Gazete Vatan Logo

Brest Litovsk Antlaşması Özeti Ve Önemi... Brest Litovsk Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Dünya Savaşı esnasında gerçekleştirilen anlaşmalardan biri Brest Litovsk antlaşmasıdır. Aynı zamanda bu durumu İttifak Devletleri arasında yapılan bir anlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu açısından son kez kaybettiğin toprakları kazanması noktasında önemli anlaşmalar içerisinde yer almaktadır.

Brest Litovsk Antlaşması Özeti Ve Önemi... Brest Litovsk Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Diğer yandan 1. Dünya Savaşı sonunda İttifak Devletlerinin kaybetmesi ile beraber bu anlaşmanın geçerliliğini yitirdiğini söylemek gerekir. Yine de tarihi açıdan günümüzün en önemli tarihi anlaşmaları içerisinde yer alıyor.

Brest Litovsk Antlaşması Özeti ve Önemi

Farklı ülkelerin bir araya gelmesiyle beraber 1 Dünya Savaşı esnasında gerçekleştirilen anlaşma Brest Litovsk Antlaşması olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde Rusya Devlet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti, Alman İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Bulgar Krallığı yer alıyor.

Ancak 1. Dünya Savaşı sonunda İttifak Devletlerinin kaybetmesi ile beraber geçersiz kılınmış bir anlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Diğer yandan bu anlaşmanın bazı önemli tarafları bulunmaktadır.

- Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakların bazılarını son kez kazanma şansı buldu.

- Bu anlaşma ile beraber Rusya savaştan kısmen de olsa çekildi.

- İtilaf devleti bloğu sarsıldı.

- İtilaf Devletleri bu anlaşmayı geçerli saymadı.

Haberin Devamı

- İngilizler Gümrü bölgesinde Ermeni Devleti kurulmasına yardımcı oldu. 

Bu şekilde yukarıda verilen önemi ile birlikte tarihe geçmiş en önemli anlaşmalar içerisinde yer aldığını söylemek mümkündür. Her ne kadar maddeleri çok fazla kullanılmamış olsa bile tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir.

Brest Litovsk Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Brest Litovs Antlaşması 3 Mart 1918 yılında yapılmış bir anlaşmadır. Rusya ve Almanya ile beraber Osmanlı, Bulgaristan ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının bulunduğunu söylemek mümkündür. İlerleyen zamanlarda savaşın sona ermesi ile beraber ittifak devletleri kaybedince, Breziltoks Antlaşması'nın maddeleri uygulanamadı. Daha doğrusu uygulanmış olsa bile çok kısa süre içerisinde geçerliliğini kaybetti. Bu bağlamda birçok farklı maddesi bulunuyor.

- İmzacı devletlerarasında tüm askerler ve esirler karşılıklı olarak teslim edilir.

- Ruslar kurmuş olduğu yeni orduları ve aynı zamanda eski orduları terhis edecek.

- Karadeniz içerisinde ve Baltık Denizi içerisinde tüm ticari gemiler serbest olarak dolaşabilecek.

Haberin Devamı

- Aynı zamanda Almanların isteği ile birlikte Baltık denizine kıyısı olan ülkeler de bu anlaşmaya taraf olacaklar.

- İran ve Afganistan’ın toprak bütünlüğüne saygı duyulacak ve bağımsızlığı korunacak.

- Ukrayna ve Rusya arasında Barış Anlaşması imzalanacak.

- Kars ve Ardahan ile Batum üzerinden Ruslar tüm askeri gücünü geriye çekecek.

Genel çerçevede yukarıda verilen maddeler ile beraber Brest Litovsk Antlaşması yapılmıştır. Elbette İttifak Devletlerinin Birinci Dünya Savaşını kaybetmesi ile beraber bu anlaşma tam olarak gerçekleştirilemedi. Yine de günümüzde tarihi noktada önemini koruyan ve kitaplarda anlatılan en önemli anlaşmalar içerisinde geldiğini söylemek gerekir. Özellikle geçersiz kalması ve aynı zamanda İttifak Devletlerinin mağlubiyeti üzerinden bilinen bir anlaşma olduğunu söylemek de mümkündür.