Gazete Vatan Logo

Ekonomik Faaliyetler Nelerdir? Ekonomik Faaliyetler Neye Göre Gruplandırılır?

Bireylerin, işletmelerin, hükümetlerin ve ülkelerin kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini motive etmek için kaynakları tahsis etme konusunda nasıl seçimler yaptıkları ekonomik faaliyet kapsamında incelenmektedir. Bu kategorilerin maksimum çıktıya ulaşma çabalarını nasıl bir araya getirip ilişkilendirmeleri gerektiği son derece önemlidir. Ekonomik faaliyet, insanların günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için mal veya hizmet sağlama, yapma, satın alma veya satma faaliyetidir.

Ekonomik Faaliyetler Nelerdir? Ekonomik Faaliyetler Neye Göre Gruplandırılır?

Ekonomik Faaliyet Nedir?

Ekonomik faaliyetler, hizmet sektörü ya da ürünlerin üretimi, dağıtılması ya da kullanımı ile alakalı her türlü faaliyeti içerir. Parayı veya ürün veya hizmet alışverişini içeren faaliyetler ekonomik faaliyetlerdir. Üç tür ekonomik faaliyet aşağıdaki gibidir:

İşletme: Bu ekonomik faaliyet, kar elde etmek amacıyla günlük olarak insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetler sağlar.

Meslek: Mesleki ücretler karşılığında uzmanlaşmış hizmetler sunan bir meslek veya profesyonel bir iş olarak da tanımlanabilir.

İstihdam: Bu faaliyet, şirket ile çalışan arasındaki bir sözleşmeye dayanmaktadır. Burada çalışan şirket adına görev yapar ve karşılığında (ücret veya maaşla birlikte) ödeme yapılır.

Ekonomik olmayan bir faaliyet, herhangi bir mali kazanç gözetmeksizin başkalarına hizmet sunmak amacıyla gerçekleştirilen bir faaliyettir. Kişisel içerik veya insani duyguların buluşması amacıyla başlatılan faaliyetler ekonomik olmayan faaliyetlerdir.

Ekonomik Faaliyetler Neye Göre Gruplandırılır?

Haberin Devamı

Ekonomik faaliyetler bazı durumlara göre sınıflandırılmaktadır ve bu durumun da nüfusa olan etkisi tam olarak geçerlidir. Hem kişinin ihtiyaçlarının karşılayabilmesi için hem de çok daha konforlu bir şekilde yaşanabilir bir yaşam için ekonomik faaliyetler son derece önemli olmaktadır. Genelde 5 ayrı sınıflandırma ile ekonomik faaliyetler ele alınır. Genel faaliyetler ise aşağıdaki gibidir:

Birincil Ekonomik Faaliyetler: Tarım sektörü olarak ele alınır. Üretim bakımından ilk süreçte hammaddenin elde edilmesinin temelini oluşturmaktadır. Genelde doğrudan, doğa aracılığı ile yürütülen birincil ekonomik faaliyet, sonrasında da sanayi sektörü ile devam eder. Bu kapsamda tarım, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık ve madencilik sektörlerin en başında yer alır.

İkincil Ekonomik Faaliyetler: Sanayi sektörü olarak düşünülebilir. Hammaddenin işlenmesi ile insanların günlük yaşamında kullanacakları duruma ulaşmaları sanayi sektörü şeklinde olmaktadır. Doğadan elde edilmektedir ve hammadde teknolojik faktörle ile kullanılabilir bir şekle getirilmektedir. Sanayi, enerji ve de inşaat sektöründe yer almaktadır.

Haberin Devamı

Üçüncül Ekonomik Faaliyetler: Hizmet sektörü şeklinde ele alınabilir. Birincil ve de ikincil ekonomik faaliyetlerin üzerinden elde edilen ürünler tüketiciye ulaştırılmakta ve de pazarlanması yapılmaktadır. Ticaret, turizm, iletişim ve ulaşım bu sektörün içinde yer alır.