Gazete Vatan Logo

Lejant Nedir? İmar Planında Ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

Haritalar dağ, otoyol ve de şehirler şeklinde olan özellikleri belirtmek için stilize edilmiş şekiller, semboller ve renkler kullanır. Lejant, harita üzerinde bu sembollerin anlamlarını açıklayan küçük bir kutu veya tablodur. Açıklama, mesafeleri belirlemenize yardımcı olacak bir harita ölçeği de içerebilir.

Lejant Nedir? İmar Planında Ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

Lejant Nedir? 

Lejant, haritadaki özellikleri temsil etmek için kullanılan sembollerin anlamını görüntüler. Genelde lejant haritanın nasıl kullanılacağını açıklar.

Örneğin bir yol haritasının açıklaması, farklı yol sınıflandırmalarını belirtmek için kullanılan farklı renkleri veya çizgi ağırlıklarını gösterebilir. Veya tematik bir harita için gösterge, hangi renklerin veya dolgu desenlerinin hangi değerlere karşılık geldiğinin listesini sağlayan bir tablo olabilir.

Bir harita göstergesi için harita ve açıklama tasarlıyorsanız, illüstrasyonunuzun amacına bağlı olarak kendi sembollerini ya da renklerini kullanır. Aynı zamanda lejantın, standart simgelerinde de güvenebilirsiniz.

Lejant, genellikle haritanın altına yakın bir yerde veya dış kenarların çevresinde, haritanın dışında veya içinde görünür. Haritalar genellikle karmaşıktır ve lejantın görevi, haritanızı hiçbir önemli bilgiyi atlamadan mümkün olduğunca basit ve net hale getirmektir.

İmar Planında ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

Bir lejant, haritada bulunan sembollerin bir listesini ve bunların anlamlarını sağlar. Bu kapsamda harita kullanıcısı ihtiyaç duyduğu bilgiyi anında bulabilmektedir. Haritaların sağ alt kısmında bulunan lejant, haritanın üstünde kullanılan tüm işaretlerin anlamlarını içerir. Aynı zamanda imar planı ile birlikte haritaları genel görselinde öne çıkar. 

Haberin Devamı

Bu kapsamda imar planı kapsamında, belediye hizmet alanları ve konut yoğunluğu, yüksek gerilim hatları ya da eğitim öğretim alanları ile birlikte tüm tesis alanları işaretleri lejantın içeriğinde gösterilir. Bu şekilde de imar planlarında kullanım sağlanan, işaretlerin anlamları da etkin şekilde anlaşılır.

Haritaların içinde de harita anahtarları, harita dili veya işaret anahtarları lejant üzerinde net bir şekilde ifade edilir. Bununla birlikte tüm değişik haritaların üzerinde lejant kısmında tüm işaretler etkin olarak anlatılır. Bununla beraber harita ile birlikte tüm farklı çizgi yapılarının üzerinde de mutlaka işaretlerin anlamını gösteren ifadeler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Lejant İşlevleri 

Lejant, açıklayıcı metin içeren etiketler ile haritadaki sembollerin örneklerinden oluşur. Lejanta harita simgelerinin örneklerini gösteren işaretler bulunur. Çoğu zaman, gösterge işaretleri düz noktalar halindedir. Harita sembolleriyle eşleşen çizgiler ya da dikdörtgenler şeklindedir. Mevcut imar ve önerilen imar konusunda son derece faydalı olmaktadır.

Lejant üzerinden önerilen bölgedeki tüm detayları yakından takip edebilirsiniz. Haritadaki adresler, yerler ve noktalar gibi konumları bulmak için lejantı kullanmak gerekir. Bu kapsamda her yönü ile harita açıklayıcısı lejant, kapsamlı faydalar sağlamaktadır.