Gazete Vatan Logo

MEB resmen duyurdu! Yarı yıl tatiline günler kala Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika kararı

MEB son dakika olarak duyurdu. Flaş kararın detayları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmen açıklandı. Yarı yıl tatiline iki haftadan daha kısa bir süre kala netleşti. Milyonlarca öğrenci ve veli merakla bekliyordu. Yüz yüze eğitim ile ilgili son açıklama Bakan Özer'den geldi. Yüz yüze eğitim sürecek mi? Bakan Özer, Bahçelievler Anadolu Lisesi açılış töreninde yaptığı konuşmada yüz yüze eğitim ve okullardaki son durum ile ilgili bilgileri paylaştı. Özer daha önce yaptığı açıklamalarda olduğu gibi yüz yüze eğitim sürecinin devam edeceğinin altını çizdi. Öğretmen atamaları ile ilgili de konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 31 Ocak'ta ataması yapılacak olan 15 bin öğretmenin yüzde 50'sinin, yani 7 bin 500'ünün İstanbul'da görev alacağını söyledi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı özel okul ücretleriyle ilgili harekete geçti. Buna göre, özel okullarda yapılacak zam oranı yüzde 36.73'ü geçemeyecek.

MEB resmen duyurdu! Yarı yıl tatiline günler kala Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika kararı

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan flaş yüz yüze eğitim kararı! MEB harekete geçti. Yarı yıl tatiline günler kala Bakan Özer tek tek açıkladı. Uzaktan eğitime geçiş olacak mı? Okullarda son durum ne? Öğretmen atamaları ile ilgili detaylar belli oldu mu? Tüm sorular yanıtını buldu. Bakan Özer noktayı koydu. 

Milli  Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Yüz yüze eğitime devam ediyoruz. Bugün itibariyle tüm sınıfları Kovid-19'dan dolayı kapalı olan hiçbir okulumuz yok. Omicron varyantından dolayı yayılımlar hızlı ama bizim avantajımız öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının yüksek olması" dedi.

Bakan Özer, Bahçelievler Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Deprem güçlendirme çalışmalarının ardından tekrar açılan okulun açılış töreninde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır da yer aldı.

Bakan Özer, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçları hakkında bilgi verdi. Bakan Özer, atanacak öğretmen sayısını ve yapılacak yatırımları açıkladı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE EN FAZLA PUAN ARTIRAN 1. ÜLKE OLDU"

Bakan Özer, TIMSS ve PISA sonuçlarını açıklayarak, "TIMSS 4 ve 8. sınıfta matematik ve fen okuryazarlığında Türkiye en yüksek puana ulaştı. İlk defa 500 ortalamasını geçti. PISA sonuçları daha manidar. Türkiye 15 yaş grubunda öğrenci sayısını en fazla artıran ülke olmasına rağmen Türkçe, matematik ve fen okuryazarlığında puanını en fazla artıran ülke oldu" diye konuştu.

"5 MİLYARLIK EĞİTİM YATIRIMI YAPILACAK VE BİN ANAOKULU AÇILACAK"

Özer, açılacak ana okulu sayısını da açıklayarak, "İstanbul'da şu an 157 tane devlet anaokulu var. İstanbul'a bin tane yeni anaokulu yapıyoruz. Minimum 5 milyarlık eğitim yatırımı yapacağız. Maksimumu İstanbul ilimizin performansına bağlı, arsa bulmasına bağlı" dedi.

"AŞILANMA ORANIMI ALMANYA, İNGİLTERE, FRANSA'DAN YÜKSEK"

Bakan Özer, Kovid-19 sürecine ilişkin de bilgi vererek, "Yüz yüze eğitime devam ediyoruz. Bugün itibariyle tüm sınıfları Kovid-19'dan dolayı kapalı olan hiçbir okulumuz yok. Omicron varyantından dolayı yayılımlar hızlı ama bizim avantajımız öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının yüksek olması. En az bir doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 94'lere geldi. En az iki doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 89'lara geldi. Aşı olmayıp hastalığı geçirip bağışıklık kazanan öğretmenlerimizin oranı da yüzde 5 civarında. En az iki dozu aşı olmuş bir şekilde antikorunu üretmiş öğretmen oranımız yüzde 94 civarında. En az 3 doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 45'lere geldi. Almanya, İngiltere, Fransa gibi yüz yüze eğitime devam eden ülkelerdeki öğretmenlerin aşılanma oranından daha yüksek aşılanma oranına sahibiz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

 

"15 BİN ÖĞRETMENİN YÜZDE 50'SİNİ İSTANBUL'A VERECEĞİZ"

31 Ocak'ta yapılacak 15 bin öğretmen ataması törenini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştireceklerini aktaran Özer, "En fazla öğrencimizin, eğitim neferimizin olduğu bir il olan İstanbul'un tüm fiziki eksikliklerini 23 Nisan 2023'e kadar inşallah tamamlayacağız. 15 bin öğretmenin yüzde 50'sini, yani 7 bin 500'ünü İstanbul'a vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"2022 YILINDAKİ HEDEFİMİZ 100 MİLYON KİTAP"

Okullarda açılan kütüphane ve kitap sayılarına ilişkin de bilgi veren Özer, "İki ay gibi kısa sürede 16 bin 361 okula kütüphane yokken 16 bin 361 okula yeni kütüphane yaptık. Şu an hiçbir okulumuzda kütüphanesiz okul yok. 26 Ekim tarihi itibariyle okullarımızda 28 milyon kitap varken bugün 42 milyonlara ulaştık. Öğrenci başına düşen kitap sayısı 1.89 iken, 2.67'ye çıktı. İnşallah 2022 yılındaki hedefimiz 100 milyon kitap" diye konuştu.

"5 BİN 188 FAZLA DERSLİK YAPTIK"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise yıkılıp tekrar yapılan okul sayısını açıklayarak, "İçinde bulunduğumuz bu güzel okul gibi yıkılıp tekrar yapılan okul sayımız 355 oldu. 1999'dan önce bin 402 okulumuz var, bu okullara tek tek baktık. 355 okulu yeniden yaparken 5 bin 188 daha fazla derslik yaptık" dedi Açılışın ardından okulu gezen Bakan Özer ve Vali Yerlikaya okulun spor salonunda karşılıklı şut yarışması yaptılar. Öğrencilerin tribünden desteklediği yarışmayı Vali Yerlikaya kazandı.

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLAR İÇİN ZAM FORMÜLÜ! YÜZDE 36.73 GEÇİLEMEYECEK

Öte yandan MEB özel okul ücretleri ile ilgili de devreye girdi. Özel okul ücretleri belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı özel okul ücretleriyle ilgili harekete geçti. Buna göre, özel okullarda yapılacak zam oranı yüzde 36.73'ü geçemeyecek.

Yeni yılla birlikte özel okul ücretlerine yapılacak zamla ilgili detaylar belli oldu. Formül gereği 2021 yılı ÜFE ve TÜFE'nin ortalaması toplanıp ikiye bölünüp sonrasında da 5 puan eklenmesiyle ortaya çıkan rakam zam olarak fiyatlara yansıyacak.

CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş canlı yayında formüle göre hesabını yaptı. Böylece ortaya çıkan rakam yüzde 36,73 oldu.

Türkeş'in açıklamaları şöyle:

"Zam uygulama sürecine Milli Eğitim Bakanlığı dur dedi. Zam tartışmalarına son nokta konuldu. Özel okullara uygulanacak zam 1 milyon aileyi ilgilendiriyor. Özel okullarda üst ücret artışı değerlendiriliyor. Eğitim ücreti bir önceki yıla göre ilan edilen eğitim ücretine yani 2022 yılı için 2021 yılının ÜFE ve TÜFE ortalamaları toplanarak 2'ye bölünmesiyle elde edilen rakama en fazla 5 puan daha ilave edilerek belirleniyor. 2021 yılında ÜFE 43.86 TÜFE ise 19.60 olarak belirlendi. Bu iki rakamı toplayıp 2'ye böldüğümüzde 31,73 rakamını elde ediyoruz. Buna 5 puan daha eklendiğinde yüzde 36.73 zam oranı ortaya çıkıyor. Böylece özel okullar azami olarak yüzde 36,73 oranında zam uygulayabilecek. Özel Okullar Birliği başta olmak üzere MEB bu rakamı ibraz edecek. MEB, özel okullar bu tarifenin dışında adım atarsa şikayet edilmesini talep ediyor."

TÖZOK EN YÜKSEK YÜZDE 62,98 DEMİŞTİ

Türkiye Özel Okullar Derneği'nden (TÖZOK) geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, özel okul ücretleri için zam oranının en fazla yüzde 62,98 olacağı belirtilmişti.

TÖZOK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçmiş yıllardaki uygulamaları değerlendirildiğinde 2022-2023 öğretim yılı okul ücretleri için azami artış oranının % 62,98 olduğu görülmektedir.

Kurumlarımız velilerini ve çalışanlarını göz önüne alarak azami dikkatle bütçe yapacak ve kendi artış oranlarını yayınlayacaklardır."

OKULLAR NE ZAMAN YARIYIL GİRECEK ?

2021 - 2022 Eğitim öğretim dönemi için yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre okullar 24 Ocak günü kapanacak ve 4 Şubat günü açılacak.

MEB 2021 - 2022 TATİL TAKVİMİ

MEB tarafından yayınlanan tatil takvimine göre, yarıyıl tatili 24 Ocak-4 Şubat, 2. dönem ara tatili 11-15 Nisan, Karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak.