Gazete Vatan Logo

Yolsuzluğun bütçeye 6 aylık faturası: 430 milyon dolar

Rusya’da Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev’in rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınması, ülkede kamu sektöründe rüşvetin ne denli yaygın olduğunu bir kez daha gündeme getirdi.

Yolsuzluğun bütçeye 6 aylık faturası: 430 milyon dolar

Gazeta.ru’nun savcılık verilerine dayanan haberine göre, Rusya’da sadece bu yılın ilk altı ayında yolsuzlukların ülke bütçesini uğrattığı zarar 28,5 milyar ruble (yaklaşık 430 milyon dolar) olarak kaydedildi. Geçen senenin tamamına ise bu rakam 43 milyar rubleydi.

Rusya’da yolsuzlukların ülkeyi uğrattığı zarar, ülke genelinde tüm suçların yol açtığı zararın yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

Rusya’da bu yılın ilk altı ayında, yolsuzlukların yol açtığı zararı kapamak için gönüllü olarak 6,8 milyar ruble bütçeye aktarılırken, 9,9 milyar ruble tutarında mal ve para haciz konuldu.

Hukuçular, devlet adamlarının genelde Rusya’da aldıkları rüşvetleri yurt dışındaki aktiflerinde tutuklarına ve yasalar uyarınca, yurt dışındaki hesaplara veya mülklere haciz koymanın çok zor olduğuna işaret ediyor.

“Temiz eller” adlı sivil toplum örgütünün verilerine göre, Rusya’da ortalama rüşvet miktarı bu sene geçen yıla kıyasla 200 bin ruble artarak 809 bin rubleye yükseldi.

Rusya’da ortalama rüşvet miktarının bir yıl içinde yüzde 25 arttığı, ülke GSYH’sinin yaklaşık yüzde 50’sinin yolsuzluklarla ilgili kayıt dışında olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Rusya’da yolsuzlukların en yaygın olduğu yerlerin başında başkent Moskova (yüzde 28,9) geliyor. Moskova bölgesi (oblast) yüzde 5,6 ile ikinci sırada. Krasnodar, Leningrad bölgesi, Sratov, Samara, Tataristan ve Kırım yüzde 3,7’şer ile üçüncü sırayı paylaşıyor.

Rostov dördüncü (yüzde 2,8) sırada. Stavropol, Arhangelsk, Kurgan, Lipetsk, Çelyabinsk, Belgorod, Hijninogorod, Novosibirsk, Tambov, Mordoviya, İnguşetiya ve Çuvaşistan yüzde 1,8’er ile yolsuzluk sıralamasında beşinci.