Gazete Vatan Logo

Yunanistan'ı karıştıran casusluk skandalı! Miçotakis'le ilgili iddia çok vahim

Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanı Panagiotis Kontoleon, muhalefet lideri Nikos Androulakis'ın cep telefonunda casus yazılım bulunmasıyla başlayan skandal sonrası bugün istifa etti. Hükümet olaya devlet müdahalesi olduğunu kesinlikle reddetse de Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yeğeninin konu ile bağlantısı olduğu ileri sürülüyor...

Yunanistan'ı karıştıran casusluk skandalı! Miçotakis'le ilgili iddia çok vahim

Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanı Panagiotis Kontoleon, ülkesinde yaşanan casusluk skandalı sonrası bugün istifa etti. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, istihbarat şefi Kontoleon'un istifa dilekçesinin kabul edildiği duyuruldu.

Kontoleon'un yerine Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris'in getirileceği öğrenildi.

MUHALEFET LİDERİ ŞİKAYETTE BULUNDU: TELEFONUM İZLENİYOR

Peki komşuyu sarsan casusluk skandalının arkasında ne var? Olay muhalefet partilerinden Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) lideri Nikos Androulakis’in cep telefonunda casus bir yazılım olduğunu keşfedip şikayette bulunmasıyla başladı.

Yunanistan’daki üçüncü büyük siyasi partinin lideri ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi olan Nikos Androulakis, 26 Temmuz'da Atina'daki adliyeden ayrılırken basına verdiği demeçte, "Birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu tarafından cep telefonumun Predator casus yazılımıyla izlendiği konusunda bilgilendirildim. Bu tür hastalıklı uygulamaların arkasına gizlenenleri ortaya çıkarmak benim kişisel bir meselem değil, demokratik görevim." dedi ve ekledi;

Haberin Devamı

"Bu beni şok eden bir konu çünkü bir AB ülkesinde, önceki nesillerin yaşadığı durumları kişisel olarak deneyimlemeyi hiç beklemiyordum. Ne yazık ki, hükümetin umutsuz bir girişimde bulunduğunu görüyorum. Gizli servislere bizi izlemeleri için para ödemiyoruz. Demokrasiyi ve devlet kurumlarını baltalayanların kim olduğunu söylemeleri için onlara para ödüyoruz. Cep telefonumu robotlaştırıp kamera ve mikrofonu kapalıyken bile istediği zaman açabilecek kadar gelişmiş bir yazılımla beni tuzağa düşürmeye çalışanların belli bir amacı vardı. Adaletten, hükümetten ve yetkili kurumlardan gerçeği öğrenmeyi bekliyorum"

GAZETECİNİN TELEFONUNDA DA ÇIKTI

Casus yazılımla dinlendiği iddia edilen bir başka isim olan gazeteci Thanasis Koukakis ise yaptığı açıklamada, telefonunda Cytrox Intellexa adında Predator cinsi casus yazılımı bulduklarını ve bu durumun ikinci defa yaşandığını söyledi.

MİÇOTAKİS'İN YİĞENİ SUÇLANIYOR
Hükümet yetkilileri söz konusu duruma devlet müdahalesi olduğunu kesin bir dille reddetti ancak ülkede tartışmalar başladı.

Haberin Devamı

Araştırma web siteleri Reporters United ve Inside Story Yunanistan Başbakanı Miçotaki'in yeğeni Dimitriadis'i casusluk skandalı ile bağlantılı olmakla suçladı.

PEŞ PEŞE İSTİFALAR

Dinlemelerle bağlantılı olduğu düşünülen Başbakanlık Genel Sekreteri de bu sabah istifa etti. EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon’un istifasının hemen ardından, Başbakanlık Genel Sekreteri ve aynı zamanda Başbakan Kiryakos Miçotakis’in yeğeni olan Grigoris Dimitriadis’te istifasını sundu. Başbakan Miçotakis’in ablası olan Katerina Mitsotaki’nin oğlu olan Grigoris Dimitriadis’in istifası da kabul edildi ve yerine Yiannis Bratakos’un geldiği açıklandı.

Hükümet sözcüsü Yannis Oikonomou, istifaların dinleme iddialarına ilişkin olup olmadığına dair açıklama yapmazken, "Bu tür yazılımları üreten veya tedarik eden herhangi bir şirketle hükümetimizin ilişkisi yoktur" açıklamasını yaptı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN ÖZEL HİZMETİ SAYESİNDE KEŞFETTİ

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu, Pegasus skandalı sonrası yasa dışı gözetim yazılımı olup olmadığını kontrol etmeleri için milletvekillerine özel bir hizmet kurmuştu.

PASOK Partisi'nin yaptığı açıklamada, Androulakis'in hizmeti ihtiyati kontrol için kullandığı ve ilk kontrolden itibaren telefonunda casus bağlantı tespit edildiği belirtildi. (Hürriyet)