Gazete Vatan Logo

İkta Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? İkta Sisteminin Amacı Ve Faydaları Nelerdir?

Selçuklu Devleti döneminde maaş olarak verilen toprak İkta sistemi olarak ifade edilir. Özellikle asker ve memurların o dönem emekli olmaları ile birlikte geçimini sağlamaları amaçlı verilen topraktır. Kişiler bu toprakları alarak işlemek suretiyle vergi doğrultusunda kullanır. Böylece devlete hizmet vermeye devam eden memurlar ve askerlere bu topraklar bırakılırdı.

İkta Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? İkta Sisteminin Amacı Ve Faydaları Nelerdir?

Sonuç olarak devlet iyi bir kazanç elde ederken aynı zamanda halkına geçim kaynağı verirdi. Bu durum zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nun değişik dönemlerinde de kullanıldı. O yüzden güçlü ve önemli bir devlet politikası olarak tarihi açıdan ön plana çıkar.

İkta Sistemi Nedir?

Asker ve devlet memurları için, Selçuklu Devleti döneminde maaş olarak Kullanılan toprak çeşidi İkta sistemi olarak ifade edilmektedir. Askerlerin ve memurların vermiş oldukları hizmet karşılığında onlara sunulan bir alandır. Bu alan tarımsal açıdan ekim yapılabilecek bir alan olarak ön plana çıkar. Böylece devlet için hizmet veren kişiler almış oldukları toprakları işleyerek devlete vergi sunar.

Aynı zamanda toprak üzerinden geçimini sağlayacak İyi bir kazanç elde etme şansı bulur. Uzun bir dönem özellikle Selçuk Devleti için önemli bir gelir kaynağı olarak ön plana çıktı. Hem devlet kazanırken hem de halk geçim sağlayacak bir imkanı elde etmektedir. O yüzden eski Türk devletleri açısından İkta sisteminin büyük öneme sahip olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

İkta Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Belli başlı özellikleri ile beraber İkta sistemi Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu açısından önemli bir yere sahiptir.

- İkta toprakları devlete aittir ancak kullanımı kişiye verilir.

- İkta sahipleri bu toprakları başka birine devredemez ya da satamaz. 

- Toprağın devamlılığı ve güvenliğini sağlamayan kişilerden bu toprak geri alınır.

- Sağlamış olduğu birçok fayda ile beraber İkta sistemi ülke açısından önemli bir döndü yaratmıştır. 

- Devlet önemli bir gelir elde eder.

- Asker ve devlet memurları için verilirken, kişiler bu yerden iyi bir kazanç elde eder.

Bu gibi birçok farklı özelliği ile beraber İkta sistemi Selçuklu Devleti açısından uzun dönem kullanıldı. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde de farklı zaman çerçevelerinde kullanılan bir yöntemdi.

İkta Sisteminin Amacı ve Faydaları Nelerdir?

İkta sistemi bünyesinde belli toprak alanları devlet memurları ya da askerlere verilirdi. Buradaki en büyük amaç ise hazine bakımından zarara uğramadan halkın geçimini sağlamasına imkan vermekti. Bu sayede özellikle devlet memurları ve askerler, almış olduğu toprakları işleyerek devlete vergi verirlerdi. Aynı zamanda kendileri de iyi bir kazanç elde ederken devlete katkı sağlardı.

Haberin Devamı

Tabii buradaki en önemli amaçlarından biri de yine toprakların ekilmesini ve tarım işlerini yapılmasını sağlamaktı. Böylece ülke çapında sebze meyve üretimi ile beraber tüketim dengeli hale gelirdi. Aynı zamanda devlet hazinesi eksilmeden askerler ve devlet memurlarının maaşları ödenmiş olurdu.