Gazete Vatan Logo

Milli Cemiyetler Hangileridir, İsimleri Nelerdir? Milli Cemiyetlerin Özellikleri...

Milli Cemiyetler, Osmanlı Dönemi'nin işgal altında olduğu yıllarda ortaya çıkmıştır. Daha sora Kurtuluş Savaşı esnasında da etkin rol göstererek ülkenin korunmasında büyük etki göstermişlerdir.

Milli Cemiyetler Hangileridir, İsimleri Nelerdir? Milli Cemiyetlerin Özellikleri...

Milli Cemiyetler, bulunduğu bölgeyi koruma amacı taşıyan yerel örgütlerdir. Birden fazla olup ülkenin kurtuluşunda etkileri oldukça büyüktür. Sonralarda ise Milli Cemiyetler, Kuvay-i Milliye ismini almıştır.

Milli Cemiyetler Hangileridir? İsimleri Nelerdir?

Milli Cemiyetler isimleri şu şekildedir;

- Trakya -Paşaeli Heyet-i Osmaniyesi

- İzmir Müdafaa-i Kukuk-u Osmaniye Cemiyeti

- Kilikyalılar Cemiyeti

- Milli Kongre Cemiyeti

- Anadolu Kadınlar Müdafaa-i Vatan Cemiyeti

- Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

- İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti 

Milli Cemiyetlerin Özellikleri

Milli Cemiyetler, ülkenin kurtuluşunda halkın kendini savunmasının en iyi göstergesidir. Çünkü Milli Cemiyetler yani yerel cemiyet aslında yerel halkın kurmuş olduğu kuruluşlardır. Bu nedenle bu yapılaşmalar silahlı ya da silahsız olarak savunma yapabilmektedir. Bu cemiyetlerin bir başka özelliği de kadınların etkin olarak rol oynamasıdır.

Milli Cemiyetlerin bir diğer özelliği de sadece savaş ya da savunma değil halkın bilgilenmesini amaç edinerek birçok kongre ve toplantılar düzenlemesidir. Tüm bunların dışında bulunduğu bölgeyi korumak Milli Cemiyetlerin en önemli özellikleridir.

Haberin Devamı

Milli Cemiyetlerin Ortak Noktası

Milli Cemiyetler, halkın oluşturmuş olduğu yerel gruplanmalardır. Bu konuda Milli Cemiyetlerin ilk ve başlıca ortak noktaları yerel grup olmalarıdır. Bir diğer ortak nokta ise her biride bulunduğu noktayı korumak ve savunmakla görevlidir. Milli Mücadelenin önemini göstermişlerdir. Ayrıca Milli mücadelenin oluşmasında ilk adımı atmışlardır. Sistemli yapılardır.

Silahlı ya da silahsız savunma yapabilirler. Her bir cemiyetin ortak noktası ilk olarak Türk Halkının çıkarlarını ve bağımsızlıklarını korumaktır. Milli Cemiyetler ilk olarak silahsız savunmalar ve işgalci kuvvetlere karşı silahsız korunma olarak ortaya çıkmıştır. Ancak işgal güçlerinin kan dökmesi ve silahlı çarpışmaları sonucunda sivil savunma kuruluşu olan Milli Cemiyetlerde silahlı savunmalar yapmaya başlamıştır.

Milli Cemiyetlerin Önemi

Milli Cemiyetlerin önemi, ülkenin bağımsızlığını kazanmasında yok sayılamayacak kadar büyüktür. Osmanlı Devleti dönemine dayanan Milli Cemiyetler, işgal durumunda ordunun silah bırakmak zorunda kalması durumunda Türk milletinin kendini savunmaya geçmesi ile ortaya çıkmıştır. O dönemde ordu dağıtılmış ve savunma yapacak tüm birimler kapatılmıştır.

Haberin Devamı

Sivil savunmalar olarak Türk milleti, kendi bulunduğu bölgeyi savunmak istemiştir. Yerel örgütlenmeler başlamıştır. Türk milletinin gücünün ve inancının en iyi göstergelerinden biri olan Milli Cemiyetler, topyekün mücadeleyi ortaya koymuştur. Aslında Osmanlının yıkılma anında ortaya çıkan Milli Cemiyetler sonrasında Kurutuluş Savaşı'nda da yer almış ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kuvay-i Milliye ismini almıştır.

Türk halkının asla vazgeçmeyişi ve bağımsızlık sevdası Milli Cemiyetlerin en büyük dayanağıdır. Türk milletinin direnişinin gücünü göstermesi de Milli Cemiyetlerin önemini vurgulamaktadır. Halkın silahlı ya da silahsız olarak bir savaş içerisinde yer alması, varını yoğunu ortaya koyması ve zafer aslında Milli Cemiyetlerin birlik ve beraberlik simgesi olması açısından da önem arz etmektedir.

Haberin Devamı