Gazete Vatan Logo

Müfredat ne demek, tdk sözlük anlamı nedir? Müfredat nasıl hazırlanır?

Okullarda uygulanacak olan öğretim programları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulurken öğrenim planları yani müfredatlar öğretmenler tarafından hazırlanıyor. Her öğretmen kendine bir müfredat hazırlar ve bu müfredat eşliğinde öğrencilerine ders verir. Peki, Müfredat ne demek, tdk sözlük anlamı nedir? Müfredat nasıl hazırlanır? İşte detaylar…

Müfredat ne demek, tdk sözlük anlamı nedir? Müfredat nasıl hazırlanır?

Müfredat, Arapça dilinden dilimize geçmiş bir kelimedir. Müfredat, ayrıntılar, öğretim programı ve bir bütünü oluşturan bireyler anlamlarına gelmektedir.

MÜFREDAT NE DEMEK, TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Müfredat, dilimizde sık sık kullanılmasından dolayı ne anlama geldiği merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle öğrenciler müfredat ne demek merak ederek bunun TDK sözlük anlamını araştırmaktadır. Bu nedenle müfredat kelimesinin anlamını bilmek oldukça önemlidir. Müfredat, TDK sözlük anlamı olarak öğretim programı ya da ayrıntı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bir bütünün oluşturduğu bireyler için de Müfredat kelimesinin kullanılması doğrudur.

MÜFREDAT NASIL HAZIRLANIR?

Müfredatı hazırlanması için Milli Eğitim tarafından bir öğretim programının verilmiş olması gerekir. Öğretim programı belirlendikten sonra öğretmenler tarafından müfredatlar hazırlanır. Her öğretmen kendi müfredatını oluşturarak ve verilmesi gereken dersleri bir programa koyarak müfredat oluşturur.

Sene içinde öğretilmesi gereken konular öğretmenler tarafından bir program çerçevesinde sıraya koyularak derslerde öğrencilere öğretilir. Her öğrencinin sene içinde alacağı dersler aynıdır fakat öğretmenler farklı olduğundan konuların sırası ve anlatım şekli de değişir.

Haberin Devamı

MÜFREDAT KİM TARAFINDAN OLUŞTURULUR?

Okullarda uygulanacak olan öğretim programları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulurken öğrenim planları yani müfredatlar öğretmenler tarafından hazırlanır. Her öğretmen kendine bir müfredat hazırlar ve bu müfredat eşliğinde öğrencilerine ders verir. Müfredat hazırlanırken okulun açılması ile kapanması baz alınarak sene içinde öğretilmesi gereken tüm konular sıraya konulur. Bu sıralamada tatil günleri ve yarım günler de dikkate alınır.

 MÜFREDATIN AMACI NEDİR?

Öğrencilerini öğrenim aşamalarını iyileştirmek ve onlar için uygun bir program hazırlamak müfredatın başlıca amaçları arasındadır. Ayrıca her sınıf ve aşama için ayrı müfredat oluşturulması eğitimin birbirini desteklemesini ve birbirinin devamı olmasını sağlar. Örneğin ilkokul müfredatına göre ortaokul müfredatı hazırlanır ve bunları tamamlaması için de ardından lise müfredat hazırlanır.

Haberin Devamı

Bu müfredatlar belirlenmiş olduğundan her birinin bir diğerinin tamamlayıcısı olması da kolaydır. Müfredat yapılmasındaki hedefler arasında öğrencilerin eleştirel düşünmesini sağlamak, girişimcilik özellikler edinmelerini sağlamak ve yaratıcı olmalarına yardımcı olmak vardır. Müfredat öğrenciler için oldukça önemlidir ve öğretmenler müfredata uygun şekilde dersler verir.