylamayı ihmal etmeyin. Gençler, staj boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle KYK’nın açık yurtlarında kalabilir" dedi. Başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile çalışan millî dijital platform 'Kariyer Kapısı' üzerinden gerçekleştiriliyor. Programa, ön lisans, lisans, yüksek lisans eğitimi görenler katılabiliyor. Ayrıca eğitimini yurt dışında lisans, lisansüstü olarak sürdüren Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi gençler de başvurabiliyor.

Öğrencileri yakından ilgilendiriyor! Staj krizi çözülüyor! E-Devlet üzerinden yapılacak

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinden yapılan açıklamada, öğrencilerin staj bulmasını kolaylaştırmak amacıyla iki sene önce Ulusal Staj Programının hayata geçirildiği bildirildi.

Bu yıl stajyer havuzuna başvuruların açılmasının ardından şubat ve mart arasında, şirketlerden 156 bin 240 talep geldiği belirtildi. Böylelikle 80 bin 766 öğrencinin staj yapacağı kurumun belirlendiği ifade edildi. Programa bu sene, organize sanayi bölgelerindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin de dâhil edildiği aktarıldı. Ofis Başkanı Doç. Dr. Salim Atay "Teklifler hızla gönderilmeye devam ediyor, https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresinden takip edip onaylamayı ihmal etmeyin. Gençler, staj boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle KYK’nın açık yurtlarında kalabilir" dedi.

Başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile çalışan millî dijital platform 'Kariyer Kapısı' üzerinden gerçekleştiriliyor. Programa, ön lisans, lisans, yüksek lisans eğitimi görenler katılabiliyor. Ayrıca eğitimini yurt dışında lisans, lisansüstü olarak sürdüren Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi gençler de başvurabiliyor. Bu öğrencilere, Türkiye'deki kurum ve kuruluşların yanı sıra Büyükelçilikler, Daimi Temsilcilikler, Başkonsolosluklar ile kamu kurumlarının yurt dışı temsilcilikleri staj teklifi sunabiliyor. Öte yandan, geçen yıl 135 bin başvuru yapılmış ve 90 bin gence staj teklifi götürülmüştü. Bir kuruma yerleştirilerek staj imkânı verilen 45 bine yakın genç ilk ücretini devletten almıştı.

Haberin Devamı

STAJ YERİ BULMAK ZORLAŞTI

Özelikle firmaların uzaktan çalışma modeline geçmesi ve ofislerini daraltması gençlerin staj çilesini daha da büyüttü. Stajı bulan öğrenciler ise türlü türlü zorluklarla tanışıyor. Yasadaki boşluklar yapılan düzenleme ile kapatıldı ama özelikle büyükşehirlerde bazı firmalar öğrencilere bir ücret vermesi gerekirken para talep ediyor. Geçtiğimiz günlerde 6 bin üniversite öğrencisiyle yapılan bir araştırmada “Stajyer ücreti aldınız mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 70’i ‘almadım’ dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

İşte staj yapmak isteyen öğrencileri ilgilendiren tüm detaylar...

1- ÜCRET ALINIR MI?
Stajda firmaların belli bir ücret vermesi zorunlu. Stajyerlikte ödenecek para hesaplanırken tek kriter aylık asgari ücretin net tutarı. Bunun üzerinden rakam çıkarılıyor. Lise ve üniversite öğrencileri için kendi içinde farklı ayırımları söz konusu. Zorunlu staj için lise öğrencilerine ödenecek ücret eğer çalışılan iş yerinde personel 20 ve üzeri ise 1.276 TL ödenir. 20 personelin altında olan yerlerde ise lise stajyerlerine ödenen ücret 640 lira. Zorunlu üniversite stajı için ise bu ücret 1.490 TL... Asgari ücrette yıl içinde değişiklik olması hâlinde, bu artışlar aynı oranda öğrencilerin ücretlerine yansıtılır.

2- SİGORTA YATAR MI?

Yönetmelik gereği zorunlu staj genellikle 30 gün. Bu sürede sigortalar rektörlük tarafından ödenir. Sigortasız staj yapan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır. Staj süreleri emeklilikte hesaba katılmıyor. Çünkü çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor, sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Buna da staj sigortası deniyor. Burada amaç, işletmelerde staj gören öğrencilerin oluşabilecek kaza veya hastalıklara karşı koruma sağlanması.

Haberin Devamı

3- DEVAM ZORUNLU MU?

Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapabilir. Devam zorunluluğu var.

4- DEFTERDE NE OLMALI?

Öğrenci, staj süresi boyunca, kendisine verilen programa göre yürüttüğü çalışmaları staj dosyasına günü gününe not eder. Öğrenci, staj yaptığı iş yerinin yetkilisine defterin her sayfasına kaşe bastırarak ve imzalatarak onaylatılmalı. (Türkiye gazetesi)