Gazete Vatan Logo

Geoit Nedir, Türkçesi Ne Demek? Dünya'nın Şekli Nasıldır?

Genel çerçevede dünyanın şekli aynı zamanda geoit olarak ifade edilmektedir. Yani bu durum kutuplar ile beraber Ekvatordan öne çıkan basıklık ve şişkinlik noktasında değerlendirilir. Genel olarak Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüşüyle beraber ortaya çıkmış bir durum olarak ve ön plana çıkar.

Geoit Nedir, Türkçesi Ne Demek? Dünya'nın Şekli Nasıldır?

Bilindiği üzere dünya her ne kadar yuvarlak olarak ifade edilse bile tam bir yuvarlak değildir. Kutuplardan basık ve Ekvatordan şişkin halde bir nevi elips görüntüsüne sahiptir. Bu görüntü üzerinden ortaya çıkan şekil ise geoit olarak ifade edilir.

Geoit Nedir?

Dünya’nın kutuplardan basık ve Ekvatordan şişkin hale geoit olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda bu bir şekildir. Milyonlarca ve hatta milyarlarca yıl içerisinde Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesiyle beraber ortaya çıkan bir şekil olduğunu söylemek mümkün olur. Zaman içerisinde Güneş etrafında dönmesi ve kendi etrafında dönmesi doğrultusunda, kutuplardan basık ve Ekvatordan şişkin bir görüntü ortaya çıkmıştır.

Zira Dünya kendi ekseni etrafında dönerken merkezkaç kuvveti ile birlikte döner. Bu da bir baskı ve direnç oluşturarak dünyanın şeklinde bazı farklılıklar ortaya çıkarabilir. O yüzden her ne kadar genel açıdan baktığınızda yuvarlak gibi görünse bile tam bir yuvarlak değildir.

Geoit Türkçesi Ne Demek?

Türkçe üzerinden bakıldığı zaman geoit bir geometrik şekil olarak ifade edilebilir. Özellikle de gezegenlerin açısından öne çıkan bir şekildir. Yani diğer bir deyişle gezegenleri ifade ettiğini söylemek mümkündür. Özellikle de kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber ortaya çıkmış bir şekil olarak dünyayı tarif eder. Çünkü dünya coğrafi açıdan ele alındığında kutuplardan basık ve Ekvatordan şiş bir yapıya sahiptir.

Haberin Devamı

Ortaya elips tarzı bir yapı ortaya çıkar. Ancak bu tam olarak bir elips olmadığından dolayı geoit ismi üzerinden bu şekil adlandırılır. Türk Dil Kurumu kapsamında da bu anlamı üzerinden günümüzde kullanılmaktadır.

Dünya'nın Şekli Nasıldır?

Pek çok farklı çizimde genel olarak ele alanında Dünya yuvarlak olarak ifade edilir. Ancak bilimsel ve detaylı biçimde, ayrıca coğrafi açıdan ele alındığında bu durum öyle değildir. Çünkü dünyanın şekli geoit olarak ifade edilir. Bu şekil kutuplardan hafifçe basık ve yine Ekvatordan hafifçe şişkin olması anlamına gelir.

Bu duruma merkezkaç kuvveti sebep olmaktadır. Dünya kendi ekseni etrafında oldukça yüksek bir hızla dönerken ciddi anlamda bir merkezkaç kuvvetine maruz kalır. Bu durum bir fiziksel etki yaratır ve Dünya’nın şekil bakımından geoit yapı almasına sebebiyet verir.

Haberin Devamı