Gazete Vatan Logo

Erozyon Nedir, Neden Olur? Erozyon Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür Ve Nasıl Oluşur?

En önemli ve tehlikeli doğal afetlerden biri olarak erozyon öne çıkmaktadır. Özellikle Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde belirli zamanlarda yaşanan tehlikeler içerisinde yer alır. Canlı hayatını da önemli oranda tehdit edenin bu yapı, aynı zamanda toprak kayması olarak da bilinmektedir.

Erozyon Nedir, Neden Olur? Erozyon Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür Ve Nasıl Oluşur?

Özellikle de iklim değişikliği ile beraber son yıllarda çok daha fazla yaşanan bir tehlike olarak ön plana çıkıyor. Doğru önlemlerin alınması ile beraber günümüzde erozyonun önüne geçme şansı elde edilebilir. Özellikle de bunların içerisinde ağaçlandırma en önemli önlemler içerisinde yer alır.

Erozyon Nedir?

Yer kabuğunun üzerindeki toprakların farklı sebeplerden dolayı aşındırılıp yerinden kopması ve taşınması erozyon olarak ifade edilir. Özellikle de başta akarsular olmak üzere iklim değişikliği ve birçok farklı dış etmen bu durumun sebepleri içerisinde yer alır.

Daha çok dik yamaçlarda meydana gelmesinin yanı sıra, toprağın kuruması ya da bazı özelliklerini kaybetmesi sebebiyle de ortaya çıkabilir. Günümüzde Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde özellikle son yıllarda çok sık yaşanan en tehlikeli doğal afetlerden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Erozyon Neden Olur?

Birçok farklı sebepten dolayı günümüzde erozyon çok sık yaşanan doğal afetlerden biridir. Ancak aynı zamanda ele alınacak doğru önlemler ile beraber bu sorundan kurtulmak mümkün. Tabii öncelikle erozyonun hangi sebeplerde dolayı ortaya çıkacağını bilmek gerekir.

Haberin Devamı

- En önemlisi toprağı koruyan bitki örtüsünün yok olması

- Eğimli arazi

- Toprak yapısı

- İklim faktörleri

- Yıllık yağış miktarı

- Bitki örtüsü

- Toprak ve bitki yapılan bazı müdahaleler

- İklim değişikliği

- Ağaçların kesimi

Bu şekilde yukarıda verilen etmenler erozyonun ortaya çıkması ve aynı zamanda şiddetinin belirlenmesi noktasında nedenlerdir. Bu nedenlerin bazıları doğal olarak öne çıkarken bazıları ise insan eliyle meydana gelen tehditler olarak ön plana çıkar.

Erozyon Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür ve Nasıl Oluşur?

Özellikle toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi ile birlikte erozyon oluşmaktadır. Elbette iklim değişikliği, toprağa yapılan kötü müdahale gibi pek çok unsur etmen söz konusudur. Türkiye'de özellikle toprak yapısı ile beraber pek çok etmen doğrultusunda İç Anadolu Bölgesinde çok fazla görülür. Bunun temel nedenleri içerisinde ise bitki örtüsünün tahrip edilmiş olmasıdır.

Haberin Devamı

Diğer yandan İç Anadolu Bölgesi'nde nadaslı buğday tarlaları çok olduğu için bu durum ortaya çıkar. Diğer yandan eğimli arazilerde tarla açılması ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yine erozyon çok fazla gerçekleşir. Ayrıca bitki örtüsünün de bu bölgede cılız olması önemli sebepler içerisinde gelir.