Gazete Vatan Logo

Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve MEB son dakika kararını resmen duyurdu! 81 ile talimat verildi, tamamen değişiyor, milyonlarca öğrenci artık...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan flaş talimat! MEB son dakika kararlarını art arda duyurdu. Tüm öğrencileri çok yakından ilgilendiriyor. Yeni gelişmeler yaşanıyor. Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasının ardan özellikle veliler koronavirüs sürecinde eğitimin nasıl yapılacağını merak ediyordu. MEB tarafından yüz yüze eğitim ile ilgili yeni gelişmeler sıklıkla paylaşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri yakından ilgilendiren önemli adımlar atıyor. Okullarda yeni dönem başlıyor. Bakan Özer tarafından güzel gelişmeler paylaşıldı. Okullarda maske kullanımının öncelikli olarak okul öncesi eğitim gören öğrenciler, 1, 2, ve 3 sınıflar olmak üzere kademeli bir şekilde kaldırılması gündemde. PCR testi ile ilgili yeni gelişmeleri açıklayan Bakan Özer 15 dakikada sonucu elde edilen Kovid-19 testi için Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapıldığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan karar Bakan Özer imzası ile 81 il müdürlüklerine bildiriliyor. Eğitimde fırsat eşitliği ile ilgili alınan karar gereği okul öncesi eğitimde öğrenci sayısı 10'dan 5'e düşürüldü. Böylece küçük köylerde anasınıfı açılması daha kolay hale gelmiş oldu. İşte milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren son dakika MEB kararları...

Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve MEB son dakika kararını resmen duyurdu! 81 ile talimat verildi, tamamen değişiyor, milyonlarca öğrenci artık...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan milyonlarca öğrenciye güzel haber! Flaş değişiklik kararı, Açıklamalar peş peşe geldi. Okullarda yeni dönem ile ilgili önemli adımlar atılıyor. İşte okullarda yaşanacak değişiklikler ile ilgili açıklamalar...

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin ihracat atağını değerlendirdi. Mesleki eğitimin öneminin özellikle Kovid-19 sürecinde daha iyi anlaşıldığını söyleyen Bakan Özer, "2022'deki hedefimiz, tescili alınan ürünlerin ticarileşmesi. Artık mesleki eğitim, ürettiklerini iş dünyasında ticarileştirmeye dönüştüren, dünyanın farklı noktalarına ihraç edebilen bir hale gelecek" diye konuştu.

Antalya'nın Serik ilçesindeki Kadriye İlkokulu Kütüphanesi açılışına katılan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimin öneminin özellikle Kovid-19 sürecinde daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Küresel bir salgın karşısında meslek liselerinin sürece anında entegre olarak maskeden dezenfektana, yüz koruyucu siperlikten tek kullanımlık önlüğe, solunum cihazından maske makinesine, her alanda üretim yaptığını dile getiren Özer, "Meslek liseleri özellikle Kovid-19 salgını sürecinde ülkemizin yüz akı oldular." dedi.

Toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin hızlı bir şekilde üretilip ülkenin her bir noktasına ulaştırıldığını aktaran Özer, şöyle devam etti: "Salgının ilk şokunun atlatılmasında mesleki eğitim öğretmenleri ve öğrencilerimizin topluma inanılmaz katkısı oldu. O günlerde dünyadaki ülkelere bakarsanız maske bulamayan ülkeler vardı. Yaklaşık 2 yıllık süreç içerisinde ve halen meslek liseleri, tüm okullarımızın, şehirlerimizin Kovid-19'a karşı koruyucu aparatını üreten okullar oldu."

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİ ÜRETTİKLERİNİ İHRAÇ EDECEK

Bakan Özer, mesleki eğitimi taçlandırmak amacıyla Bakanlık olarak fikri mülkiyet çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

Bu doğrultuda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı ile iş birliğine giderek mesleki ortaöğretim kurumlarında patent, faydalı model, tasarım ve marka geliştirilmesi ve tesciline yönelik 81 ilde eğitim çalışmaları başlattıklarını anlatan Özer, mesleki teknik eğitimde Ar-Ge Merkezleri kurduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 50 Ar-Ge merkezinin açılışını yaptıklarını belirten Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık meslek liseleri üretimin ötesinde, ürettiği şeylerde inovatif yaklaşımlar geliştirerek patentten faydalı modele, markadan tasarıma kadar çok farklı spektrumda ürünler üretip, tescilini alıyor. İnşallah, 2022'deki hedefimiz tescili alınan ürünlerin ticarileşmesi. Artık mesleki eğitim, ürettiklerini iş dünyasında ticarileştirmeye dönüştüren, ürettiği ürünleri dünyanın farklı noktalarına ihraç edebilen bir hale gelecek. Artık mesleki eğitim Türkiye'nin umududur."

Haberin Devamı

Kadriye İlkokulunun kütüphanesinin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Antalya'nın Serik ilçesindeki Kadriye İlkokulunun kütüphanesinin açılışında öğrencilerle sohbet ederek meslek liselerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yönelik geliştirilen hızlı antijen kit uygulamasının müjdesini verdi.

Test için Sağlık Bakanlığından onay beklediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hem millî hem yerli hem de irite etmeden, sadece tükürük testiyle ve 15 dakikada sonucu elde edilen Kovid-19 testi için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunuldu. İnşallah Sayın Sağlık Bakanımız da buna en kısa zamanda cevap verirse halkımız adına gerçekten çok mutlu oluruz."

Ziyarette kendisine eşlik eden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e çalışmalarından dolayı teşekkür eden Erdoğan, "Hem çocuklarımıza hem öğretmenlerimize kolaylık olacak. Bundan sonraki süreçte kapsamının daha da artmasını diliyorum. Bütün kurumlarımızda uygulanabilir hâle gelirse çok mutlu oluruz." diye konuştu.

Uygulama hakkında bilgi veren Özer de Bilim Kurulu onayını aldıktan sonra tedrici bir şekilde okul öncesinden başlayarak ilkokul 1, 2, 3 diye yavaş yavaş zorunlu maske uygulamasının kaldırılması için hazırlık içinde olduklarını söyledi.

Bunun için antijen kitlerinin yaygın olarak kullanılması gerektiğinin altını çizen Özer, şunları söyledi:

"Çocuklarımızı PCR gibi tahrip unsuru herhangi bir müdahale olmadan tükürükten 15 dakika içerisinde sonuçları alacak şekilde uygulayıp güvenli bir ortamı sağladıktan sonra çocuklarımızı maskelerinden yavaş yavaş tedrici olarak kurtaracağız. İlk olarak okul öncesinden başlayacağız."

Haberin Devamı

Haberin Devamı

MESLEK LİSELİLERİN ÜRETTİĞİ KOVİD-19 HIZLI ANTİJEN KİTİ İÇİN ONAY BEKLENİYOR

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinde yeni tip koronvirüse (Kovid-19) yönelik geliştirilen PCR yerine "hızlı antijen kiti" uygulaması için Sağlık Bakanlığından onay beklediklerini söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığı meslek liselerinde yaklaşık 2 ay önce Kovid-19'a yönelik PCR testi yerine "hızlı antijen kiti" ürettiklerini belirtti.

Kitin onayı için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduklarını dile getiren Özer, "Onaylandığında okullarımızda öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle ilgili PCR zorunluluğunu ortadan kaldırıp çok rahat bir şekilde tükürük üzerinde 15 dakikada netice veren bir süreci başlatmış olacağız." diye konuştu.

Kitin kullanımı ile özellikle PCR testi yaptırmak istemeyen ya da sıkıntı yaşayan öğretmenler ve öğrenciler için büyük bir kolaylık sağlanacağını vurgulayan Özer, "Müthiş bir avantaj olacak. Çocuklarımızın burnuna herhangi bir aparat sokmadan tükürüğü üzerinden 15 dakikada neticelenecek bir tarama yapılma imkanı olacak." dedi.

Özer, okullarda vaka yayılmalarının da önüne geçileceğini vurguladı. Okullarda yüz yüze eğitimin 6 Eylül'de başladığını hatırlatan Özer, antijen kitinin kullanımı ile okullardaki güvenliğin daha güçlü olacağını ifade etti.

İLK OLARAK OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE BAŞLAYACAK

Onaylandıktan sonra ilk etapta okul öncesi eğitimdeki çocuklarda uygulanacağı dile getiren Özer, "Süreç başarılı bir şekilde sonuçlandığında okul öncesi eğitimdeki çocuklarımızda maskeyi yavaş yavaş tedrici bir şekilde kaldırma denemeleri için pilot uygulamalarına başlayacağız." ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 5 yaş altındaki çocuklar için maskeyi zorunlu tutmadığını ifade eden Özer, antijen kiti ile ilgili pilot uygulamaların sonuçlarına göre üç dört yaşındaki çocuklarda maske kullanımını kaldırabileceklerini kaydetti.

Uygulamanın Sağlık Bakanlığından gelecek onaya göre başlayacağını belirten Özer, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı antijen kiti uygulamasına onay vermediği müddetçe bizim bunu okullarda, insan üzerinde denememiz mümkün değil. Onay geldiği takdirde pilot bölgelerde, mümkün olduğu kadar fiziki altyapının, rehber öğretmenlerin, süreçleri takip edecek elemanlarımızın, insan kaynağının sıkıntılı olmadığı, rahat uygulayabileceğimiz yerlerde başlatacağız. Başarılı oldukça yaygınlaştıracağız."

Bakan Özer, 2022 yılı içinde Kovid-19'un tamamen gündemden çıkacağına, normal bir vaka olarak görülmeye başlanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Erdoğan, Özer'in güzel bir haber verdiğini belirterek çocuklara hijyen kurallarına uymaları yönünde uyarıda bulundu.

"ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DERS OLARAK MÜFREDATA KONULACAK"

Ziyarette bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da okullarda çevre bilincinin artırılması yönünde de çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığıyla iş birliği içinde olduklarını dile getiren Kurum, "Millî Eğitim Bakanlığımız, çevre ve iklim değişikliğini bir ders olarak inşallah önümüzdeki yıl müfredata koyup çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirecek." ifadesini kullandı.

Kurum, okullara gerekli kitap desteğinde de bulunacaklarını bildirdi.

Emine Erdoğan da "Geleceğimiz için çevre ve iklim değişikliği konusunun bir ders olarak müfredata alınacak olması memnuniyet verici." dedi.

İki haftalık ara tatilde tüm öğretmenlere iklim değişikliği, çevre bilinci, sıfır atık konularında bilgilendirme yapılacağını, çevre bilincine öğretmenlerden başlayacaklarını ve daha sonra ders şeklinde müfredata koyacaklarını vurgulayan Bakan Özer, bunun uzun vadeli bir yatırım olacağını kaydetti.

Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı, salgın sürecine ilişkin güncel gelişmeler doğrultusunda nüfusun az ve dağınık olduğu yerleşim yerlerinde, okul öncesinde eğitim öğretim sürecinin kesintisiz devam edebilmesi için bir şubede bulunması gereken en az öğrenci sayısını yeniden belirledi.

ÖĞRENCİ SAYISI 10'DAN 5'E DÜŞÜRÜLDÜ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasıyla illere gönderilen yazıya göre, COVID-19 salgın sürecinde okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde ana sınıfı açılabilmesi için gerekli olan öğrenci sayısı 10’dan 5’e düşürüldü. Böylece bu bölgelerde en az 5 çocuk bulunması hâlinde bir grup oluşturularak ana sınıfı açılabilecek. Okul öncesinden özel eğitime, ilk ve ortaöğretimden yükseköğrenime kadar eğitimin her kademesinde önemli yatırımlar yapıldığına işaret eden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, böylelikle toplumun her kesiminin tüm kademelerde eğitime erişiminin artırıldığını belirtti.