Gazete Vatan Logo

Ateşten Gömlek Romanının Özeti... Ateşten Gömlek Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan bir romandır. Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ilk romandır. Roman kahramanlarından Peyami’nin Cebeci Hastanesi’nde beyninde yer alan kurşunun çıkarılması için beklerken yazdığı anılarından oluşmaktadır. Gerçek yaşanmış olaylara dayanır. 

Ateşten Gömlek Romanının Özeti... Ateşten Gömlek Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Ateşten Gömlek Romanının Özeti 

Peyami, zengin bir aileden gelmektedir. Cemal ise Peyami’nin arkadaşıdır ve I. Dünya Savaşı’nda yaralanan bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami’yi Binbaşı olan İhsan ile tanıştırır. Bu üçlü arkadaş olur ve memleketin içinde bulunduğu koşulları konuşurlar. Cemal’in Ayşe adında kız kardeşi vardır ve İzmir’de oturmaktadır. Ayşe Peyami ile evlendirilmek için İstanbul’a çağrılır.

Fakat Peyami evlenmek istemez. Bu durum Ayşe’nin gururuna dokunur ve İzmir’de evlilik yapar. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i Yunanlılar işgal eder. Ayşe’nin yeni kocası ve çocuğu süngülenerek ölüme mahkum edilir. Ayşe ise sadece kolundan yaralanır. Bu esnada Cemal, Binbaşı ihsan ve Peyami İstanbul’da yaşamaya devam ederler. Ayşe’de tekrar İstanbul’a gelir. Sultanahmet Meydanı’nda bir miting yapılır.

Halk, ülkenin kurtarılması için adeta kadar savaşmaya ant içmiştir. Bu miting sonucunda Cemal ile İhsan Anadolu’ya gider. Ayşe ile tifo geçiren Peyami bir kağnı ile Anadolu’da yer alan İhsan’a yetişir. Beraber çete kurarlar ve ulusal harekete karşı olan köylüleri yola getirirler. Peyami tercüman olur ve Milli Müdafaa da görevlendirilir. Ayşe ise hemşire sıfatıyla Eskişehir’e gider. 

Haberin Devamı

Peyami ve İhsan, büyük bir aşkla Ayşe’ye tutkundurlar. Bu aşk bu ikili için adeta ateşten gömlek olmuştur. İhsan, Metristepe civarında göğsünden vurulur ve hastanede yer olmadığından otel odasına yatırılır. Bakımını ise Ayşe yapar. İhsan Ayşe ile aynı yerde olduğu için bir gün İhsan Ayşe’yi sevdiğini ve evlenmek istediğini dile getirir. Ayşe de İhsan’ı sevmektedir. Fakat evliliği ilk kabul etmez.

İhsan Ankara’ya gider ve orada amcasının kızıyla evlendirilmek istenir. İhsan bu durumu kabul etmez. Cepheye dönmek için trene binerken amcasının kızını öper. İhsan’ın kızı öptüğünü Ayşe görür ve onunla evlenmeyi kesinlikle kabul etmez. Yaşanılan günden sonra İzmir’in kurtuluşu Ayşe’nin aşkıdır. Saldırı esnasında ihsan bir tepenin yüksek yerinden makine ateşi ile vurulur ve Peyami’nin kollarında can verir.

Ayşe, İhsan’ın şehit olduğunu duyar. Cephenin ileri hattına kadar koşar bu esnada top mermisiyle vurulur ve ölür. Savaşta Cemal de ölmüştür. Peyami, Ayşe ile İhsan’ın yan yana gömülmesini ister. Peyami’nin amacı İzmir’e önce girerek mezarda yatan Ayşe’ye anlatmaktır. 

Haberin Devamı

Ateşten Gömlek Nasıl Bitiyor?

Ayşe ile İhsan’ın ölmesiyle Peyami’nin anıları biter. Peyami savaş esnasında bacaklarını kaybeder ve beynine kurşun saplanır. Kurşun çıkarılırken hayatını kaybeder. Doktorlar Peyami’nin yazdığı anıları okurlar. Beynindeki kurşundan dolayı bunalıma girdiğini ve bunun etkisiyle bu anıları yazmış olduğunu düşünürler. Çünkü ordu kayıtları içerisinde Ayşe ve ihsan diye kişiler yoktur.

Ateşten Gömlek Karakterleri Kimler?

Ateşten Gömlek romanının başkarakteri Peyami’dir. Ayşe, Binbaşı İhsan, Cemal, Kezban ve Mehmet Çavuş karakterleri de yer alır.