Gazete Vatan Logo

7. Sınıf Aynalar: Aynalar Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

7. sınıf aynalar konusu önemlidir ve ayrıntılarıyla açıklanması gerekmektedir. Bu konuda öncelikle ayna nedir? Bilinmesi gerekmektedir. Ayna sözlük anlamı olarak, ışığı yansıtan, nesnelerine görüntüsünü veren arkası sırlı ve cilalı cam ayna olarak ifade edilmektedir. Ayrıca Denizcilikte, küreğin ucunda bulunan yassı bölüm de ayna olarak tanımlanmaktadır. 7. Sınıf aynalar konusu Fen bilimleri ders konusudur. Gözgü olarak da tanımlanan aynaların birden çok çeşidi bulunmaktadır. Aynalar, Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatında Fen Bilimleri konusu kapsamında bulunmaktadır.

7. Sınıf Aynalar: Aynalar Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

7. Sınıf Aynalar

Eğitim öğretim dönemlerinde verilmesi gereken ders programı her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından planlanmaktadır. 7. sınıf aynalar konusu oldukça önemlidir. Bir yüzeyi civa amalgamları kaplanan cam levhalarla üretilen nesneye ayna denmektedir. İlk aynalar metal yüzeyler parlatılarak kullanılmış bulunmaktadır.

Zamanla teknolojik gelişimler pek çok tür üretilmesini sağlamış bulunmaktadır. Ayna düzgün yüzeyli bir nesne olması dolayısıyla ışığı %100 oranında yansıtabilmektedir. Her ayna türü kendi özelliğine göre kullanılarak büyük önem taşımaktadır. 

Aynalar Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!

Aynalar Fen Bilimleri konusunda işlenmektedir. Cam levhanın yüzeyi civa amalgamı kaplanarak ayna üretilmektedir. Birden fazla da ayna çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

Düz aynalar,

Tümsek aynalar,

Çukur aynalar,

Küresel aynalar olarak adlandırılmaktadır.

Her biri farklı alanlarda kullanılan aynalar gelişen teknoloji sayesinde sınırsız kullanım alanına sahiptir. Ayna özelliklerine göre tıptan, kozmetiğe, trafikten diş hekimliğine kadar geniş alanda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Çukur aynalar

Çukur ayna olarak tanımlanan ayna türleri ışığı bir noktada toplamaktadır. Bu nedenle otomobil farı, güneş enerji sistemleri ve diş hekimliğinde güvenle kullanılmaktadır. Örnek olarak metal bir kaşık alındığında iç yüzeyinin çukur ayna yapısında olduğu görülmektedir. Çukur aynaların en belirgin özelliği görüntüyü bir noktada toplayabilmesidir. 

Tümsek Aynalar

Görüntüleri küçültme özelliği sayesinde daha geniş alan gösterebilme özelliğine sahiptir. Genel olarak çukur ve tümsek aynalar küresel ayna olarak ifade edilmektedir. Düzlem aynalarda bulunan yansıma kanunları özelliğine küresel aynalarda sahiptir.

Tümsek aynalar mağazalar- marketler ve toplu yaşam alanlarında güvenlik kameralarında kullanılmaktadır. Kullanım alanına uygun olarak seçilen ayna türleri hayati önem taşıyan noktalarda kullanılmaktadır. 

Düz Aynalar

Gerçeğiyle %100 aynı yansıtma özelliğine sahip aynalardır. Güzellik alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mağazalar, kozmetikçiler, berber-kuaför ve marketlerde kullanılmaktadır. Düz aynalar aynı zamanda Projeksiyon makinesi ve Periskoplarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Aynalarda görüntü oluşumu ışık demetini özelliğine göre yansıtması şeklinde görülmektedir. Düz ayna, çukur ayna bu nedenle aynı amaçla kullanılamamaktadır. Yansıtıcı özelliğe sahip cisimler olarak aynalar pek çok alanda kullanılmaktadır.

Düzlem aynalar olarak da tanımlanan düz aynalar, gündelik yaşamda en çok kullanılan ayna türüdür. Işık ve ısı kaynakları teknoloji ürünleri, cisimleri olduğu gibi gösterebilmesine bağlı olarak iş yerlerinde, mağazalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Küresel aynalar çukur ayna ve tümsek ayna olarak 2 grupta incelenmektedir.