Gazete Vatan Logo

MEB resmen duyurdu, yarıyıl tatilinde güzel haber geldi, tamamen değişiyor, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan flaş karar, şubatta...

Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Şubat ayında değişiyor. Milyonlarca öğrenci ve öğretmen yarıyıl tatilindeyken güzel haberi Bakan Özer duyurdu. MEB yeni gelişmenin detaylarını paylaştı. Uzun süredir bekleniyordu. Milli eğitimde büyük değişiklik hayata geçiriliyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu şubat ayında yürürlüğe girecek. Bu kanunla pek çok değişiklik olacak. Öğretmenlik kariyer mesleği haline getirilecek. Kariyer basamaklarında ilerleyen öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatlarında da artış yapılacak. Tazminatlarda uzman öğretmenler için yüzde 60 oranında (bugün itibarıyla yaklaşık 1310 TL'lik bir artış), başöğretmenler içinse yüzde 120 oranında (bugün itibarıyla yaklaşık 2 bin 620 TL) artış olacak. Bakan Özer konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz, öğretmenliği kariyer yolu olarak tanımlayan ülkeler arasına girmiş olacak. Öğretmenlerimizin kat ettikleri mesafe ödüllendirilecek’’ ifadelerini kullandı.

MEB resmen duyurdu, yarıyıl tatilinde güzel haber geldi, tamamen değişiyor, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan  flaş karar, şubatta...

MEB harekete geçti. Detaylar belli oldu. Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek. Teklifle, eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Öğretmenlik, eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Buna göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk millî eğitiminin amaç ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlü olacak. Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisiyle sağlanacak. Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 1 milyona yakın öğretmenin merakla beklediği, şubat ayında yürürlüğe girmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun detaylarını Sabah'tan Burak Çelik'e anlattı. Özer, "Ülkemiz, öğretmenliği bir meslek kanunu çerçevesinde kariyer yolu olarak tanımlayan ülkeler arasına girmiş olacak. Öğretmenlerimizin adaylıkları, statüleri, kariyer basamakları, mali ve sosyal hakları ve ilave hakları yeniden düzenleniyor" dedi. Bakan Özer'in ilgili kanuna yönelik  yaptığı açıklamalar şöyle:

KAT ETTİKLERİ MESAFE ÖDÜLLENDİRİLECEK

Bu kanun öğretmenlerimizin özlük haklarıyla birlikte onların mesleki gelişimlerini de destekleyerek çok önemli iyileştirmeler sağlıyor. Öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanmış olacak. Gelişim temelli bir sistem içinde öğretmenlik süreci adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olarak yapılandırılıyor. Kanunla öğretmenlerimizin mesleklerinde bireysel olarak kat ettikleri mesafe adlandırılmış ve ödüllendirilmiş olacak.

Haberin Devamı

HİYERARŞİ YOK

Kariyer basamakları öğretmenlerimiz arasında bir hiyerarşi anlamına asla gelmiyor. Bir basamaktaki öğretmenimiz, diğer basamaktaki öğretmenimizin astı ya da üstü konumunda olmayacak.

NASIL UZMAN ÖĞRETMEN OLUNACAK?

Adaylık sürecine ilişkin yeni bir değerlendirme modeli geliyor. Kanun yürürlüğe girdiğinde artık Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) yapılmayacak. Bunun yerine mesleki gelişim temelli bir değerlendirme süreci getirilecek. Meslekte 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimiz, bakanlığımız tarafından belirlenecek olan en az 180 saatlik mesleki gelişim eğitimlerine katılacaklar ve bu eğitimler sonucunda sınavda başarılı performans gösteren öğretmenlerimiz "uzman öğretmen" unvanına sahip olacak. Şu an için uzman öğretmenliğe başvuracak potansiyel öğretmen sayımız 496 bin 288'dir.

Haberin Devamı

240 SAAT EĞİTİM

Uzman öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimiz ise yine bakanlığımız tarafından belirlenen en az 240 saatlik mesleki gelişim eğitimlerine katılacaklar ve bu eğitimler sonucunda sınavda başarılı olanlar "başöğretmen" unvanına sahip olacaklardır. Başöğretmen unvanıyla da öğretmenlerimiz ilave bir derece alacaklar. Dolayısıyla başöğretmen unvanı alanlar, kariyer basamaklarında ilerlemeye bağlı olarak iki derece almış olacaktır.

YÜZDE 120 ZAM

Kariyer basamaklarında ilerleyen öğretmenlerimizin eğitim öğretim tazminatlarında da artış yapılacak. Tazminatlarda uzman öğretmenler için yüzde 60 oranında (bugün itibarıyla yaklaşık 1310 TL'lik bir artış), başöğretmenler içinse yüzde 120 oranında (bugün itibarıyla yaklaşık 2 bin 620 TL) artış olacak.

SÖZLEŞMELİLER DE YARARLANACAK:

Öğretmenlik mesleğini icra edenleri sözleşmeli, kadrolu vs. diye ayırmıyoruz. Sözleşmeli öğretmenlerimiz de yeni haklardan, uzman ve başöğretmenlik süreçlerinden yararlanabilecekler. Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler kariyer ilerlemesinde dikkate alınacak.

Haberin Devamı

KİMLER SINAVDAN MUAF TUTULACAK?

Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin uzman ve başöğretmenlik sınavlarından muaf tutulacağını söyleyen Bakan Özer, "Öğretmenlerimizin lisansüstü eğitimlerini önemsiyoruz. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz, diğer belirtilen koşulları sağlamak şartıyla ilgili sınavlardan muaf olacaklar'' dedi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Peki Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, nasıl işleyecek? Daha yakından bakalım. Öğretmenlik mesleğinin maaşı da dahil olmak üzere "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" gibi pozisyonların da gündeme geleceği, kapsamlı bir düzenlemeyi içeren kanun olması bekleniyor. Kanunla sınavlarda da büyük değişiklik olacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ

Bakan Mahmut Özer, canlı yayında kanuna ilişkin detayları paylaştı. Buna göre; ''Meslek kanunu yıllardan beri konuşulan bir konuydu bir türlü realize edilememişti. Türk eğitim tarihinde bir ilk olacak. Uzman öğretmenlik baş öğretmenlikte çok ciddi açılım olacak. Kariyer süreçleri dizayn ediliyor. Öğretmenlerdeki aday kaldırma ile ilgili sınav kalkıyor. Öğretmenlerimizi 80 saatlik bir eğitimde geçireceğiz. Öğretmenlerimizi okullara hazırlamak ile ilgili destek vereceğiz.

10 yıl öğretmenlik yapan öğretmenler, bizim 180 saatlik eğitimimizden geçecekler. Eğitimden sonra ise yazılı sınavdan geçecekler. Başarılı olanlar uzman öğretmen olacak ve Bin TL'lik özlük haklarında yükselme olacak. Yazılı sınav da aldıkları eğitimin içeriğinden oluşan bir sınav olacak. Başöğretmen 240 saatlik eğitim, ve yazılı sınavdan başarılı olursa başöğretmen olacak ve artık 2 bin TL özlük haklarında iyileşme olacak. İlla her öğretmen uzman öğretmen olmak ile ilgili bir sürece girmek zorunda değil. Türkiye'de yüksek lisansını yapmış ve doktora mezunu öğretmenlerimiz var. Eğitim sistemimizin kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Burada bir rekabet yok, gerginlik yok.

Kişisel gelişimleri ile ilgili birçok parametreye imkan sağlayacak şekilde bir mekanizma. Sınav soruları her alanda çıkacak diye bir şey yok. Özel eğitim kurumları da önümüzdeki dönemde sistematiğini değiştirecek. Eğitim tarihinde ilk defa öğretmenlerle ilgili bir meslek kanunu olmuş olacak, bu çok önemli.'' ifadelerine yer verdi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu kanun teklifini TBMM'ye sunduklarını belirtti. Kanun Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.