Gazete Vatan Logo

Asteroit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları...

Hem Güneş sisteminde hem de birçok farklı sistemde asteroidler bulunmaktadır. Bunların sayısının rakamla ele almak dahi mümkün olmaz. Ancak asteroidler meteorlar ile beraber ayrıca gezegenlerden farklı bir yapıya sahiptir. Küçük Güneş sistemi cisimleri olarak da ifade edilen bu sistemler, aynı zamanda bir gezegeni alt üst edecek güce ve boyutlara sahiplerdir.

Asteroit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları...

Günümüzde özel teleskoplar eşliğinde şimdiye kadar Güneş sisteminde birçok farklı özelliğe sahip asteroid tespit edilmiş durumdadır. Bu asteroitler Güneş sisteminde güneşe bağlı olarak belli bir yörünge doğrultusunda dönmeye devam etmektedir.

Asteroit Nedir?

Asteroid meteoidlerden daha büyük ancak cüce gezegenlerden daha küçük cisimlerdir. Aynı zamanda metalik ya da kayalık yapıya sahip bir etki altında öne çıkan cisimler olduğunu söylemek mümkün olur. Yani bazılarının üstünde önemli oranda metalik yapı bulunurken bazıları ise kayalık sistemden oluşmuştur.

Kepler yörüngesinde Güneş sisteminin etrafında belli bir yörünge doğrultusunda döndüklerini söylemek gerekir. Aynı zamanda canlı yaşamın bulunduğu gezegenler için büyük tehlike anlamına gelen cisimler olduğunu ifade etmek gerekir.

Asteroit Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan farklı özellikleri ile beraber asteroidler Güneş sisteminde bulunan oldukça önemli cisimlerdir. Sabit ve belli bir görünce etrafında dönmesi ile beraber, meteorlar ya da gezegenler açısından farklı boyutları ile özelliklere sahiplerdir.

Haberin Devamı

- Meteorlardan büyük ve cüce gezegenlerden küçük yapıları bulunur.

- Asterited ya da kuyruklu yıldız gibi cisimlerden kopmuşlardır.

- Atmosfere giren göktaşlarıdır.

- Dünyanın atmosferine girmeleri ile beraber bütünüyle atmosferde yanarlar.

- Metalik ya da kayalık yapıya sahip özellikleri bulunur.

- Genel çerçevede kepler yörüngesinde Güneş sisteminin çevresinde belli bir yörüngede dönerler.

- Aynı zamanda buz ve toz parçacıklarından da oluşurlar.

Bu şekilde yukarıda çıkan önemli özellikleri ile beraber asteroidler Güneş sisteminde de oldukça fazla sayıda bulunmaktadır. Hatta bunların sayısını belirlemenin çok zor olduğunu söylemek mümkündür.

Asteroitlerin Kimyasal Yapıları

Genel olarak asteroidler farklı kaya türlerinden oluşmuşlardır. Aynı zamanda metalik yapıya sahip olduklarını söylemek mümkün olur. Metallerin kompleks bir karışımının yanı sıra, karbon ya da silikon bileşikleri de içerir. Bu sebepten dolayı oldukça yüksek oranda ve farklı kimyasal yapılara sahip olduğunu söylemek gerekir.

Haberin Devamı

Ayrıca bir asteroidin kimyasal yapı bütünlüğü güneşe olan yakınlığı ve uzaklığı ile ilgilidir. Buna bağlı olarak kimyasal yapıları güneşe mesafesi ile birlikte az ya da çok değişkenlik gösterebilir. Ancak genel çerçevede belli oranda kimyasal etkisi üzerinden, metal, kayalık ve karbon ile silikon gibi birçok bileşik doğrultusunda öne çıkar.