Gazete Vatan Logo

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir? Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Cumhuriyet dönemi edebiyatçıları arasında en öne çıkan isimlerden biri, kuşkusuz Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Gerek edebi yönü gerek eserleri gerekse kişiliğiyle bir döneme ışık tutmuştur. Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinde dünyaya gelen Ahmet Hamdi Tanpınar, yazar, şair ve akademisyen kimliklerinin yanı sıra siyasi kimliği ile de bilinmektedir. Günümüze değin ulaşan birçok eser bırakmış, ürünleri Türk edebiyatında hala ders konusu olarak işlevini devam ettirmektedir. 

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir? Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir? 

Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Haziran 1901 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Öğretim hayatını babasının işi sebebiyle Türkiye’nin birçok ilinde devam ettirdi. Gençlik yıllarında edebiyata ve şiire olan merakı ve zamanın şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı’dan esinlenerek 1919 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim hayatına başladı.

1923’te mezun olan Ahmet Hamdi Tanpınar 1923 – 1932 yılları arasında Türkiye’nin çeşitli illerinde öğretmenlik vazifesi gerçekleştirdi. 1932 yılında tekrar İstanbul’a dönerek, üniversitede ve Güzel Sanatlar Akademisi’nde akademisyenlik yapmaya başladı. Bu süreç içerisinde birden fazla şiiri ve denemesi çeşitli dergilerde yayımlanan Ahmet Hamdi Tanpınar, 1943 – 1946 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak görev aldı. 

Ahmet Hamdi Tanpınar Ne Zaman Öldü? 

Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Ocak 1962 yılında, geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu İstanbul’da vefat etti. Mezarı bugün Rumelihisarı Âşiyân Mezarlığı’nda bulunmaktadır. Edebi hayatında etkilendiği isimlerden biri olan Yahya Kemal’in mezarının yanına defnedilmiştir. 

Haberin Devamı

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Edebi Hayatı 

Ahmet Hamdi Tanpınar, edebi olarak Yahya Kemal’den oldukça etkilenmiştir. Bu da şiir ve edebiyatın yanı sıra milli duygularının oluşmasında ve bunların eserlerine yansımasında önemli rol oynamıştır.

Ahmet Hamdi Tanpınar, okuyucusuyla ilk defa, ‘Altın Kitap’ dergisinde yayımlandığı ‘Musul Akşamları’ şiiri ile buluştu. Daha sonra dönemin diğer dergilerinden olan; ‘Ülkü, Varlık, Milli Mecmua, Dergâh, Kültür Haftası, Oluş, Görüş ve Aile’ isimli dergilerde birçok deneme yazısı, şiiri yayımlanmıştır. 

Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri ve Özellikleri Nelerdir? 

Batı edebiyatının etkisinde kalan Ahmet Hamdi Tanpınar, Paul Valéry ve Marcel Proust isimli yazarların izinden gitmiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar, şiirlerinde müzikal bir tını bulmak mümkündür. Estetik ve güzellik anlayışı, sanatın estetik yolculuğu ve hoşgörüsü şiirlerini ortaya çıkaran başlıca etmenlerdir.

Haberin Devamı

Bu güzellik anlayışı, romanlarında daha psikolojik, insanı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışan bir boyuta evrilmiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın başlıca eserleri şu şekildedir: 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romanları 

- Saatleri Ayarlama Enstitüsü 

- Sahnenin Dışındakiler 

- Aynadaki Kadın 

- Mahur Beste 

- Ayna 

- Huzur 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Şiirleri 

- Bursa’da Zaman 

- Annem İçin 

- Ne İçindeyim Zamanın 

- Yağmur 

- Sonbahar 

- Özlem 

- Her şey Yerli Yerinde 

- Özlem 

- Aşk 

- Avare İlhamlar 

- Mavi, Maviydi Gökyüzü 

 Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şiirlerinin tamamı 1961 yılında yayımlanan ‘Şiirler’ isimli kitabında yayımlanmıştır.