Gazete Vatan Logo

Mimar Sinan eserleri nelerdir? Mimar Sinan eserlerinin özellikleri!

Mimarlık tarihine damga vuran Mimar Sinan Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli abide eserlere imza attı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserim" dediği Şehzade Camisi, kalfalık eseri Süleymaniye ve “ustalık eserim" dediği Edirne'deki Selimiye Camisi baş eserlerinden kabul ediliyor. Peki, Mimar Sinan eserleri nelerdir? Mimar Sinan eserlerinin özellikleri nedir? İşte Mimar Sinan’ın eserleri ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Mimar Sinan eserleri nelerdir? Mimar Sinan eserlerinin özellikleri!

Hayatı boyunca yaklaşık 400 yapı inşa eden Mimar Sinan 1490 yılında Edirne'de doğdu. Kanuni Sultan Süleyman'ın padişah olduğu dönemde subaylığa kadar terfi eden Mimar Sinan, 49 yaşındayken sarayın baş mimarı olmuştur. Mimar Sinan cami ve mescit dışında, çok sayıda hamam ve köprü de inşa etmiştir. Bu eserlerin birçoğu İstanbul'dadır.

MİMAR SİNAN ESERLERİ NELERDİR?

1- Mihriman Sultan Camii

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Mihriman Sultan Camii'nin yapımına 1540 yılında başlanmıştır. 8 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Mihriman Sultan Camii, 5 kubbelidir.

2- Süleymaniye Camii

Kubbe yüksekliği 53 metre olan Süleymaniye Cami, Mimar Sinan'ın ustalık eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İstanbul'un Fatih semtinde bulunan cami, haftanın her günü 09.00 ile 18.00 arası ziyaret edilebilir.

3- Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Uzunluğu 637 metre olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, sadece 13 günde yapılmış ve dünya genelinde o zamana kadar en kısa sürede yapılan köprü olmuştur.

4- Şehzade Cami

Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Mehmet için yaptırılan Şehzade Cami'nin yapımında granit ve mermer kullanılmıştır. Yapımına 1543 yılında başlanan cami, 1548 yılında açılmıştır.

Haberin Devamı

5- Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Şu an Bosna Hersek'in sınırları içerisinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Drine Irmağı'nın üzerine yapılmıştır. Genişliği 6 metre olan köprü, 1992 yılında çıkan iç savaş nedeniyle büyük hasar görse de yeniden restore edilmiştir.

Mimar Sinan Eserlerinin Özellikleri

1- Mimar Sinan, hem çok hızlı hem de çok titiz çalışan bir mimardı. Bir köprüyü iki haftada tamamlaması ve köprünün halen ayakta olması, bunun en büyük kanıtlarından biridir.

2- Mimar Sinan inşa ettiği camilerde estetik kadar akustiğe de önem vermiştir.

3- Ünlü mimar eserlerinde birçok simge kullanmıştır. Örneğin, Süleymaniye Camii'ndeki dört fil, Hz. Ebu Bekir'i, Hz. Ömer'i, Hz. Osman'ı ve Hz. Ali'yi simgelemektedir.

4- Mimar Sinan, baykuş ve ters lale gibi o döneme kadar kimsenin kullanmadığı sembolleri, inşa ettiği cami ve mescitlerde kullanmıştır.

Haberin Devamı

5- 16. yüzyılda yaşamış olan mimarın neredeyse tüm eserleri simetrik ve altın orana göre inşa edilmiştir.