Gazete Vatan Logo

Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?

Türkçe dilbilgisi üzerinden birçok farklı yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan biri olarak birleşik fiil büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bileşik fiil iki kelimenin bir araya gelerek kendi anlamları dışında bir yapı meydana getirmesidir. Böylece bambaşka bir anlam ortaya çıkar ve bu kelime amaca uygun olarak kullanılır. Böyle yapılar içerisinde her iki kelime de kendi anlamlarını bırakır.

Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?

Böylece bir araya geldikleri zaman değişik anlam eşliğinde belli bir durumu ifade etmektedir. Taşımış olduğu anlamları ile tek başına da cümle içerisinde kullanım imkanı vermektedirler. Günlük hayatın pek çok anında ve eğitim konusunda önemli yer tutar.

Birleşik Fiil Nedir?

Farklı iki kelimenin bir araya gelerek kendi anlamlarını bırakmak suretiyle, başka bir anlam meydana getirmesi bileşik biri olarak bilinmektedir. Türkçedeki kelimeleri bakıldığı zaman bu konuda birçok farklı örnek bulunur. Her iki kelime de kendi anlamları dışında bir araya geldikleri zaman bambaşka bir anlam oluştururlar.

Aynı zamanda bazı durumlarda kendi anlamlarını taşımak suretiyle durum meydana getirdiklerini söylemek mümkündür. Böylece amaca uygun olarak hem cümle içerisinde hem de tek başına birleşik fiiller belli bir durumu anlatır.

Birleşik Fiil Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan farklı özellikleri ile beraber birleşik fiil yaşamda yaygın olarak kullanılır. Bu bağlamda dil bilgisi kurallarına uyum sağlayabilmek için birleşik fiilin özelliklerine dikkat etmek büyük öneme sahiptir.

Haberin Devamı

- En az iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşur.

- Kelimeler kendi anlamlarının dışında farklı bir anlam ortaya çıkarır.

- Bilecik fiiller kalıplaşmış olarak bir kelime haline gelir.

- Hem anlamı hem de biçim bakımından kalıplaşarak meydana gelirler.

- Tek başına veya cümle içerisinde kullanılabilir.

- Fiiller ad soylu bir sözcükle bir araya gelir.

Bu şekilde yukarıda verilen özellikler de olduğu gibi bütünlüğünü koruyarak Birleşik fiil oluşturulur. Bu konuda Türkçede birçok farklı kalıplaşmış halinde bulunan Birleşik fiil kelimeler olduğunu söylemek mümkün.

Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır?

Dil bilgisi kurallarına bağlı olarak birleşik fiiller farklı biçimlerde ele alınarak üçe ayrılmaktadır. Bu kurallara uymak suretiyle Türkçe üzerinden değişik birleşik fiiller tek başına veya cümle içerisinde kullanınız.

- Kurallı birleşik fiiller

- Yardımcı fiille yapılan birleşik fiiller

- Anlamca kaynaşmış, deyimleşmiş fiiller

Yukarıda verilen farklı gruplar üzerinden günlük yaşamda kullanılan oldukça fazla sayıda Birleşik fiil bulunmaktadır. Ancak burada ortak şekilde her biri en az iki kelimenin bir araya gelerek, kendi anlamları dışında başka bir anlamı oluşturması doğrultusunda değerlendirilir. Bazıları birleşik olarak kullanır bazıları ise ayrı biçimde ele alınabilir.

Haberin Devamı

Birleşik Fiil Örnekleri Nelerdir?

Birçok değişik örnek üzerinden birleşik fiiller değerlendirilebilir. Özellikle iki kelimenin bir araya gelerek başka bir anlam oluşturması doğrultusunda, cümle içinde veya Tek başına anlam ifade edebilirler.

- Öpüvermek

- Gelebilmek

- Yazadurmak

- Arz etmek

- Alt etmek

- Mahvetmek

- Mahvolmak

-Düşüvermek

- Kaybolmak